Hannes Mareen: genomineerd voor de EOS- en Agoriaprijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaars van Vlaamse Scriptieprijs en van de deelprijzen bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Hannes Mareen - genomineerd voor zowel de EOS-prijs als de Agoriaprijs.

Hannes Mareen
HANNES MAREEN

Master in de computerwetenschappen - Universiteit Gent

Scriptie: "Forensische Multimedia: een Innovatieve Vingerafdrukbenadering voor Digitale Afbeeldingen en Video"

Mareen ontwikkelde in zijn scriptie een nieuwe methode om digitale watermerken bij video's aan te brengen. Die moet het mogelijk maken om digitale piraten die, na een preview, video's illegaal op het internet zetten, op te sporen.
Lees meer "Digitale piraten opsporen met een watermerk"

Het werken aan mijn thesis, elke dag tot laat in de avond, puur uit interesse en niet “omdat het moet”; dàt beschouw ik als mijn mooiste thesismomenten.

Waarom koos je voor digitale watermerken als scriptieonderwerp?

In het voorlaatste jaar van mijn studies was ik geïnteresseerd in zowel cyber security als multimediatoepassingen. Daarom koos ik ervoor om deze twee interesses te combineren. Bovendien is het onderwerp erg actueel en is de maatschappelijke relevantie ervan duidelijk, wat extra motivatie gaf om de scriptie tot een goed einde te brengen.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?

Enkele weken voor de deadline was het onderzoek rond mijn scriptie in principe afgewerkt en had ik het grootste deel ervan reeds geschreven. Na maanden aan mijn scriptie gewerkt te hebben, voelde ik me echter bijzonder gepassioneerd en bedacht ik nog allerlei nieuwe onderzoeksvragen. Daarom besloot ik om die laatste weken nog te benutten en die nieuwe ideeën te onderzoeken. Dat bracht op zich wat extra stress met zich mee, maar ik voelde daardoor ook hoe graag ik het onderzoek deed. Het werken aan mijn thesis, elke dag tot laat in de avond, puur uit interesse en niet “omdat het moet”, beschouw ik dan ook als de mooiste momenten.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?

Alle begin is moeilijk. In de eerste weken las ik voornamelijk wetenschappelijke literatuur en experimenteerde ik met video encoders. Dat was niet altijd even interessant of ging niet altijd even vlot.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?

Het bekijkt het watermerken vanuit een nieuw perspectief. Daarbij gaat het niet alleen in op de technische details, maar biedt het ook een grondige analyse van de bekomen resultaten.

De komende maanden zullen er ook publicaties over mijn scriptieonderzoek verschijnen in wetenschappelijke magazines. Aangezien de scriptie erg lang is, bieden deze publicaties kortere samenvattingen van de achterliggende ideeën en belangrijkste resultaten.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?

Door de passie die ik ontwikkelde tijdens het schrijven van mijn scriptie, ben ik momenteel aan het doctoreren rondom hetzelfde onderwerp, aan de UGent.