Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Isaac Beeckman (1588-1637) and the Rise of Modern Science: an Exploration of Beeckman's Theological Thought in the Context of His Mechanical Philosophy

Ben Van Acker
De masterproef analyseert de religieuze aantekeningen in het wetenschappelijke dagboek van Isaac Beeckman - een pionier van de moderne natuurkunde. De thesis onderzoekt de bronnen van Beeckmans theologische en filosofische denken. De invloed van de theologie (van de universiteiten) op zijn mechanische filosofie wordt uitgebreid besproken.

Economic & environmental assessment and optimization of recycling scenarios for IT equipment in developing countries

Frank Plessers
 De hoeveelheid e-waste neemt elk jaar toe terwijl de recyclage van groot socio-economisch en ecologisch belang is. In ontwikkelingslanden wordt het merendeel nog volgens milieuvervuilende technieken gerecycleerd onder barre omstandigheden. Nieuwe strategieën bieden echter oplossingen die beter scoren dan mechanische recyclage in geïndustrialiseerde landen.

User centered design filosofie als basis voor de analyse van de gebruikersinteractie ter verbetering van de non-invasieve bilirubinemeter.

Delphine Depuydt
De user centered bilirubinemeter, niet zomaar een product.
 Met deze twee begrippen ging Delphine Depuydt, studente industrieel ontwerpen aan de hogeschool te Kortrijk, een jaar lang aan de slag. In haar masterproef wordt het herontwerp van een medisch toestel stap voor stap geïllustreerd. Hierbij werd het huidige log, onhandig en frustrerend toestel omgevormd tot een compact en gebruiksvriendelijk werkinstrument. De aanpak, waarbij we de gebruiker centraal stellen, staat bekend onder de term ‘user centered design’.