Lorenzo Risack en co: genomineerd voor de Bachelorprijs 2017

Artikel

Vanavond maken we in Gent de winnaar van Vlaamse Scriptieprijs en van de deelprijzen bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Lorenzo Lorenzo Risack, Ellen Decock, Dean Messany, Leen Standaert en Natasja Vandenberghe - genomineerden van de Bachelorprijs. 

  • Lorenzo Risack, Ellen Decock, Dean Messany, Leen Standaert en Natasja Vandenberghe
  • Bachelors in het bedrijfsmanagement – Rechtspraktijk - Arteveldehogeschool Gent
  • Scriptie "The Sharing Economy - Over platformen en mobiliteit"

    Steeds meer mensen delen, via deelplatformen, hun auto met anderen. Maar doordat het nog wachten is op een uitgewerkt wettelijk kader, stoot de praktijk nog op problemen op juridisch en verzekeringstechnisch vlak. Deze vijf bachelorstudenten rechtspraktijk van de Arteveldehogeschool in Gent brachten de moeilijkheden in kaart en schreven een brochure met tips en advies voor wie aan autodelen wil doen. Lees meer.

De deeleconomie is aan een fikse opmars bezig. Zo fiks dat het vandaag de dag nog niet helemaal ingeburgerd is en voor heel wat onduidelijkheden weet te zorgen.

Waarom kozen jullie voor dit scriptieonderwerp?
Dean: "We vertrokken van het reeds bestaande onderzoek van onze opdrachtgeefster (The Sharing Personality). Een heet hangijzer vonden we bij het autodelen, een juridische link bij het ingewikkeld kluwen aan regels, wetgeving en voorwaarden."

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van jullie scriptie?
Lorenzo: "De laatste pennenstreek en de afrondende punt moeten het mooiste moment geweest zijn. Een stelling dat doet denken aan desinteresse? Niets is minder waar. Dit werk is en was een ode aan mijn zieke moeder. Het resultaat moest er een zijn die haar nog een enkele maal trotsheid kon bieden. Een fierheid op wat haar kinderen zoal kunnen bereiken. Deze bachelorproef is, wat mij betreft, volledig voor haar geschreven en aan haar opgedragen. Een werk waarin alleen de beste woordkeuzes voldoende zouden zijn. Alleen bij mijn laatste pennenstreek kon dat mooi gevoel zich ook veruitwendigen."

Wat was het moeilijkste (moment) bij jullie scriptieonderzoek? 
Leen en Natasja: "Met het juridisch kluwen van het autodelen stapten we een onbekende wereld binnen. Een wereld waarin heel wat hiaten te vinden zijn, maar oplossingen vaak ver te zoeken. Platformen met vaak een buitenlandse oorsprong die her en der blijven botsen tegen wetgevende limieten, zonder ook effectief met oplossingen te komen. Die context is er geen van creatieve walhalla’s, maar eerder één van kritische brillen en uilen die net wél zien willen. De momenten waarop we voor de grootste raadsels kwamen te staan waren de moeilijkste, de daaropvolgende antwoorden de mooiste."

Waarom zou iemand jullie thesis moeten lezen?
Ellen: "De deeleconomie is aan een fikse opmars bezig. Zo fiks dat het vandaag de dag nog niet helemaal ingeburgerd is en voor heel wat onduidelijkheden weet te zorgen. Onduidelijkheden waar zowel de wetgever nog geen adequaat antwoord op weet te bieden, problematieken waar de gebruikers vaak geen raad mee weten en misverstanden die de echte doorbraak belemmeren. Ons werk leest als een momentopname dat enkele pijnpunten bovenhaalt, overvloeit in een positieve noot boordevol tips en mee de context wilt scheppen waarin autodelen ook effectief veilig kan floreren." 

Wat doen jullie nu, in jullie leven na de scriptie en studies?
Lorenzo: "Ik ben zelfstandig juridisch copywriter (RiLegal) en oprichter Rechtenkrant."
Ellen: "Ik ben klantenbeheerder bij Partena Ziekenfonds - dienst vervangingsinkomen."
Dean: "Ik ben cossierbeheerder bij notariskantoor Bernard Loontjens."
Leen: "Ik ben vastgoedbediende bij een vastgoedkantoor Eurimmo te Gent."
Natasja: "Ik ben dossierbeheerder bij Gerechtsdeurwaarderskantoor Philip Scheir. "

Share this on: