Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Improved cochlear synaptopathy diagnostics using EEG measurements with fluctuating sounds

Pauline Devolder
Bij het ouder worden klagen volwassenen vaak over moeite met spraakverstaan in lawaaierige omgeving, ondanks normale resultaten op de standaard gehoortesten. Er is steeds meer onderzoek naar 'hidden hearing loss', waaronder ook de ontdekking van cochleaire synaptopathie. Het onderzoek heeft als doel om een EEG-stimulus te ontwikkelen om dit op een objectieve manier in kaart te kunnen brengen.

Synaptrode: Creating neural interfaces with axon guidance and synapse induction

Jorik Waeterschoot
In deze thesis worden 2 technieken onderzocht voor het scheiden van de synaps van het soma van een neuron. Dit heeft als doel metingen ter hoogte van de synaps te faciliteren. Bij de eerste techniek wordt gebruik gemaakt van microkanalen geproduceerd via een molding techniek met PDMS. Bij de tweede techniek worden groeven geteched in een silicon substraat.

Towards a mathematical understanding of biologically plausible learning methods for deep neural networks

Alexander Meulemans
Door de recente successen van deep learning en artificiële neurale netwerken te combineren met de biologische kennis van onze hersenen, kunnen we nieuw licht werpen op hoe mensen leren uit nieuwe ervaringen. Deze scriptie onderzoekt target propagation, een wiskundig model over hoe neuronen hun synaptische sterkte aanpassen om leren mogelijk te maken. Op basis van netwerk modellen ontdekten we dat target propagation een vorm van Gauss-Newton optimalisatie is en dat een biologisch netwerk van piramidale neuronen een gelijkaardig gedrag als target propagation kan vertonen.

De Synaptoprobe

Jasper Timmerman
Het ontwikkelen van een conceptprobe voor het meten van hersenactiviteit.

Verdeling van het elektrisch veld en elektrodynamica van de neuronen tijdens diepe hersenstimulatie

Thomas Tarnaud Wout Joseph Luc Martens Emmeric Tanghe Günter Vermeeren
Diepe hersenstimulatie (DBS) wordt gebruikt om verschillende bewegings- en neuropsychiatrische stoornissen te behandelen. Eerst worden de elektromagnetische velden, opgewekt tijdens DBS, bestudeerd met computersimulaties. Vervolgens wordt de neuronale respons onderzocht aan de hand van een programma dat voor de scriptie geschreven werd.

Dementie, een tikkende tijdbom. Kan functionele beeldvorming helpen?

Charlotte Evenepoel
Dementie, een tikkende tijdbom. Kan functionele beeldvorming helpen?Tik tak, tik tak. Tegen het jaar 2050 verwachten we wereldwijd elke 30 seconden een diagnose van Alzheimer. Dat zijn 2880 nieuwe patiënten per dag. Alzheimer is de belangrijkste vorm van dementie: in 50-80% van de demente patiënten. Toch is er vooralsnog geen behandeling die deze ziekte geneest. Hoog tijd om wetenschappelijk onderzoek verder te financieren want economisch en sociaal heeft Alzheimer een grote impact op de samenleving.Alzheimer is een vorm van dementieDementie is een algemene term.

Het effect van sonification en multisensorial integration op balbeheersing in het voetbal

Bert Buelens Tom Biermans
Geef zintuigen meer kansen in het voetbalEen nieuwe kijk op motorisch leren en didactiekZorgt luisteren naar de bal voor betere voetballers? Kan het gebruik van kegels het verschil maken in prestatieverbetering? Zie jij het verschil tussen trainen op blote voeten of met voetbalschoenen? Hoe kunnen trainers het rendement van hun spelers verhogen door enkele eenvoudige technieken? Dit onderzoek probeert een antwoord te geven op deze vragen.De drang naar vernieuwingDit eindwerk heeft verschillende doeleinden voor heel wat mensen in de voetbalwereld.