Viamigo: Een vriend op weg

Jade
Mertens
  • Shannen
    Molemans
  • Shana
    Nauwelaerts
  • Sien
    Smeuninx

We kozen voor deze bachelorproef vanuit een sociale bewogenheid. Veel studenten vinden ‘onderzoek’ misschien nietszeggend, maar wij zijn overtuigd dat we via dit onderzoek een kleine bijdrage kunnen leveren aan meer sociale inclusie voor mensen met een verstandelijke beperking. Sociale inclusie staat voor gelijkwaardigheid en volwaardig burgerschap vanuit het perspectief dat de verantwoordelijkheid voor de integratie van mensen met een functiebeperking in grote mate bij de samenleving ligt. We moeten de instituties van de samenleving veranderen, om tot meer sociale inclusie te komen. Sociale inclusie is volgens ons onlosmakelijk verbonden met begrippen als deelname aan de samenleving, maatschappelijke participatie, het onder­houden van relaties en burgerschap. Het ontwikkelen van een applicatie speciaal ontworpen om de mobiliteit bij personen met een verstandelijke beperking te verhogen, leek ons van meet af aan een toekomstgerichte aanpak om meer sociale inclusie te realiseren. Hier zouden we aan meewerken!

Toen we begonnen met het project noemde de applicatie nog V-pad, dit staat voor 'Veilig op pad'. Gedurende het project heeft er een naamsverandering plaatsgevonden, zo onstond de naam Viamigo. De reden voor deze verandering kunnen we terugvinden bij het aspect internationalisering. ‘Veilig op pad’ is een Nederlandstalige benaming. De ingenieurs van V-pad zien het project grootschalig, waardoor er bijpassend ook een internationale benaming nodig is. V-pad werd tevens toegevoegd aan Cloudina en sindsdien is de naam Viamigo een feit. De naamsverandering was voor onze groep toch even wennen, maar we zijn volledig akkoord met de intentie van de naamsverandering.

Gedurende het volledige derdejaar hebben we deelgenomen aan het onderzoek rond Viamigo. Dit onderzoek gaat over een smartphone-applicatie voor personen met een beperking. De applicatie heeft als doel om inclusie en zelfstandigheid na te streven. Het project leek ons zeer interessant, daarom waren we enthousiast om ons hiervoor te engageren. We zijn ervan overtuigd dat dit project in de toekomst een grote meerwaarde kan betekenen voor personen met een verstandelijke beperking. Dit zowel op vlak van inclusie als op vlak van zelfstandigheid van de persoon met een verstandelijke beperking in de samenleving.

We hebben allemaal bewust gekozen voor dit groepsproject of onderzoek, desondanks we op voorhand te horen hebben gekregen dat dit niet evident is. We zijn van mening dat studenten Maatschappelijk Werk in het werkveld vaak in groep samenwerken aan een onderzoek en dat dit project hier zeker een goede voorbereiding op is. Vanaf het begin van de samenwerking was duidelijk dat we allemaal gedreven zijn. Er hebben zich moeilijke momenten voorgedaan, wat niet uit te sluiten is. Samenwerking vergt immers een grote inspanning van iedereen. Toch hebben we ook de voordelen van samenwerken kunnen ervaren. Niemand stond er gedurende het project alleen voor, we konden steeds op elkaars hulp en steun rekenen.

Dit onderzoeksproject start met een literatuurstudie. Het doel van de literatuurstudie is om de lezer te informeren over het onderwerp. Daarom hebben we ons verdiept in literatuur die verband heeft met Viamigo. Ook voor ons heeft de literatuurstudie voor heel wat verduidelijking gezorgd. We merkten wel dat er niet veel literatuur bestaat over dit thema, maar toch hebben we getracht om de verschillende aspecten die te maken hebben met Viamigo in kaart te brengen. In deze literatuurstudie worden er vijf grote thema’s besproken, namelijk: de doelgroep personen met een verstandelijke beperking, de maatschappelijke visie op personen met een verstandelijke beperking, de applicatie Viamigo, gelijkaardige technologieën en ondersteunende middelen voor personen met een verstandelijke beperking op vlak van mobiliteit. Deze vijf thema’s worden verder onderverdeeld, zodat het geheel overzichtelijk blijft.

Door ons te verdiepen in de applicatie en de verschillende mobiliteitsmogelijkheden die er vandaag op de markt zijn, kregen we een eerste inkijk. De literatuurstudie heeft ervoor gezorgd dat we een goed zicht kregen op de doelgroep waar het in dit project over gaat: personen met een verstandelijke beperking. Vanuit het Maatschappelijk Werk wilden we graag de visies vanuit verschillende invalshoeken onderzoeken, namelijk hoe de maatschappij hiernaar kijkt en welk idee de federale overheid hierover heeft. Ook de visie die we als studenten hebben, komt aan bod.

Vervolgens komt het onderzoeksdeel aan bod. In dit onderdeel worden de verschillende stappen beschreven die we ondernomen hebben in dit onderzoeksproject. Zo vertellen we eerst wat meer over de onderzoeksvraag en de opdrachtgever. We starten met een vooronderzoek. Dit vooronderzoek betreft een digitale enquête die we via Qualtrics verstuurd hebben naar de tehuizen voor werkenden, tehuizen voor niet-werkenden en dagcentra. Nadien wordt het onderzoek naar de mening van de hulpverleners ten aanzien van Viamigo besproken. Het onderzoeksproject betreft een kwalitatief onderzoek. We bevraagden de hulpverleners via focusgroepen. Via deze weg verkregen we informatie over hoe het vervoer voor mensen met een verstandelijke beperking momenteel geregeld wordt in de voorzieningen. Ook hebben zij ons een beeld gegeven over hun ideeën over Viamigo en de meerwaarde om het al dan niet uit te proberen in de voorzieningen.

Fundamenteel voor dit onderzoeksproject zijn de onderzoeksresultaten. In dit onderdeel worden volgende elementen besproken: doelgroep; kennis technologie door doelgroep, ouders en begeleiders; verwachtingen; implementatie; voordelen; nadelen; kostprijs; vervoersmiddelen; hulpmiddelen; ervaringen en aanbevelingen voor Viamigo. Er worden regelmatig citaten en voorbeelden aangehaald om de resultaten te verduidelijken en te versterken.

In het besluit geven we de meest opvallende en interessante resultaten uit dit onderzoeksproject weer. Zo is gebleken dat de begeleiders het erg belangrijk vinden dat de vraag om met Viamigo te werken vanuit de cliënt zelf komt. Daarnaast hebben we gemerkt dat er weerstand is, zowel vanuit het beleid als vanuit de begeleiders. Nochtans kan Viamigo veel kansen bieden wanneer het beleid en de begeleiders er wel achter staan.

Download scriptie (1.26 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2014