Ingenieur Linsy Raaffels haalt Knack met scriptie over Brusselse architectenwoningen

Scriptie

Het huis van Louis Herman De KoninckVeel mensen kennen de erfenis van Victor Horta in Brussel, maar daarbuiten zijn er nog veel andere pareltjes van architectenwoningen te zien. Linsy Raaffels (VUB) bracht er in haar scriptie 252 in kaart. Haar werk wordt vandaag in Knack belicht. 

Als iemand een woning wil ontwerpen, gebeurt dit voornamelijk op basis van voorbeelden die ze zien. Linsy Raaffels: “Een klant denkt aan gekende opties om een mooie woonst te laten ontwerpen, maar een architect denkt anders. Wanneer deze namelijk voor zichzelf een woning ontwerpt, stapt hij of zij vaak buiten de comfortzone. Architecten komen op die manier vaak met een spannend nieuw experiment op de proppen, waarmee ze de architecturale wereld een ongeziene wending kunnen geven.” Het zijn die aparte projecten in Brussel, vanaf de late achttiende eeuw tot 1970, die ze in haar Masterproef in de kijker wil zetten.

Bewustmaking
Linsy Raaffels ontdekte maar liefst 252 fascinerende architectenwoningen in onze hoofdstad in de meest uiteenlopende stijlen, maar in feite zijn er nog een pak meer. Van alle architectenwoningen in Brussel is er slechts 2 procent in ere hersteld. Daarnaast is er maar één van de woningen die zij oplijstte opengesteld voor het grote publiek, namelijk het huis van Victor Horta.

Er zijn nog een pak meer onbekende architectenwoningen

Om hier iets aan te doen, heeft ze in haar thesis ook een mogelijk valorisatieproject uitgetekend. “Dergelijke projecten spelen een cruciale rol in de bewustmaking bij het breder publiek. Daarom heb ik gekozen om de privéwoning van Louis Herman De Koninck, geconstrueerd met experimenteel beton metselwerk, te valoriseren vanwege het grote erfgoedpotentieel. De woning krijgt niet alleen een museumfunctie, maar ook een artist-in-residence unit, een boekencafé en een ruimte voor lezingen en workshops.” Een goede aanzet dus om het openstellen van architecturale woningen op gang te trekken. 

Het artikel van Knack kan je, tegen betaling, lezen op hun website.

De volledige scriptie van Linsy Raaffels, onder begeleiding van Prof.Dr. Inge Bertels kan je raadplegen in onze scriptiebank.

Lees de scriptie hier 

Via onderstaande storymap gidst Linsy Raaffels jou virtueel langs haar 8 favoriete architectenwoningen.

 

 

Via onderstaande kaart kan je je virtuele verkenning verderzetten. 

Share this on: