Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Het gebruik van 3d laserscanning voor ontwerp en analyses in de architectuur en bouw

Jeffrey Mulier
3D scannen is de laatste jaren enorm vooruit gegaan en daarbij ook de breedte van de gebieden waar de technologie een geschikte toepassing vindt, zoals voor driedimensionale modellering en analyse in de architectuur en bouw. Ook binnen de landmeetkunde winnen laserscanners aan populariteit en wordt dit alsmaar meer als standaard apparatuur gezien. Op verschillende beurzen worden scanners in veelvoud tentoongesteld. Op dit moment zijn fabrikanten zelf zo ver dat zij zowel de functies van een traditioneel totaalstation willen combineren met de functies van een laserscanning, zoals de MS60 van het merk Leica.
Voor een landmeter kan dit echter overdonderend zijn en zelf een lichte drang veroorzaken om ook op “de trein van de toekomst” te springen. Echter komen hier veel parameters aan te pas om uiteindelijk voor het juiste toestel te kiezen. Daarnaast zijn er tal van verschillende soorten scanners met telkens hun aandachtspunten en dient de verwerking zeer precies en gedetailleerd te gebeuren.

Deze essay biedt een vergelijking van de verschillende soorten scanners en hun aandachtspunten zodat elke landmeter kan oordelen of hij al dan niet nood heeft aan een laserscanner en welk type het best bij zijn specifieke opdrachten past. Op basis van een kritische analyse van de soorten laserscanners zal getracht worden een algemeen besluit te vormen op het gebruik van 3D laserscanning voor ontwerp en analyses in de architectuur en bouw.

Toepassing van bewegingssensoren in de topsport: een kwaliteitsanalyse van de VERT

Neil Oerlemans
In de scriptie “toepassing van bewegingssensoren in de topsport: een kwaliteitsanalyse van de VERT” wordt getracht de werking en toepassing van de VERT in de topsport te achterhalen. De VERT is een bewegingssensor die in staat is om variabelen te meten tijdens een training of wedstrijd. Dit geeft de mogelijkheid om data te meten die nauwkeuriger de inspanningen van een atleet analyseren.

Vooreerst wordt in een literatuurstudie de mogelijk meetdata weergegeven. Hierbij wordt op één soort data gefocust: de spronghoogte. Eens de focus bepaald is, worden enkele mogelijkheden gegeven om de spronghoogte te meten om uiteindelijk tot het onderwerp van deze scriptie te komen: de VERT. Om de meetdata beter te kunnen interpreteren moet men eerst de werking van de sensor begrijpen. Hierna wordt een kwaliteitsanalyse uitgevoerd om te kijken hoe betrouwbaar deze sensor is en om een verklaring te zoeken voor eventuele uitschieters. Om de scriptie af te ronden wordt uitgelegd hoe de VERT kan gebruikt worden om prestaties in volleybal te verbeteren.

De kwaliteitsanalyse toonde aan dat de VERT een betrouwbare manier is om prestaties tijdens een training of wedstrijd te meten. Deze sensor maakt gebruik van de flight time om de spronghoogte te berekenen. Met de flight time wordt de tijd bedoeld waarbij een atleet zich in de zweeffase bevindt. De kwaliteitsanalyse bevestigde dat de gemeten spronghoogte iets hoger wordt ingeschat dan de werkelijke spronghoogte en dat deze gemanipuleerd kan worden in functie van de houding van de benen bij de landing (benen al dan niet intrekken).

Geallieerde Luchtfotografie en Cartografie in de Eerste Wereldoorlog

Guillaume Opsomer
De link tussen de Landmeter en de Eerste WereldoorlogU zou zich kunnen afvragen: “Waarom schrijft een student Landmeten zijn eindwerk over de Eerste Wereldoorlog? Waar ligt hier de link tussen zijn opleiding en de oorlog honderd jaar geleden?”Alle periodes uit de geschiedenis bevatten boeiende gebeurtenissen en interessante ontwikkelingen. Aangezien ik opgegroeid ben in Ieper, is de Eerste Wereldoorlog voor mij één van de interessantste periodes.