The effect of nicotine patches on the neural activity in the reward circuit of smokers: an fMRI study with visual stimulation

Keliane Liberman
Persbericht

The effect of nicotine patches on the neural activity in the reward circuit of smokers: an fMRI study with visual stimulation

De waarheid over nicotine pleisters

Liefst 22% van de wereldpopulatie ouder dan 15 jaar is roker en per jaar sterven 6 miljoen mensen als gevolg van tentoonstelling aan tabak . Roken heeft gevolgen op de gezondheid, zoals verhoogde risico op longkanker of hersenbloedingen. Bij het stopppen met roken verdwijnen deze risico’s bijna volledig. Het is daarom van groot belang voor je gezondheid om te stoppen met roken. Stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Kan een nicotine pleister het verlangen van een roker onderdrukken? Wat gebeurt er allemaal in de hersenen van een roker wanneer hij nicotine pleisters draagt? Wij gingen dit na.

Sigaretten, nicotine en verslavingWe hebben allemaal eens een dag die zeer stresserend is, en dan kan het enige middel om te ontspannen soms een sigaret zijn. In een sigaret zit nicotine, dat leidt tot verslaving. Via het roken wordt nicotine in minder dan 10 seconden via de longen naar de bloedstroom gestuurd, en komt uiteindelijk in de hersenen terecht. Verslaving wordt gedefinieerd als het niet kunnen beheersen van de drang tot het gebruik van dit middel waarvan men afhankelijk wordt, al weet men dat het slecht is. Wanneer nicotine in de hersenen aankomt, gaat het leiden tot dopamine afgave. Dopamine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je blij, alert en ontspannen wordt. Het hartritme zal onder andere verhogen. De hersenen worden het verhoogde dopaminegehalte gewoon waardoor ze meer nicotine nodig hebben om de effecten ervan opnieuw te ondervinden. Dit proces maakt het moeilijk om te stoppen met roken, en zorgt voor frequente terugval. Kenmerken van nicotineverslaving zijn hoge verlangen naar, en moeilijke onthouding van nicotine en een gevoel van beloning bij het roken.

NicotinevervangersNicotinevervangers bestaan al jaren en zijn hulpmiddelen om te stoppen met roken. Ze verhinderen ontwenningsverschijnselen. Meerdere vormen zijn beschikbaar: pleister, kauwgom, spray,… Bij de pleister wordt nicotine via de huid in de bloedstroom opgenomen. Studies hebben aangetoond dat de pleister de meest efficiënte nicotinevervanger is, ondanks vele terugvallen.

MRI en fMRI met visuele stimulatieMRI, magnetic resonance imaging, is een niet-invasieve vorm van beeldvorming waarbij gebruik wordt gemaakt van de kenmerken van waterstofatomen, aanwezig in water en vet, die 10% uitmaken van alle moleculen in ons lichaam. Door een specifieke radio frequentie toe te dienen gaan deze atomen bewegen in het magnetisch veld en een signaal doorsturen die we kunnen opvangen.

Functionele MRI (fMRI) bestudeert specifieke regio’s in de hersenen tijdens een taak, in tegenstelling tot MRI die enkel anatomisch beelden weergeven. Wanneer een regio in de hersenen geactiveerd wordt, verhoogt de bloeddoorstroming in diezelfde regio met als gevolg een stijging in het aantal waterstofatomen. Afhankelijk van het aantal atomen in de geactiveerde regio zal het signaal in sterkte variëren.  Om hersenregio’s te activeren worden foto’s getoond tijdens de MRI scan. Een scherm wordt geplaatst voor de scanner, en de persoon die in de scanner ligt ziet ze via een spiegel. Twee soorten foto’s worden afwisselend getoond, namelijk een serie het verlangen naar roken opwekt, en een serie met wazige foto’s waarbij geen sigaret te zien is en ook geen verlangen naar roken. Zo zien we het verschil tussen de geactiveerde toestand en de toestand in rust dat activiteiten bevat zoals bijvoorbeeld de regio die het ademen reguleert.

StudieopzetIn deze studie werden 5 zware rokers (bepaald door een nicotine-afhankelijkheidstest) onderzocht. Elke roker onderging 4 fMRI scans telkens in een andere conditie. De 4 condities waren: 1) blijven roken, 2) stoppen met roken + nicotine pleister (hoogste dosis: 21mg/dag), 3) stoppen met roken + placebo pleister (0mg/dag), 4) stoppen met roken zonder pleister. De pleister werd‘s ochtends aangebracht op de linker arm.

Elk persoon ligt anders in de scanner en heeft een andere vorm van hoofd. Dit maakt het moeilijk om personen in groepen te analyseren. Alvorens we de beelden kunnen interpreteren is het om deze reden noodzakelijk ze eerst te verwerken. Bij deze verwerking, pre-processing genoemd, wordt uiteindelijk 1 beeld overgehouden waarbij de vorm, grootte en ligging bij iedereen gelijk is. Eens we deze beelden hebben, gebeuren de statistische analyses op groepsniveau.

Wat hebben we gevonden?De nicotine pleister werd telkens vergeleken met een andere conditie.

Bij de vergelijking tussen de nicotine en de placebo pleister zien we een duidelijk verschil. Bij het dragen van de placebo werd er veel meer activatie gezien in regio’s betrokken bij emoties, verlangen en beloning. Bij de nicotine pleister merken we dat er meer activatie is in de regio betrokken bij attentie en concentratie. Dit kunnen we ons makkelijk inbeelden, we kennen allemaal wel iemand die verstrooid was totdat hij een sigaret had gerookt.De vergelijking tussen roken en een nicotine pleister zorgde voor een verrassing. Het verlangen naar roken was hoog al hadden ze 10 minuten geleden net gerookt. We zien wel dat de regio die het plannen van de volgende sigaret bevat meer geactiveerd was bij het dragen van de nicotine pleister.Als laatste bekijken we het verschil tussen de nicotine pleister en het stoppen met roken zonder pleister. Bij het dragen van de pleister is er meer aandacht naar de foto’s met als gevolg het verlangen naar een sigaret. Hoge verlangen en het plannen om te roken vinden we terug wanneer ze stopten met roken zonder pleister. We vermoeden dat dit al heel hoog was alvorens ze de scan ondergingen en dit niet veroorzaakt werd door onze foto’s.

ConclusieOnze studie is vernieuwend sinds alle condities in 1 studie vergeleken werden. Hierdoor wordt het duidelijk wat het effect is van nicotine pleisters. Algemeen kunnen we vaststellen dat wanneer nicotine aanwezig is, er meer aandacht gaat naar de foto’s. De nicotine pleister verminderde de activatie van regio’s betrokken bij het verlangen in vergelijking met een placebo of zonder pleister.  De nicotine pleister helpt dus gedeeltelijk tegen het verlangen om te roken, maar eens je iets ziet waardoor je verlangen opgewekt word, zoals koffie, is dit verlagend effect bijna niet meer zichtbaar. Wil je dus stoppen met roken? Dan is de beste manier nog altijd een zeer goeie en sterke wil!!!

Bibliografie

zie thesis

Universiteit of Hogeschool
Biomedische Wetenschappen
Publicatiejaar
2015
Share this on: