Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Onderzoek naar de milieu-impact bij hergebruik van keramische gevelstenen

Anke Frulleux Esther Vandenbulcke
In de studie wordt de milieu-impact van keramische gevelstenen onderzocht. Hierbij wordt aandacht besteed aan de huidige recuperatiepraktijk door gesprekken aan te gaan met specialisten in het vakgebied. Op deze manier wordt relevante informatie verzameld die bewijst dat hergebruik een waardevolle strategie is in de schakeling naar een circulaire toekomst.

De toekomst van de Arctische zeeroute

Kevin Van de Maele
Scenarioanalyse met betrekking tot de concurrentiekracht van trans-Arctische containerscheepvaart in vergelijking met de Suezroute.

Design of a DC/DC Step-Down Converter for Electrolyzers Powered by LVDC Grids

Merijn Van Deyck
De thesis betreft het ontwerp van een geoptimaliseerde DC/DC converter voor het efficiënt aandrijven van elektrolyse op industriële schaal.

Assessment of the interaction between indigenous microbiota and Listeria monocytogenes on modified atmosphere packaged fresh-cut Romaine lettuce: a model system approach

Mathis Vermeersch
Een zakje vers versneden sla uit de supermarkt bevat gemiddeld zo’n één miljoen bacteriën per gram sla. Hoe geraak je dan van al deze bacteriën af vooraleer je de sla opeet? Simpelweg niet, onmogelijk zelfs… en meer nog, onnodig. In deze masterproef* werd namelijk onderzocht of de vele bacteriën op Romeinse sla, welke voornamelijk goede bacteriën zijn, een hindernis kunnen vormen voor de groei van uitzonderlijk aanwezige ziekmakende bacteriën zoals Listeria monocytogenes.

Luisterinspanning in real-life luistercondities en spraakmateriaal

Stephanie Lecointre Flore De Langhe
In dit artikel ontdek je waarom luisteren als (denk)sport kan beschouwd worden. Je vindt er meer informatie over de ontwikkeling en het belang van een luisterinspanningstest.

Inequality in scarcity: A quantitative study investigating unequal difficulties on the student housing market in Ghent

Sara-Lynn Milis
Een kwantitatief onderzoek naar de moeilijkheden die internationale studenten ondervinden tijdens de zoektocht naar een kot in Gent.

Kunnen we impliciete raciale vooroordelen op de werkvloer bestrijden? De effecten van bias training op basis van de contacthypothese

Dami Oguntubi
Het bestrijden van impliciete raciale vooroordelen ten aanzien van zwarte mensen. Experiment waarin een training wordt getest op basis van de principes van de contacthypothese.

Bouwen op Mars: geopolymeren van in situ grondstoffen

Jasper Vitse
Geopolymeren worden gemaakt van gesimuleerde in situ grondstoffen die voldoen aan de extreme condities van de planeet Mars. De ontwerpparameters worden geoptimaliseerd om het bouwen op de planeet Mars mogelijk te maken.

Optimization of the optoelectrical properties and sputtering damage of ITO and ZnO in CIGS solar cells

Frederik Vanherf
Energyville verricht onderzoek op het gebied van dunne-film fotovoltaïsche cellen, waarbij Copper
Indium Gallium Selenide (CIGS) één van de huidige onderwerpen is. Indiumtinoxide (ITO) en
zinkoxide (ZnO) films, de toplagen van CIGS-zonnecellen, werden gedeponeerd met een lineair
RF-sputtersysteem. Dit werd gedaan om de geleidbaarheid en de transmissie van deze vensterlagen te optimaliseren en de schade aan de onderliggende lagen, geïnduceerd door het sputteren, te verminderen.

Validatie van event-specifieke methode voor absolute en relatieve kwantificering van GGO’s - transfereerbaarheid van real-time PCR-formaat naar ddPCR-formaat

Joke De Greve
Het doel van de uitgevoerde validatie is nagaan of GGO’s ook met digital droplet PCR (ddPCR) op een betrouwbare manier gekwantificeerd kunnen worden, net zoals met real-time PCR. Er werd onderzocht of de real-time PCR-methoden in digital droplet PCR-formaat kunnen toegepast worden.

LINE-1 retrotransposition in neuronal cells - The identification of TNPO1 and TNPO3 as host factors of LINE-1 retrotransposition

Laura Debusschere
Basisonderzoek naar LINE-1 retrotranspositie. Identificatie van nieuwe gastheerfactoren en optimalisatie van LINE-1 retrotranspositie test in neuronale cellijn. Optimalisatie van de detectie van ORF1 proteïne in muizenhersenen.

Welke genetische factoren verhogen het risico op borstkanker?

Sofie Vannerom
Met het optreden van borstkanker zijn een aantal risicofactoren geassocieerd. In deze scriptie werd gefocust op de genetische risicofactoren en hun rol bij het optreden van familiaal overerfbare borstkanker. Er wordt ook ingegaan op risicobepaling voor het optreden van dit soort kanker.

To Give or not to Give: Examining the prosocial effects of a 360° video documentary supporting a clean water charity.

David Walewijns
Met Virtual Reality heb ik in een experiment een 360-graden video getoond over de vluchtelingencrisis. In mijn onderzoek wilde ik nagaan of de VR-ervaring een positievere invloed had op proefpersonen hun donatie-intentie dan traditionele media.

