Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Bosveerkracht in tijden van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: analyse van het internationaal en regionaal rechtskader

ELINE BRION
De scriptie kadert binnen het ruimer maatschappelijk kader omtrent de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Zij omvat een grondige juridische analyse van het internationaal en regionaal rechtskader, dat een directe dan wel indirecte vrijwarende rol kan bekleden voor de veerkracht van bossen. Tot slot is de scriptie geschreven vanuit een multidisciplinaire invalshoek, waarbij recht en wetenschap elkaar afwisselen.

Brexit: the EU's export of legal services to the UK in jeopardy?

Tine Deschuytere
Deze scriptie onderzocht diepgaand het effect van Brexit op de mogelijkheid van Europese advocaten om juridische diensten aan te bieden op de Britse markt. De Europese Unie heeft hieromtrent een impressionante regeling uitgewerkt, maar Europese advocaten zullen na Brexit hier hoogstwaarschijnlijk geen gebruik meer van kunnen maken. Hoewel er verschillende model-akkoorden zijn voor Brexit, zijn deze niet altijd even bevredigend voor juridische diensten. Advocaten worden derhalve aangeraden zich grondig voor te bereiden op de impact van Brexit die in deze scriptie werd omschreven.

“what rights should be granted to a citizen of a contracting parties of one of the Convention of the CoE concerning social security that moves to aEU member state? Are these rights effectively implemented?”

Giovanni Asteggiano
Dit proefschrift is een onderzoeksproject over de socialezekerheidsrechten van de europese extracomunitaria-immigranten.

Economische ongelijkheid in het voetbal: rode kaart voor het transfersysteem?

Niels Verborgh
Deze masterproef onderzoekt in welke mate het transfersysteem in het voetbal strijdig is met juridisch hogere normen. Uit het onderzoek blijkt dat het transfersysteem in zijn huidige vorm problematisch is en dit op verschillende vlakken. Er zijn schendingen van diverse bepalingen van het Europees en nationaal recht. De kloof tussen de praktijk en het recht in het voetbal is onrustwekkend.

Lessen uit de Britse billijkheidscontrole van huwelijkscontracten ter remediëring van de genderkloof na echtscheiding

Dorien Dierckx
Vrouwen gevangen in huwelijk door huwelijkscontractWie verliefd is, moet op de blaren zittenNiemand zal ontkennen dat huwelijkscontracten praktisch zijn. Helaas is de eerlijkheid na verloop van tijd vaak zoek. Idealiter zouden huwelijkscontracten aangepast worden indien het leven van het koppel verandert, maar dat gebeurt nauwelijks. Indien u zich überhaupt al vragen stelt, zal uw partner zich een hoedje schrikken op de dag dat u polst naar “uw rechten bij een mogelijke toekomstige echtscheiding”, om nog niet te spreken van de rompslomp die notarisbezoeken met zich meebrengen.

Fraude binnen de Vlaamse Overheid

Steven Mulier
 Fraude binnen de Vlaamse Overheid1 InleidingFraude, niet meteen een begrip waarmee men als organisatie graag wenst geconfronteerd en/of geassocieerd te worden. Maar hoe kan een organisatie zich nu precies wapenen tegen het risico op fraude? Wat zet mensen ertoe aan om fraude te plegen? Wat zijn de meest voorkomende vormen van fraude? Hoe reageren organisaties op en communiceren ze over de binnen hun organisatie gedetecteerde fraudegevallen?