Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Een checklist voor een effectieve begrijpend leesdidactiek

Julie Langlois Lisa Dierckx
Deze bachelorproef bespreekt de kenmerken van een goede, effectieve begrijpend leesdidactiek in de lesmethodes Nederlands van het Vlaamse secundair onderwijs.

Latijn-onderwijs te Geel en Mol - Schoolschriften na de Theresiaanse hervormingen (1777-1785)

Sander Verwerft
Eerste schoolhervorming, eerste hervormingsdebacle:lessen voor de actuele hervormingsijver?Het maatschappelijke belang van onderwijs staat voor ieder als een paal boven water. Daarom zijn onderwijshervormingen steeds het onderwerp van verhitte discussies. Bovendien mengen zich steeds meer belangengroepen in het debat. Van leerlingen, ouders en leraren tot stadsbesturen en bedrijfsleiders, elk moet zijn zegje kwijt. Dat was vroeger niet anders.

Spelta(a)lent. Om spelenderwijs de Nederlandse spelling onder de knie te krijgen.

Fenne Mulders

 
 
SPELTA(A)LENT
 
 
“Ik hoop dat de spelling veranderd wordt”. Die uitspraak hoor je vaak bij de leerlingen vallen. Ze willen liever een vereenvoudigde spelling: zonder uitzonderingen, zonder moeilijkheden en (het liefst van alles) zonder DT-regels. Want hoe schrijf je dat de spelling “veranderd wordt”? Met een D? Of toch DT?
 
De spellinghervorming van 2005 kon al een beetje aan de wens van de leerlingen voldoen. De problemen waren echter niet opgelost. Want is het ‘Joden’ of toch ‘joden’? Sommige regeltjes bleven moeilijk. Bovendien kon er verwarring ontstaan.

ICT's en hun leerlingen: de implementatie en integratie van ICT in de lerarenopleidingen in het Brussels Nederlandstalig hoger onderwijs

Ellen Geerts
ICT’s en hun leerlingen: de implementatie en integratie van ICT in de lerarenopleidingen in het Brussels Nederlandstalig hoger onderwijs - Geerts Ellen
Meer en meer wordt aangegeven dat technologie een katalysator kan zijn om vernieuwingen te veroorzaken in het onderwijs. De komst van informatie- en communicatietechnologieën zou kunnen leiden tot het herdenken van de traditionele visie m.b.t. leren, lesgeven, het curriculum, de rol van de leerkracht en de organisatie van het onderwijs.