Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Hervorming van VSO naar CV erkend als SO: geslaagd of niet?

Selena Zwijsen
Deze scriptie tracht te beoordelen of de hervorming door het WVV van het regime van de VSO (vennootschap met sociaal oogmerk) naar de CVSO (coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming) al dan niet geslaagd is. Dit doet men door middel van een bespreking van beide regimes, een vergelijking van de twee, een blik op de CVSO in de praktijk, en een formulering van alternatieven en aanbevelingen aan de wetgever.

Implementatie van de SRD II: een blik op remuneratie

Dominik Verbist
Deze scriptie vormt een onderzoek naar de omzetting van de regels omtrent remuneratie voor bestuurders van beursgenoteerde vennootschappen uit de SRD II naar Belgisch recht. Hierbij wordt rekening gehouden met de Belgische rechtsleer aangaande het oude regime. Een rechtsvergelijking met Nederland en Frankrijk gaat op zoek naar lessen die de Belgische wetgever uit de omzetting in deze landen kan trekken.

De genoteerde vennootschap in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

Antonius Henricus (Paul) Schuurmans
Een onderzoek naar de gevolgen die de herdefiniëring van het begrip "genoteerde vennootschap" met zich meebrengt.

In dit onderzoek wordt de rechtspositie van publieke vennootschappen bekeken, voor én na de inwerkingtreding van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

Redefining the arm's length principle for financial transactions with respect to changes in the regulatory framework

Casimir Leuridan
Het doel van deze scriptie is om de OESO ontwerptekst omtrent de transfer pricing aspecten van financiële transacties te analyseren vanuit een juridisch alsook economisch standpunt. De antwoorden op de onderzoeksvragen zouden treasury en taks professionals in staat moeten stellen om de transfer pricing implicaties van deze ontwerptekst op hun bedrijfsfinancieringsactiviteiten correct in te schatten.

Groepsinterne belangenconflicten: is er nood aan hervorming ?

Jolien Bulcke
De scriptie handelt over de eventuele noodzaak tot bijkomende hervorming aan de bestaande groepsinterne belangenconflictregeling. Verder wordt beoordeeld of de geplande hervormingen in het kader van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen zouden volstaan.

De digitalisering van het oprichtingsproces van vennootschappen - Knelpunten en best practices

Marie-Julie De Merlier
Tot op vandaag is het onmogelijk om alle Belgische vennootschappen digitaal op te richten. Moet de Belgische wetgever hier verandering in brengen of houden we beter vast aan ons klassiek oprichtingsproces? Hoe pakken andere landen een digitaal oprichtingsproces aan en kunnen wij dit als inspiratiebron gebruiken?

De wijziging van artikel 15 (W.Venn.): de fiscale en boekhoudkundige impact

Raf Matthys
Ik bespreek theoretisch wat er allemaal veranderd is aan artikel 15. Daarna ga ik in op de boekhoudkundige impact door de wijzigingen in verslaggeving duidelijk te maken. Vervolgens bespreek ik a.d.h.v. een case uitgebreid de fiscale impact.

Kapitaalvermindering in natura - onbekend is onbemind?

Thomas Vandercruysse
Er zijn zowel fiscale als familiale redenen te bedenken om onroerend goed dat zich in het vermogen van een vennootschap bevindt aan dat vennootschapsvermogen te onttrekken. Ofwel kiest men voor de liquidatie van de vennootschap, ofwel kiest men voor een onttrekking tijdens het “leven” van de vennootschap. Dit kan op diverse mogelijkheden: verkoop, ruil, inbreng in een andere vennootschap, inbetalinggeving en als een kapitaalvermindering in natura. Het is deze laatste manier die in deze meesterproef onder de loep wordt genomen. Is deze vorm van uitbreng van onroerend goed terecht zo onbekend en schuilen hier interessante mogelijkheden voor de vennoten?

Weigering van een verplichte externe audit

Jolien Vanduffel
De illegale praktijk van het weigeren van een verplichte externe auditZaakvoerder Janssen leidt een groot bedrijf dat actief is in de bouwsector. Het gaat om een winstgevende BVBA met een redelijke jaaromzet dat een 100-tal werknemers tewerkstelt. Van overheidswege is de zaakvoerder verplicht een externe auditor aan te stellen. Deze externe auditor zal onder meer nagaan of de financiële verslaggeving overeenstemt met de werkelijkheid. De heer Janssen verkiest echter om een revisie aan zich voorbij te laten gaan, ook al betekent het dat hij tegen de wet ingaat.

Het stelsel van de Definitief Belaste Inkomsten

Ivo Vermaete
Het stelsel van de Definitief Belaste Inkomsten
                                                              
We schrijven 31 december 2002. Én evenzeer als dit een memorabele
dag hoorde te zijn voor het Belgisch Staatsblad, evenzeer was het dit
voor de Definitief Belaste Inkomsten (DBI’s). Het Belgisch Staatsblad
kende toen immers zijn allerlaatste papieren versie. De DBI–aftrek zijn
zoveelste wijziging. En toch, zovele rechtzaken verder blijven DBI’s
discrimineren.
De Definitief Belaste Inkomsten vormen het Belgische antwoord op een
internationaal probleem.

Analyse van de voorwaarden van de definitief belaste inkomsten-aftrek met toetsing aan de Europese Regelgeving

Michaël De Roover
Het D.B.I.-stelsel heeft tot doel de economisch dubbele belasting te vermijden waarvan vennootschappen die een participatie bezitten in een andere vennootschap het slachtoffer zouden zijn bij een normale toepassing van de regels van het Wetboek van Inkomstenbelasting (W.I.B.).
 
Algemene schets van het
D.B.I.-stelsel en van de voorwaarden ervan

Het Belgische D.B.I.-stelsel is een vrijstellingsregime en geen verrekeningsstelsel.