Studie van de vorming van de iceflowerdefecten in multilayer PVB-films

Merel Demaret
Gelaagd glas zorgt ervoor dat de eigenschappen van glas verbeteren. Een defect dat voorkomt in gelaagd glas is iceflowers. Onderzoek is gedaan naar de invloed van de hoeveelheid lucht in het glas, de temperatuur en de druk op de vorming van iceflowers.

Invloed van pre-analytische variabelen op de kwaliteit van varkensweefsel via RNA en weefselmorfologie

Violette Ladjal
Deze bachelorproef heeft 2 hoofddoelen. Enerzijds worden verschillende preanalytische variabelen onderzocht, die mogelijks een invloed kunnen hebben op
de kwaliteit van lever- en longweefsel. Het betreft 3 variabelen, namelijk de
weefselgrootte, invriestijd en invriesmethode. Anderzijds wordt via de herhaalde
ontdooi- en vriescycli de degradatie in functie van de tijd voor zowel long- als
leverweefsel onderzocht en opgevolgd gedurende 10 weken.
Het nagaan van de weefselkwaliteit bij beide onderzoeken gebeurt experimenteel
via een moleculaire bepaling van de OD ratio en RIN-score, en een histologische
beoordeling van cryocoupes.

PREDICTING EFFORT AVOIDANCE BASED ON DECODED NEURAL DIFFICULTY JUDGMENT

Selin Kanatli Mehdi Senoussi
In deze studie keken we of we konden voorspellen of iemand voor een moeilijke of makkelijke conditie zou kiezen. Hiervoor gebruikten we een masked priming taak. Helaas konden we dit niet voorspellen, maar vonden we wel 2 interessante hersencomponenten (N2 en P3).

Retrofitten van een klimaatkast

Jarno De Meerleer
Klimaatsimulatie is van groot belang in de industrie, dit om producten te onderzoeken en te testen. Deze testen gebeuren in een testruimte. Deze scriptie gaat over de bouw van zo'n testruimte en het belang van deze toestellen.

Gerecycled of niet-gerecycled plastic? Een kwantitatief onderzoek naar de invloed van verpakkingsmateriaal op natuurlijkheids-, gezondheids- en kwaliteitsperceptie en aankoopintentie.

Sarah Hofman Griet De Vrieze
Dit onderzoek gaat na welke invloed gerecycled plastic uitoefent op enerzijds kwaliteits-, natuurlijkheids- en gezondheidsperceptie en anderzijds op aankoopintentie. Deze invloed wordt onderzocht op twee niveaus, zijnde verpakkings- en productniveau. Verder maakt dit onderzoek een onderscheid tussen een neutraal, gezonder gepercipieerd snack, zijnde een mueslireep, en een ongezond gepercipieerd snack, zijnde een chocoladereep.

Socialemediarichtlijnen voor werknemers: stimulans of ijzeren hand? Een experimenteel onderzoek naar het effect van de formulering en de ondertekening van socialemediarichtlijnen

Justine Lambrechts
Hoe stellen werkgevers het best een socialemediabeleid op voor werknemers? Een experimenteel onderzoek naar het effect van de formulering en de ondertekening van socialemediarichtlijnen

De rol van complementaire kleurwaarneming bij visuele perceptie.

Nele Heiden
Afterimages bij visuele perceptie: onderzoek naar rol van de pariëtale cortex op het visuele bewustzijn.

Assessment of biological activity along a metal pollution gradient applying diatoms and macroinvertebrates

Stijn Van de Vondel
De impact van hedendaagse en historische metaalverontreiniging in de Dommel rivier werd onderzocht met behulp van macro-invertebraten en diatomeeën. Een klein effect van deze verontreiniging werd gevonden in beide groepen, maar was het meest uitgesproken voor de diatomeeën.

‘Ik zie geen bal op de tv?’ Een inhoudsanalyse en appreciatieonderzoek van Vlaams voetbalcommentaar op radio en televisie

Tim Van Roey
In deze meesterproef werd onderzoek gedaan naar de invloed van het medium op zowel inhoud als appreciatie van het publiek bij sportcommentaar. Meer bepaald, werd er gekeken welke verschillen in commentaar er zaten in het commentaar van drie verschillende voetbalwedstrijden van het Belgische nationale mannenelftal op radio en televisie.

Optimalisatie van een anti-surge regeling bij een centrifugaalcompressor voor aardgas

Yarno Viaene
Het betreft een optimalisatie van een centrifugaalcompressor bij Fluxys te Zeebrugge. Het was een anti-surge probleem waardoor de compressor niet op het optimaal werkingspunt kon werken. Het gevoerde onderzoek leidde tot een optimalisatie van de anti-surge regeling.

Braiding the Mekong

wouter geyskens Olga Konstantinovic
We ontwierpen een visie waarbinnen de Mekong Delta zou kunnen functioneren in 2030, 2050, 2100. Met architecturale ingrepen versterken we de leefwereld in de delta op een weerbare manier.

Cadmium opname door cacao zaailingen: de rol van het wortelstelsel en het biobeschikbaar cadmium

Hester Blommaert
Met behulp van een stabiel isotoop van cadmium werd onderzocht wat de rol is van het wortelstelsel en biobeschikbaar cadmium in de opname van cadmium door cacao zaailingen?