Wie wint de EOS-prijs 2017? Dit zijn de 5 genomineerden

Artikel

Logo eosDe genomineerden voor de EOS-prijs 2017 zijn bekend. Jij kunt mee bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt! 

Via de prijs bekronen het populairwetenschappelijke maandblad EOS en Scriptie vzw jaarlijks de beste scriptie in de harde wetenschappen. De EOS-jury nomineerde 5 finalisten uit ruim 140 inzendingen en roept nu het publiek op om via een poll mee te bepalen wie de winnaar wordt. Stemmen kan tot en met 6 december via eoswetenschap.eu/eosprijs2017 (De poll werd intussen afgesloten). Het aantal stemmen telt voor een kwart mee in de totale beoordeling door de jury.

Wie de winnaar wordt, maakt EOS-hoofdredacteur Raf Scheers bekend op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op maandag 18 december in de Minardschouwburg in Gent. De winnaar krijgt een cheque van 1.000 euro en ziet een artikel over zijn of haar werk in EOS Magazine verschijnen.

Wie wint de EOS-prijs 2017? Dit zijn de genomineerden:

  • Elke Debrie (Master in de wiskunde - Universiteit Gent)
    Debrie ging in haar thesis op zoek naar patronen in het Belgische kustweer door gegevens van 1950 tot heden te analyseren. Ze kwam zo tot de vaststelling dat gemiddelde temperaturen stijgen aan een tempo van meer dan 2 °C per eeuw en dat de windsnelheid aan onze kust -gemiddeld genomen- daalt. 
    Lees meer "Wordt de Belgische kust het nieuwe Aruba?
     
  • Thomas Vervisch (Master in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen - Universiteit Gent)
    Vervisch stelde zich in zijn masterproef tot doel om de meest geschikte vouwfiets voor pendelaars te ontwikkelen. In zijn thesis beschrijft hij het hele proces van ontwerp tot de realisatie van het uiteindelijke product: een gebruiksvriendelijke composiet vouwfiets op maat van pendelaars. 
    Lees meer "De zoektocht naar de ultieme vouwfiets"
     
  • Céline Cuypers & Kobe Bamps (Masters in de industriële wetenschappen: Elektronica-ICT – Universiteit Hasselt & KU Leuven)
    Cuypers en Bamps ontwikkelden een algoritme om, op basis van CT-beelden, de locatie van de nervus phrenicus met grote precisie te lokaliseren. Die zenuw speelt een cruciale rol bij onze ademhaling. Bij sommige patiënten loopt die zenuw heel dicht langs de longaders, waardoor ze bij bepaalde operaties het risico lopen dat de zenuw wordt geraakt en zo beschadigd raakt. 
    Lees meer "Hoe de hik ons leven kan redden"
     
  • Hannes Mareen (Master in de Computerwetenschappen – Universiteit Gent)
    Mareen ontwikkelde in zijn scriptie een nieuwe methode om digitale watermerken bij video's aan te brengen. Die moet het mogelijk maken om digitale piraten die, na een preview, video's illegaal op het internet zetten, op te sporen. 
    Lees meer "Digitale piraten opsporen met een watermerk"
     
  • Lotte Buzon (Master in de tandheelkunde – KU Leuven).
    Buzon verrichtte onderzoek in de forensische tandheelkunde, ofwel de wetenschap om op basis van gebitsgegevens lichamen te identificeren na bv. natuurrampen of misdaden. Ze boog zich daarbij specifiek over het probleem van postmortem tandverlies: hoe een lichaam te identificeren waarbij -door ontbinding- de tanden uitvielen? Uit haar onderzoek blijkt dat verloren tanden, dankzij de holtes die ze achterlaten in het bot, in theorie voldoende informatie bieden om bij te dragen tot de identificatie van een lichaam. 
    Lees meer "Identificatie bij tandverlies
Share this on: