DI 7/11 (Gent): -Wetenschapscafé- Een bloemlezing over bijen

Agenda

Alles over de bijenWetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Geen aula of monoloog, academische sfeer of klassiek debat, maar een informele bijeenkomst waar wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd. 

Deze keer komt prof. dr. Dirk de Graaf spreken. Hij is bioloog/biotechnoloog en leidt een onderzoeksgroep aan de faculteit Wetenschappen (vakgroep Biochemie en Microbiologie) van de UGent die zich bijna volledig heeft toegelegd op de bijensterfte. Hij stond aan de wieg van Honeybee Valley, een samenwerkingsplatform dat verschillende actoren in het verhaal van de bijensterfte probeert samen te brengen en dat hierover communiceert naar het grote publiek. Samen met de Vlaamse imkersbonden is hij betrokken in het Vlaams Bijenteeltprogramma dat vooral sleutelt aan onze manier van imkeren. Dirk probeert zo de link te leggen tussen zijn eerder moleculair onderzoek en de problemen op het terrein die resulteren in bijensterfte. 

Kim Verhaeghe (wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS) is moderator van dienst.

Volgende vragen komen onder andere aan bod: Hoe komt het dat bijen zo nuttig zijn voor de natuur en voor de mens? Wat is de oorzaak van de massale bijensterfte? Kunnen wij iets doen om deze te voorkomen of is de mens zelf de grootste schuldige? 'Iedereen imker', is dat de oplossing? Wat met bijenkasten op de daken in steden?

Het wetenschapscafés Gent vindt plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. De deuren gaan op dinsdag 7 november 2017 open vanaf 19u30 (start omstreeks 19u45-20u).

Meer info op: http://www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/een-bloemlezing-over-bijen.htm