DI 17/10 (Gent): -Wetenschapscafé- Uit de kast? Over LGBTQ in de film

Agenda

Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Geen aula of monoloog, academische sfeer of klassiek debat, maar een gezellige, informele bijeenkomst waar wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd. 


WetenschapscafésUit de kast?
Over LGBTQ in de film

Morgen is er een speciale editie van Wetenschapscafé Gent waarin Frederik Dhaenens en Sofie Van Bauwel (vakgroep Communicatiewetenschappen, UGent) elk vanuit hun expertise op een toegankelijke wijze licht laten schijnen op seksuele en genderdiversiteit in film. Waar je in de jaren vijftig het aantal films met LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, questioning) personages op één hand kon tellen, hebben we vandaag te maken met een ruim aanbod aan films waar LGBTQ-personen of thema’s aangekaart worden. Vooral in de alternatieve en onafhankelijke cinema hebben filmmakers de ruimte genomen om gender, seksualiteit en identiteit op een complexe, niet-stereotiepe en verrassende manier in beeld te brengen, met de New Queer Cinema in de jaren negentig als hoogtepunt. 

Kritisch oog
Toch blijft het belangrijk om met een kritisch oog de ontwikkelingen in de gaten te houden: De weinige LGBTQ-personages in Hollywood zijn vaak stereotiep en eenzijdig; niet-Westerse cineasten ondervinden productionele problemen om LGBTQ-films te maken; LGBTQ-films herhalen vaak dezelfde clichématige verhaallijnen; transthematieken blijven onderbelicht. De sprekers gaan met plezier in op deze en andere problematieken en zullen hiervoor gebruik maken van fragmenten uit Die Büchse der Pandora (Pabst, 1929), The Children’s Hour (Wyler, 1961), Plata Quemada (Piñeyro, 2000), Le Temps Qui Reste (Ozon, 2005) en 52 Tuesdays (Hyde, 2014). Ook zullen ze een blik werpen op het LGBTQ-parcours van de huidige editie van Film Fest Gent en ingaan op enkele films die je tijdens het festival kan zien.

Het Wetenschapscafé van dinsdag 17 oktober 2017 start om 20u15 en vindt plaats in de Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23 in Gent. 

Meer info op: www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/uit-de-kast.htm