Nieuws

De deadline nadert!
Oproep

De deadline nadert! Heb je een sterke scriptie geschreven? Neem dan nú je pen, schrijf een boeiend journalistiek artikel over je thesis en overtuig ons van je talent. Indienen kan nog tot zondag 30 september!

Vlaamse ScriptieKrant september 2018
Artikel

De nieuwste editie van de ScriptieKrant staat opnieuw vol bijzonder boeiende scripties: wat denk je van mijnbouw op de maan of bijlerende computers? Pik je exemplaar op in je lokale bibliotheek of doorblader de krant digitaal!

Uitgebluste leerkrachten bij de les houden?
Scriptie

Schooldirecteurs zoeken oplossingen om uitgebluste leerkrachten bij de les te houden. Student onderwijswetenschappen Mohamed Louarroudi (Universiteit Antwerpen): "Leerlingen die bij zulke leerkrachten terechtkomen presteren duidelijk minder. De verantwoordelijkheid is dus groot."

Studentes UCLL onderzoeken tocofobie
Scriptie

Bang zijn om te bevallen: het heet tocofobie en het is een belangrijk probleem bij zwangere vrouwen. Want als vrouwen angstig zijn om te bevallen, krijgen ze vaker een keizersnede. Oud-studentes bachelor in de vroedkunde Naomi Loisen, Elles Plees, Stefanie Put en Joyce Vanacker (UC Leuven-Limburg) schreven hun scriptie over dit onderwerp. 

Thesis mijnbouw op de maan
Scriptie

Een schaarste aan natuurlijke rijkdommen op aarde? Vandaag kijken ondernemingen verder. Want ook in de ruimte is mijnbouw mogelijk. Onder begeleiding van dr. Philip De Man onderzocht rechtenstudent Corneel Bogaert (KU Leuven) in zijn thesis of dit oplevert met het internationale recht.

KU Leuven thesis bomen app
Scriptie

Tropische droogbossen redden in Noord-Peru en Zuid-Ecuador? Bio-ingenieur Siebe Briers (KU Leuven) ontwikkelde een online kieshulp, die de medewerkers van herstelprojecten helpt om de meest geschikte struiken of bomen te selecteren voor iedere locatie.

Een affiche om 'vernederende' thesisverdediging aan te kondigen
Scriptie

Een prachtige collectie 17e eeuwse thesisaffiches uit de Leuvense universiteitsbibliotheek? Oud-student geschiedenis Arne Van Driessen (KU Leuven) zag zijn kans: hij schreef een thesis over de thesis.

wedstrijd "Ik heb een vraag"
Artikel

In het boek "Ik heb een vraag" bundelt Bart Coenen meer dan 200 wetenschapsvragen, voorzien van prachtige illustraties van Stephanie Dehennin. Wie deelnam aan onze wedstrijd in de Scriptiekrant van juni 2018, maakte kans op 1 van onze 10 exemplaren. Ben jij één van onze winnaars? Check het hier!

BV scripties
Artikel

Een scriptie schrijven is niet eenvoudig. Om de studenten in hun gevecht tegen de deadline een hart onder de riem te steken, doken wij in de archieven om uit te zoeken welke BV's ook ooit in hun schoenen stonden. Van pornografie, verschrikkelijke schimmels tot complottheorieën: wie schreef wat?