Nieuws

Artikel

De nieuwste ScriptieKrant rolde net van de persen. Pik je exemplaar op in je lokale bibliotheek of doorblader de krant hier digitaal!

Scriptie

Computers worden almaar slimmer, en ze kunnen steeds beter menselijk gedrag imiteren. Maar dat ze ook moppen kunnen vertellen? Dat was nieuw voor ons. Thomas Winters (KU Leuven) bewees het.

Scriptie

In de echte wereld staan de verhoudingen tussen mannen en vrouwen onder hoogspanning. Zou het kunnen dat de weerslag daarvan te merken is in datingshows? Blind Getrouwd en Vind je lief, de recentste uit het genre, breken alvast met een aantal hardnekkige clichés, zo blijkt uit een analyse van Anke Lion (UGent).

Scriptie

Bij een vrijwillige erfenissprong komen kleinkinderen rechtstreeks tot het nalatenschap van hun grootouders. Dat kan handig zijn, want dan krijg je geld op een leeftijd dat je het echt kan gebruiken. “Die kans wordt helaas zeer weinig gegrepen. In haar huidige bestaansvorm is deze juridische formule niet aantrekkelijk genoeg”, zegt juriste Lien Van Goethem.

Scriptie

‘Warmer en minder wind aan de kust.’ Klinkt als een weerbericht van een zomerdag, maar het is helaas de trend van het Belgische kustklimaat tussen 1950 en nu. Wiskundige Elke Debrie (UGent) dook in onontgonnen statistieken van de weerstations van Koksijde en Oostende en maakt zich zorgen: “De temperatuur stijgt aan 2°C per eeuw.” 

Scriptie

Wie zijn partner verliest, voelt de aarde onder zijn voeten wegschuiven. Toch moet je je langzaamaan weer voorbereiden op een nieuwe toekomst. Maar hoe ziet die eruit? Seksuoloog Stefan Rolf (KU Leuven) peilde naar de ervaring van mensen die hun partner verloren aan kanker en schuwde daarbij geen enkel taboe.

Scriptie

Een vrouw als burgemeester is nog altijd de grote uitzondering. Meer nog: eens ze de sjerp bemachtigen, blijkt er minder plaats voor vrouwen in het schepencollege. Dat blijkt uit de scriptie van Sebastian Dewailly (VUB). Maar waarom gaat de emancipatie in de gemeentepolitiek zo traag?

Artikel

Doe mee aan onze wedstrijd en win een exemplaar van het prachtige "Ik heb een vraag"-boek, een overzichtsboek vol wetenschapsvragen van nieuwsgierigen van alle leeftijden beantwoord door wetenschappers met kennis ter zake

Artikel

Benieuwd naar wat voor knappe eindwerken Vlaamse studenten zoal schrijven? Dat ontdek je in de driemaandelijkse Vlaamse ScriptieKrant! Scriptie vzw werkte zonet de studenteneditie af. Die moet de huidige lichting afstudeerders aan de hogescholen en universiteiten aansporen om straks ook met hun werk naar buiten te treden. Ontdek de krant hier.