DI 11 DEC (Gent) - Wetenschapscafé - Tijd om te bewegen!

Agenda

WetenschapscaféWetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Geen aula of monoloog, academische sfeer of klassiek debat, maar een informele bijeenkomst waar wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd. Op 11 december staat het Wetenschapscafé Gent in teken van beweging.

Een job. Een gezin. Een sociaal leven. Hobby’s. En dan moet je nog tijd vinden om te sporten ook in een gezond leven. Hoe krijg je dat voor elkaar? De gasten van dit wetenschapscafé vertellen u graag over hun onderzoek naar de oplossing: Tijd om te bewegen op de werkvloer, in de klas of thuis!

Enkele vragen die aan bod kunnen komen (naast die van jezelf):

  • Levert kort en intensief sporten evenveel gezondheidsvoordeel op als langdurige, matige fysieke inspanning?
  • Is tijd de grootste barrière om mensen aan het bewegen te krijgen? Welke oplossingen zijn hiervoor?
  • Als ik voldoende sport, moet ik dan ook nog eens mijn zittend gedrag aanpakken?
  • Welke motivatietechnieken werken volgens onderzoek best?
  • Hoe begin je eraan als je zelf wil sporten op je werk, in de klas of thuis?
  • Wat kan een werkgever doen om zijn werknemers meer aan het bewegen te krijgen?
  • Waarin verschillen programma’s om beweging te integreren in het dagelijks leven voor jongeren, volwassenen en ouderen?
  • Werkt het opleggen van fysieke activiteit door de huisarts in het overheidsproject ‘Bewegen op Verwijzing’?
  • Zijn eHealth interventies de oplossing van de toekomst om gezond te leven en bewegen?

Gasten

Ine De Clerck

Dr. Ine de Clerck is inspanningsfysioloog, verbonden aan Arteveldehogeschool, en onder andere werkzaam in het project HIIT@WORK. Ze doet praktijkgericht onderzoek naar innovatieve methoden om mensen meer en duurzamer aan het bewegen te krijgen. Hierbij staat de eindgebruiker, de gewone mens, centraal: wat hebben zij nodig om stap voor stap actiever te worden, wat werkt bij wie en waarom en hoe kunnen we met deze informatie "slimmere" beweegacties opzetten.

Maïté Verloigne

Dr. Maïté Verloigne is postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent. Haar onderzoek focust op interventies rond de promotie van fysieke activiteit en minder sedentair gedrag bij kinderen en adolescenten, bijvoorbeeld in het Europese ENERGY-project tijdens haar doctoraat. Als postdoctoraal onderzoeker werkt ze momenteel aan een project om standing desks in lagere en middelbare scholen te implementeren. Daarnaast is ze betrokken bij projecten m.b.t. het verminderen van sedentair gedrag op de werkvloer, en eHealth interventies ter promotie van een gezonde levensstijl bij volwassenen.

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is redacteur en nieuwscoördinator bij Eos Wetenschap.

Praktisch

Waar?

Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent.

Wanneer?

Dinsdag 11 december 2018 om 19u45

Inschrijven?

Niet nodig! Gratis toegang.

Meer info over het wetenschapscafé Gent