De shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2018

Artikel

shortlist scriptieprijsDe genomineerden voor de Vlaamse Scriptieprijs 2018 zijn gekozen. De jury, met onder meer VRT-presentatrice Annemie Peeters en De Morgen-columnist Mark Coenen, selecteerde vijf sterke scripties. Deze finalisten slepen elk minstens 250 euro in de wacht. Wie van hen de Vlaamse Scriptieprijs en de bijhorende geldsom van 2.500 euro wint, onthullen we op 19 december in Leuven.

Haalden de shortlist: een handelsingenieur die u maar liefst 38% méér kan laten betalen voor dezelfde smartphone, een architect die zich baseert op de genialiteit van de natuur, een letterkundige die een positieve blik werpt op Instagram en een orthopedagoge die jongeren uit jeugdhulpvoorzieningen zélf aan het woord laat. Ook onderzochten twee bouwkundig ingenieurs hoe groendaken en andere maatregelen Antwerpen kunnen behoeden van overstromingen.

De vijf genomineerden behaalden aan hun onderwijsinstelling uitzonderlijke cijfers voor hun eindwerk: tussen de 17/20 en 20/20.

De shortlist

De poëtica van Instagram. Creativiteit en beroering ondanks en dankzij constraints.
(Titel journalistiek artikel: Niet alleen katten en koffie op Instagram, ook creativiteit en filosofische zingeving)
Hannah Kruithof
Universiteit Gent
Master Vergelijkende Moderne Letterkunde

Sociale media worden vaak negatief voorgesteld. Hannah Kruithof bekijkt het anders. Deze oud-studente Letterkunde ziet méér dan alleen foto's van koffie en katten en onderzocht hoe Instagram filosofische beroering opwekt. "Dagelijks worden via Instagram eindeloos veel krachtige, esthetische verhalen verteld."

Jouw voorziening. Een t(e)huis?
(Titel journalistiek artikel: Jongeren over hun jeugdhulpvoorziening: een t(e)huis?)
Annelien Coppieters
Hogeschool Gent
Bachelor Orthopedagogie

Annelien Coppieters onderzocht het thuisgevoel in jeugdhulpvoorzieningen. Met haar werk wou ze de jongeren zélf een stem geven. Ze zoomt in op kleine, maar veelzeggende details. "Op het terras hangt een briefje dat gebiedt om je peuken in de asbak te doen, in de douche staat dat je er geen etensresten in uit mag storten."

Duurzame maatregelen tegen wateroverlast in de stedelijke omgeving, casestudie Antwerpen
(Titel journalistiek artikel: Groendaken kunnen Antwerpen wapenen tegen overstromingen)
Daan Bertels en Lars Janssen
KU Leuven
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: bouwkunde, optie civiele techniek

Onder meer door de klimaatverandering, gaan steden als Antwerpen meer en meer geconfronteerd worden met wateroverlast. Bronmaatregelen zoals groendaken en bufferbekkens kunnen dit inperken. Ingenieurs Daan Bertels en Lars Janssen ontwikkelden vereenvoudigde computermodellen om het effect van deze maatregelen te voorspellen. 

GOTCHA WITH A CAPTCHA! Basic anchoring effects and willingness to pay in an e-commerce setting    
(Titel journalistiek artikel: U bent geen robot? Dan betaalt u te veel!)
Sebastiaan Michiels
Vrije Universiteit Brussel
Master Toegepaste Economische Wetenschappen: Handelsingenieur

Sebastiaan Michiels kan ervoor zorgen dat u plots 38% méér wil betalen voor dezelfde smartphone. In een experiment met 200 studenten toonde hij aan dat slim gebruik van captcha's de geschatte prijs van een product sterk kan verhogen. Bent u een robot?

Development of an adaptive shading device using a biomimetic approach
(Titel journalistiek artikel: De natuur als bakermat voor architectuur)
Erik Pelicaen
Vrije Universiteit Brussel
Master of Architectural Engineering

De genialiteit van de natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor ontwerpers. Ingenieur-architect Erik Pelicaen verdiepte zich in de wereld van de 'biomimicry' en ontwierp een dynamische zonwering die aangedreven wordt zónder elektriciteit. Gebaseerd op de krokusbloem.

Bekijk de video's die de genomineerden maakten voor de uitreiking

Onthulling van de jury


Bij de bekendmaking van de shortlist treedt traditiegetrouw ook de jury uit de anonimiteit. Die bestond dit jaar uit Annemie Peeters (Radio 1), Dirk Demuynck (uitgeverij Witsand), prof. dr. Hilde Heynen (KVAB - KU Leuven), Katrin Swartenbroux (journaliste De Morgen), Mark Coenen (Hogeschool PXL - De Morgen), Pieter Haeck (journalist De Tijd), Sakina Elkayouhi (freelance journaliste) en Willy Van Overschee (KVAB).  Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

250 of 2.500 euro 

Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator Scriptie vzw sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 800 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk 250 euro in de wacht, terwijl de uiteindelijke winnaar het tienvoud, nl. 2.500 euro, wint. 

Ontknoping op 19 december 

Op de naam van die winnaar is het wachten tot de uitreiking op 19 december in het Iers College in Leuven, waar onder meer prof. dr. Peter Vuust te gast is. In zijn keynote speech vertelt hij over het effect van muziek op ons brein. Het hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs door Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Renée zorgt voor de muzikale omkadering. De uitreiking is gratis bij te wonen, mits registratie via www.scriptieprijs.be/uitreiking

Share this on: