Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Bone tissue engineering: different gene expression levels between tibial, maxillary and mandibular-derived periosteal cells

Lisanne Groeneveldt
Bone tissue engineering is een veelbelovend alternatief voor chirurgische ingrepen waarvoor nu nog bot wordt getransplanteerd. Naast het type cel, bepaalt ook de origine van de donorcellen hoe goed ze in staat zijn om bot te vormen. Dit kan worden verklaard doordat de activiteit van relevante genen voor botvorming sterk afhangt van zowel het celtype als de celorigine.

Extrusion printing of a hydrogel material for bone tissue engineering

Ikram Mohout
In het kader van botweefsel engineering worden hydrogels geprint met behulp van een bioprinter. De focus ligt op het bestuderen van de eigenschappen van deze hydrogels enerzijds en het printproces, met het oog op de optimalisatie van de print parameters, anderzijds.

Biomaterials with a Bioactive Coating, for Application in Bone Tissue Engineering

Cedric Plettinx
De implantaten van de toekomst – extreme botbreukenIs het mogelijk om de menselijke limieten te verleggen met behulp van nieuwe technologieën? Botgenezing is een dynamisch proces dat het lichaam in staat stelt zichzelf te herstellen. Desondanks zijn er limieten gesteld aan de genezingsmogelijkheid. Wanneer een extreme breuk van het bot wordt vastgesteld, zijn hulpmiddelen nodig om het skelet te genezen. In deze context worden verschillende biologisch afbreekbare materialen onderzocht, waaronder synthetische polymeren, die kunnen dienen als implantaten.