Maak kennis met Lien Van Deuren - genomineerd voor de Bachelorprijs

Lien Van Deuren - foto copyright Lynn Van Den Broeck

Mensen ervaren intimiteit, maar ook een licht gevoel van schaamte wanneer ze met elkaar in contact staan. Daar wou ik rond werken.

Lien Van Deuren
Professionele Bacheloropleiding Interieurvormgeving - Thomas More Hogeschool
Scriptie "Zonder zone, intimiteit in de publieke ruimte"

'Zonder zonde' is een reeks van acht meubels in de publieke ruimte. Interieurvormgeefster Lien Van Deuren wil met deze meubels intimiteit stimuleren tussen de gebruikers, psychologisch én lichamelijk. Vier meubels zijn geïnspireerd op zintuigen, de vier andere op standjes uit de Kama Sutra.

Foto copyright Lynn Van Den Broeck

Jaar
Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?

Het onderwerp intimiteit, maar ook de schaamte die daar vaak bij komt kijken, heeft me altijd geboeid. Ik ben zelf iemand die weinig blad voor de mond neemt, ik ben een open persoon en best wel lichamelijk. Al mijn hele leven merk ik dat ik bondgenoten heb, maar ook best veel mensen die heel anders reageren op intimiteit (op welke manier dan ook). In 2017 ontwierp en maakte ik de tafel Beziehung. De tafel met twee zitjes, had de bedoeling om mensen intiemer bij elkaar te brengen als ze eraan zaten. De zitjes staan namelijk dicht bij elkaar en omdat het geheel van dun staal gemaakt is, buigen ze nog extra naar elkaar toe als je eraan gaat zitten. De vier benen zitten als het ware in elkaar vervlochten. Mijn bedoeling was om mensen iets te doen voelen als ze eraan gingen zitten en dat werkte. Ze bloosden zelfs en vertelden dat ze een licht gevoel van schaamte hadden wanneer ze in lichamelijk contact kwamen met de persoon over hen. Het gevoel om hier meer mee te doen, is toen ontstaan. Voor mijn bachelorproef besloot ik met die intimiteit en dat gevoel van schaamte aan het werk te gaan. Ik vind het boeiend om te werken rond de interactie tussen verschillende personen en koos daarom voor een soort van installatie in de publieke ruimte omdat je dan nog meer mensen bereikt én het onderwerp intimiteit erg interessant is in de openbare ruimte.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?

Volop in mijn onderzoek, had ik op 1 februari een droom. Ik zat met een onbekend persoon op een soort klimrek voor volwassenen. We moesten er met twee op zitten om het toestel in balans te houden. Het bracht allerlei emoties teweeg bij mij en bij de andere persoon. Ik werd wakker, stond op en maakte een schets. Het voelde toen een beetje als een doorbraak en voelde me 'een echte artiest'. Maar het moment dat ik mijn werk voor het eerst toonde aan vrienden en familie op een toonmoment was toch wel het mooist. Die dag glunderde ik.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?

In mijn laatste jaar heb ik het tijdens mijn hele onderzoek niet echt moeilijk gehad of kan ik er geen specifiek moment uithalen. Maar 4 jaar studeren bovenop een gewoon werkleven, waren best wel pittig en met momenten echt zwaar. De steun die ik van familie en vrienden heb gekregen in die volle 4 jaar is echt ongelooflijk en heeft mij heel erg geholpen om door te zetten. Bovendien hadden we ook een heel sterke groep die elkaar enorm steunde.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?

Mijn bachelorproef is een beetje anders dan de ander. Eigenlijk is het meer een 'doe-ding' dan een te lezen thesis. Het zou ontzettend fijn zijn als ik de kans krijg om mijn volledige reeks in realiteit te brengen en op een openbare plaats te kunnen zetten. Zo kan iedereen in levende lijve ondervinden wat de meubels in jou en de anderen teweegbrengen.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?

Ik werk deeltijds als grafisch vormgever (dat was ik al voor deze studie) en deeltijds in een lunchzaak. Daarnaast werk ik hard aan de opstart van mijn eigen ontwerpbureau Hartwerp (www.hartwerp.be), doe ik mee aan designwedstrijden die me inspireren en heb ik in oktober voor het eerst op een designbeurs gestaan (Dutch Design Week in Eindhoven). Ik hoop dat er nog veel tentoonstellingen mogen volgen. Daarnaast wil ik graag in opdracht werken, bijvoorbeeld voor een stad die graag een installatiewerk van mij wil zien op een openbare plek.