Niels Verborgh: genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Niels Verborgh, genomineerde van de Vlaamse Scriptieprijs.

Niels Verborgh
NIELS VERBORGH

Master in de Rechten - Vrije Universiteit Brussel

Scriptie "Economische ongelijkheid in het voetbal: rode kaart voor het transfersysteem?"

In zijn masterproef toont Niels Verborgh aan dat het transfersysteem in het voetbal in zijn huidige vorm nefast is voor de economische gelijkheid in de sport en dat het bovendien diverse verschillende bepalingen van zowel het Europees als het nationaal recht schendt.

Het moeilijkste aan de scriptie was stoppen met schrijven omdat mijn scriptieonderzoek anders de omvang van een masterproef zou overschrijden.

Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?
Ik wou absoluut een scriptie schrijven over een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt. Door een onderwerp te kiezen waardoor ik gepassioneerd ben, heeft het schrijven van mijn thesis mij geen seconde verveeld. De keuze voor een masterproef over sportrecht was voor mij eigenlijk een evidentie: alvorens ik mijn master Rechten aanving, heb ik een bachelor Sportmanagement behaald waarbij ook sportrecht werd gedoceerd. Daarnaast heb ik al vrij veel ervaring opgedaan in het (inter)nationale voetbal. Hierdoor kwam ik al snel uit op een onderwerp binnen het voetbal. Het leek mij actueel en interessant om dieper in te gaan op het transfersysteem, vandaar dat ik ervan mijn scriptieonderwerp heb gemaakt.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?
Het is moeilijk om er een specifiek moment uit te kiezen omdat de masterproef mij al veel mooie momenten heeft bezorgd. Tijdens het schrijven van de masterproef vond ik het bijzonder aangenaam om goed begeleid te worden door het academisch personeel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ook het uitwisselen van gedachten met vakexperts tijdens de interviews voor mijn masterproef beschouw ik als hoogtepunten. Na het indienen van de masterproef vond ik het uiteraard leuk om te zien dat de problematiek van mijn masterproef in de picture kon komen dankzij de Vlaamse Scriptieprijs. Daarnaast werd mijn masterproef samen met die van enkele medestudenten door de VUB en Larcier ook bekroond met een boekpublicatie.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?
Het klinkt misschien raar, maar het moeilijkste was om te moeten stoppen omdat het scriptieonderzoek anders de omvang van een masterproef zou overschrijden. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel opportuniteiten zijn voor wetenschappelijk onderzoek over de materie die ik heb behandeld. In mijn conclusie heb ik dan ook een uitvoerig pleidooi gehouden voor vervolgonderzoek, zowel wat betreft de juridische als de economische aspecten van het transfersysteem.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?
De bedoeling is niet zo zeer om te doen lezen, maar wel om te doen nadenken. Niet elke lezer hoeft het eens te zijn met mijn conclusies, integendeel: het zou zelfs verrijkend zijn om andere opinies te horen. Wel zou ik graag hebben dat elke lezer door heeft dat het geen kwaad kan om bepaalde dingen constant in vraag te stellen om zo tot een debat te komen dat kan leiden tot verbetering.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?
Ik ben direct na mijn studies aan de slag gegaan bij de jeugdwerking van een Belgische voetbalclub, maar ik heb recent beslist om een nieuwe uitdaging te zoeken. Het liefst zou ik in de sportsector aan de slag blijven, maar een job als jurist schrikt mij zeker niet af. Wie weet komt er mede dankzij de Scriptieprijs op korte termijn wel iets leuks uit de bus…