Beautiful no matter what they say?

Anael
Duthoy

 

Beautiful no matter what they say? Toch krijgt het ‘dunne ideaalbeeld’ voorkeur bij adolescente meisjes.
 Dat de media invloed hebben op het al dan niet ervaren van lichaamstevredenheid is een feit. Maar hoe wordt die invloed ervaren? Uit het onderzoek van Anaël Duthoy, Bachelor Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool West-Vlaanderen, blijkt dat adolescente meisjes wel degelijk invloed vanuit de media en hun omgeving ervaren op hun lichaamstevredenheid. Of zoals een meisje citeerde: “De massa beslist eigenlijk wat mooi is en ik vind het jammer dat de media geen realistische beelden tonen.” Toch zijn er onderlinge verschillen in de meningen en de belevingen over dit thema.
 Anaël Duthoy, zelf ook een jonge vrouw, contacteerde 14 Vlaamse meisjes, vanwege een beperkt budget, en onderzocht door middel van groepsgesprekken hoe zij de invloed van de media beleven op hun lichaams(on)tevredenheid. Uit het onderzoek blijkt dat de meisjes zichzelf vooral gaan vergelijken met leeftijdsgenoten en minder met ultradunne modellen uit de media. Een meisje verwoordde het als volgt: “Vooral met meisjes van dezelfde leeftijd vergelijk je, dan kijk je hoe gelukkig zij er uitzien.”.
In het onderzoek werd vastgesteld dat er door de media een ideaalbeeld opgedrongen wordt. Niet alleen door de magazines en de reclame, maar ook door diverse sociale media en de mode industrie wordt het ideale beeld, dat meestal onnatuurlijk dun is, gepromoot. Volgens de meisjes worden de beelden die de media gebruikt duidelijk gemanipuleerd. Niettegenstaande ze beseffen dat de media hen proberen te beïnvloeden en dit uitsluitend voor commerciële doeleinden, ervaren sommigen van hen toch de druk om aan het opgedrongen schoonheidsideaal te voldoen. Dit zorgt bij de meisjes voor gemengde gevoelens en verschillende meningen. Werd uw interesse als nieuwsgierige lezer naar deze meningen geprikkeld? Neem dan zeker het werk van Anaël Duthoy door!
 Verder onderzocht Duthoy ook aan welk ideaalbeeld de meisjes wensten te voldoen. Opvallend was dat er niet veel onderlinge verschillen te vinden waren in het gewenste schoonheidsideaal. Hun ideale beeld werd getypeerd door een slank lichaam, mooi haar, een mooie glimlach en mooie ogen. Slechts twee meisjes hadden een andere visie. Er was bijvoorbeeld één meisje die haar ideaalbeeld als een levensstijl omschreef: gezonde voeding, muziek,… Als meisjes hun lichaam gaan vergelijken met het schoonheidsideaal kan hun zelfvertrouwen aangetast worden,  wat uiteindelijk een invloed heeft op de lichaams(on)tevredenheid. 
 Op basis van haar onderzoek geeft Anaël Duthoy nog enkele aanbevelingen mee voor verder onderzoek. Volgens haar is het belangrijk om het onderzoek verder te zetten, met een groter aantal deelnemers, om zo veel mogelijk adolescente meisjes aan het woord te laten komen. Het kan daarnaast verhelderend zijn om enkele meisjes doorheen de puberteit (13 tot en met 21 jaar) te volgen, om beter zicht te krijgen hoe ze omgaan met de invloed van de media en andere factoren.
De bedoeling van dit onderzoek was niet alleen om de belevingen van adolescente meisjes in kaart te brengen, maar ook om mensen op te roepen stil te staan bij hoe ze zelf omgaan met de invloed van de media en hun omgeving op hun lichaams(on)tevredenheid. Om het in de woorden van Epicurus te formuleren: “Bederf wat je hebt niet door te verlangen naar wat je niet hebt.”

 Meer weten? Roept dit artikel vragen op of wenst u als lezer uw eigen mening daarover te laten gelden aarzel dan niet om Anaël Duthoy te contacteren; anaelduthoy15@gmail.com.  

Download scriptie (2.14 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2014