Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Extracellular Vesicles in Human Plasma: Improving Diagnostics of EGFR T790M Mutation Detection in NSCLC

Thomas More Hogeschool
2022
Winde
Hilven
Deze scriptie omvat de optimalisatie van kanker bio merker detectie in bloedstalen. Welke bloedbuis is nu het efficiëntste in het stabiliseren van de gebruikte bio merkers (hier extracellulaire vesikles. Kunnen deze pakketjes ook gevangen worden met bepaalde antilichamen tegen membraan proteïnen.
Meer lezen

Molecular Layer Deposition of Metal-Organic Frameworks: Growth Mechanisms and Integration in Electronic Devices

KU Leuven
2020
Jorid
Smets
In deze thesis wordt een proces geoptimaliseerd om dunne films af te zetten van een ultraporeus materiaal en wordt het potentieel van deze films voor snelle, selectieve en sensitieve sensoren bestudeerd.
Meer lezen

De invloed van mijnbouw op metaalconcentraties in aquatische ecosystemen in Bolivia.

Universiteit Antwerpen
2019
Karolien
Van den Nouweland
Mijnbouw in het centrum van de stad Oruro in Bolivia brengt de gezondheid en het inkomen van inwoners in gevaar. Boeren zien hun oogst dalen, hun vee sterven, hun waterputten uitdrogen en worden zelf ziek. Deze metaalverontreiniging werd in kaart gebracht voor de NGO CEPA adhv water- en bodemstalen zodat zij deze gegevens kunnen gebruiken in hun strijd ter bescherming van de inheemse bevolking en het milieu.
Meer lezen

Wat is het effect van profwielrennen op het hart?

Hogeschool West-Vlaanderen
2018
Pauline
Farazijn
Deze bachelorproef onderzoekt de hartproblemen bij profwielrenners. Het document gaat dieper in op de onderzoeksvraag “Wat is het effect van profwielrennen op het hart?”. Het profwielrennen is ongezond en vraagt te veel van het lichaam, maar daarom is het ook topsport. Het spektakel primeert, waardoor de wielrenners zich naar de vernieling rijden.
Meer lezen

Veranderingen in de immunobiologie van maligne hersentumoren door radiotherapie, chemotherapie en immuuntherapie

KU Leuven
2018
Roxanne
Wouters
Deze thesis onderzoekt de immunologische effecten van radiotherapie, chemotherapie en immuuntherapie op glioblastoma in een experimentele setting, zowel als individuele behandeling als in verschillende combinaties. Dit geeft ons belangrijke informatie over de eventuele reden voor het falen van huidige experimentele behandelingen in de kliniek.
Meer lezen

Anti-rookboodschappen zijn dodelijk: De rol van dreiging en weerstand in effecten van overtuigende anti-rookboodschappen

Universiteit Gent
2016
Tom
Vanderschoot
Deze masterproef tracht een aantal vragen te beantwoorden met betrekking tot het effect van anti-rookboodschappen en de rol die dreiging en weerstand hierin spelen. De uitgevoerde studies geven indicatie voor zowel positieve als negatieve effecten.
Meer lezen

The effect of nicotine patches on the neural activity in the reward circuit of smokers: an fMRI study with visual stimulation

Vrije Universiteit Brussel
2015
Keliane
Liberman
De waarheid over nicotine pleistersLiefst 22% van de wereldpopulatie ouder dan 15 jaar is roker en per jaar sterven 6 miljoen mensen als gevolg van tentoonstelling aan tabak . Roken heeft gevolgen op de gezondheid, zoals verhoogde risico op longkanker of hersenbloedingen. Bij het stopppen met roken verdwijnen deze risico’s bijna volledig. Het is daarom van groot belang voor je gezondheid om te stoppen met roken. Stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Kan een nicotine pleister het verlangen van een roker onderdrukken?
Meer lezen

Contribution of bacterial endotoxins and transition metals to the inflammatory potential of particulate matter (PM)

KU Leuven
2014
Eline
Oerlemans
Kijken we wel juist naar fijn stof? Studies die verschillende ernstige gezondheidseffecten van fijn stof rapporteren, steden die stil liggen omwille van extreme luchtvervuiling, politieke debatten over de aanpak van de fijnstofproblematiek,... Het zijn zaken die vandaag de dag geen uitzonderlijk nieuws zijn. Vele stemmen gaan dan ook op om nu actie te ondernemen om het probleem van luchtvervuiling aan te pakken. Maar weten we eigenlijk wel genoeg over fijn stof om doelgericht en efficiënt aan een oplossing te werken?
Meer lezen

Metabole wijzigingen bij longkanker: een proton-NMR spectroscopische analyse van bloedplasma

