Mary Glorieux, genomineerde EOS-prijs 2016

Artikel

Op 20 december maken we in Brussel bekend wie de EOS-prijs wint. In aanloop naar de uitreiking laten we de kandidaten zich even voorstellen. Vandaag: Mary Glorieux, Master in de Biomedische wetenschappen (KU Leuven).

Mary Glorieux

Mary Glorieux (Master in de Biomedische wetenschappen - KU Leuven)
Scriptie "Virtuele pathologie van prostaatkankerstalen met MRI"

De nachtelijke 3D-printsessies zal ik niet gauw vergeten. Gelukkig is er in het labo zelfs om 1u altijd nog een collega te vinden die je een lift naar huis kan geven.

Scriptie
"Wereldwijd wordt 1 op 6 mannen ooit geconfronteerd met prostaatkanker. Dit betekent dat jaarlijks 1 miljoen mannen deze diagnose te horen krijgen. Dit hoge cijfer toont dan ook het enorme belang aan van prostaatkankeronderzoek. Bij de start van mijn thesisjaar was ik dan ook bijzonder gemotiveerd om hieraan bij te dragen."

"Momenteel wordt de diagnose van prostaat kanker gesteld op basis van bloedafnames en weefselbiopten. Aangezien het nemen van 12 stukjes weefsel via de anus een onaangename ingreep is (wat men ook beweert), wordt er dan ook volop gezocht naar niet-invasieve manieren om de diagnose te stellen. Dit zou niet alleen comfort van de patiënt aanzienlijk verhogen, maar kan er ook toe leiden dat mannen veel vlugger de stap durven te zetten om zich preventief te laten controleren. In het geval van minder agressieve kankers kan er dan ook voor geopteerd worden om de tumoren actief op te volgen. Nu is de keuze tussen jaarlijks 12 anale weefselstalen of een eenmalige operatie snel gemaakt."

"In de literatuur was reeds aangetoond dat prostaatkanker in beeld kan gebracht worden met behulp van MRI. De reden waarom MRI nog niet wordt toegepast in de klinische praktijk is de moeilijke analyse van de beelden. Het doel van deze scriptie was dan ook om deze analyse te automatiseren."

"Deze scriptie was alleen mogelijk dankzij 14 patiënten met prostaatkanker, die op vrijwillig basis een extra scan hebben ondergaan voorafgaand aan hun operatie. Zij ondergingen een multiparametrische MRI scan (combinatie van 3 verschillende soorten scans) om zo functionele en anatomische informatie over de prostaat te verzamelen."

"Op basis van deze beelden werd dan door ons een 3D mal gemaakt op maat van de patiënt. Vervolgens ondergingen alle patiënten een robotoperatie waarbij de prostaat volledig verwijderd werd. Deze prostaat werd nadien in de 3D geprinte mal gepast en nogmaals gescand met een extra hoge resolutiescanner van het MoSAIC labo. Als laatste stap ging de prostaat naar de dienst pathologie waar de prostaat in schijven werd gesneden in deze op maat gemaakte mal. Deze 3D mal is essentieel om de juiste oriëntatie te kennen, zodat de verschillende MRI beelden met elkaar samengevoegd kunnen worden."

"In tegenstelling tot de weefselbiopten die vandaag de dag worden gebruikt, is MRI een onschadelijke techniek waar de patiënt weinig ongemak van ondervindt. Bovendien zorgt MRI voor een precieze lokalisatie van de tumor, wat kan helpen bij het plannen van radiotherapie of een operatie. Zo zou het in de toekomst mogelijk moeten worden om slechts het zieke gedeelte van de prostaat te verwijderen. Op termijn kan deze techniek mogelijks zelfs uitgebreid worden naar andere vormen van weefseltumoren. Dankzij technologische vooruitgang zoals 3D-printers en wetenschappelijk onderzoek zal de behandeling van prostaatkanker er in de nabij toekomst helemaal anders uitzien."

Lees meer "3D printing en MRI binden samen de strijd aan tegen prostaatkanker"

Scriptie schrijven
"Vorig jaar in de zonnige maand mei kregen de 1e jaar master studenten het bericht om het onderwerp te kiezen van hun thesis. Meteen ontstond er enige stress onder de studenten om het interessantste onderwerp te kiezen bij de vriendelijkste professor. Aangezien ik de klinische master biomedisch wetenschappen deed, was het dan ook de bedoeling dat ik een klinisch-getinte thesis koos. Mijn persoonlijke voorkeur ging echter naar een preklinisch onderzoek, omdat ik het gebrek aan fundamentele wetenschappen tijdens het eerste masterjaar als een gemis ervoer. Ik ben hiervoor gaan aankloppen bij het labo waar ik een leerrijkste stage had gehad. Mijn latere promotor is dan zo vriendelijk geweest om een bestaand onderwerp uit een andere afstudeerrichting wat breder uit te werken, zodat dit ook klinisch-getint was. Dit alles resulteerde in een zeer intens jaar, vol problemen en zoeken naar oplossingen, maar de toffe collega’s maakten veel goed."

"Wij waren in totaal met zes thesisstudenten en hoewel we door plaatsgebrek verbannen werden naar een klein bureautje van een paar vierkante meter (zonder daglicht), heerste er meteen een zeer gezellige sfeer. De vele stress werd halve smart door op geregelde tijdstippen met zijn allen mee uit volle borst mee te zingen met Adele. Dit zorgde dan weer voor gênante situaties als er op het onverwachts een begeleider iets kwam vragen."

"Naast deze plezierige momenten was er natuurlijk ook nog het deel waar er hard moest gewerkt worden. Vooral de nachtelijke 3D-printsessies zal ik niet snel vergeten. Gelukkig is er in een Leuvens labo altijd wel een vriendelijke Aziatische collega die om 1 ’s nachts ook nog door het labo dwaalt om je een lift naar huis aan te bieden. Een rode draad door mijn scriptiejaar waren de talloze computerproblemen, waarvan iedereen maar bleef beweren dat dit zeer uitzonderlijk was en nog nooit was voorgevallen, maar waar ik na een jaartje mijn buik van vol had."

Leven na de scriptie
"Het voorbije jaar is mijn interesse in onderzoek verder gestegen. Het contact met de patiënten was zeer boeiend, het zoeken naar oplossingen verrijkend en het schrijven van de thesis viel uiteindelijk veel beter mee dan verwacht."

"Via een teamlid - die mij bij mijn thesis goed geholpen heeft- heb ik de kans gekregen om op gesprek te gaan voor een doctoraatspositie. Dit was al jaren een stille droom en toen ze mij dan de verlossende vraag stelden, was de keuze snel gemaakt. In oktober ben ik gestart met mijn doctoraat bij het labo Experimentele Radiotherapie bij een groep toffe collega’s, een briljante begeleidster en lieve promotor."

"Het onderwerp is nog steeds kanker, maar deze keer zal ik mij gedurende 4 jaren verdiepen in de mysteries van de hoofd- en halstumoren. Met dit onderzoek is het de bedoeling om de prognose van hoofd-halskanker patiënten te verbeteren, door radiotherapie te combineren met DNA- herstelinhibitoren. Zo hoop ik ooit kankerpatiënten een betere toekomst te kunnen geven."