Universiteit Hasselt
2014
Vincent
Stevens
De strijd tegen longkanker: metabole wijzigingen als diagnostisch hulpmiddel1,6 miljoen mondiale sterfgevallen per jaar. Ofwel 10 volgeladen Jumbo Jets die dagelijks op onorthodoxe wijze het aardoppervlak bereiken, zonder overlevenden. Deze zwarte rekenkunde valt toe te schrijven aan longkanker, wereldwijd de dodelijkste alsook een veelvoorkomende kanker. Feit is dat longkanker vaak pas in een vergevorderd stadium wordt ontdekt, wegens uitblijven van symptomen. Een vroege detectie van longkanker is daarom relevant.
Meer lezen

multimodale beeldvorming voor de visualisatie en kwantificatie van longfibrose en pulmonaire cryptococcose in de muis

KU Leuven
2013
Jennifer
Poelmans
Longaandoeningen in de kijker: de rol van beeldvorming in het onderzoek naar longfibrose en cryptococcose.Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan een chronische longziekte. Het is vaak moeilijk om te achterhalen waarom een patiënt ziek is geworden en hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen. Omdat er nog weinig geweten is, bestaan er voor veel van deze longziektes nog steeds geen goede behandelingen. Tot op vandaag sterven dan ook zeer veel patiënten als gevolg van een longziekte.
Meer lezen

Rechter Tie, dat ben ik. Wet en verlangen in leven en werk van Dr Robert van Gulik

Universiteit Gent
2011
Rosette
Blomme
'Rechter Tie, dat ben ik.' Een Freudiaanse kijk op Robert van Gulik en zijn werk.Dit artikel tracht ons iets te leren over de psychoanalyse via het werk van de in 1910 geboren Nederlandse schrijver Dr. Robert van Gulik. Uit het uitgebreide oevre werden de rechter Tie romans gekozen daar ze ons een buitengewoon interessante kijk geven op van Guliks relatie tot de wet, de vader en het verlangen, de vrouw-moeder, dit zijnde twee kanten van dezelfde medaille, namelijk de verhouding tot het object van zijn verlangen.
Meer lezen

CFD Simulation of Flow in Realistic lunggeometries

Vrije Universiteit Brussel
2010
Kasper
De Geeter
Computational Fluid Dynamics, kortweg CFD,  is een tak binnen de ingenieurswetenschappen die het gedrag van vloeistoffen of gassen in beweging bestudeert. Een en ander is gebaseerd op ingewikkelde vergelijkingen (“partiële differentiaalvergelijkingen” voor de liefhebbers) die al in het begin van de negentiende eeuw werden opgesteld door de Fransman Navier en de Brit Stokes. Het probleem stelt zich echter dat deze vergelijkingen in de meeste situaties geen analytisch berekenbare oplossingen hebben.
Meer lezen

Moleculaire en functionele heterogeniteit van tumor-geassocieerde macrofaag-subpopulaties in een muis-longkankermodel

Vrije Universiteit Brussel
2010
Eva
Van Overmeire
Van Overmeire Eva
De veelzijdigheid van de macrofaag in kanker
In 2008 waren er 12,4 miljoen nieuwe gevallen van kanker en 7,6 miljoen kankergerelateerde doden wereldwijd. Van alle kankers is longkanker de meest voorkomende met een zeer hoge mortaliteit van om en bij de 1,3 miljoen slachtoffers. Het genezen van de ziekte is moeilijk en er is nood aan alternatieve doeltreffende methoden naast de conventionele chemo- en radiotherapie. Een tumor bestaat echter niet alleen uit kankercellen, die zich ongelimiteerd vermenigvuldigen, maar tevens uit immuuncellen.
Meer lezen

Respons van aquatische organismen op metaalverontreiniging in natuurlijke waterlopen: vergelijking diatomeeën en macro-invertebraten

Universiteit Antwerpen
2007
Maarten
De Jonge
Metaalvervuiling in rivieren? De natuur als meetinstrument!


De aanwezigheid van zware metalen vormt anno 2007 een hardnekkig probleem voor het leven in onze rivieren. Wetenschappers zijn er echter nog steeds niet uit welke effecten deze metalen allemaal te weeg kunnen brengen. En wanneer is een rivier nu juist “vervuild”? Piepkleine waterorganismen zouden hier wel eens het antwoord op kunnen geven.
 
Zware metalen, een blijvend probleem


Vele Vlaamse rivieren bevatten vandaag de dag nog steeds hoge gehalten aan zware metalen.
Meer lezen

Hyperaccumulatie in Lolium prerenne: Milieutoxicologische evaluatie van het gebruik van grassen voor cadmiummonitoring en fyto-extractie

Universiteit Antwerpen
2006
Maarten
De Bock
Cadmium zit niet alleen in Hoboken in de grond
Wat na de sanering van Moretusburg?
 
Viezigheid uit metaal


Van nature uit zit er niet echt veel cadmium in ons milieu. Als er dan her en der toch verhoogde concentraties worden vastgesteld, dan zijn die te wijten aan, onder andere, de metaalverwerkende nijverheid, de afval van steenkoolmijnen, verbrandingsovens en niet het minst het verkeer.
Meer lezen