Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Raw critical materials in energy transition

Olivier Ledent
This thesis analysed the effect on material scarcity of the soaring wind and solar markets
as energy sources, together with the deployment of batteries and the green hydrogen production
as storage alternatives. It classed the impact on raw materials in 3 categories: critical, moderated, limited

Onderzoek naar de maatschappelijke en economische opportuniteiten van Belgische pop-up stores in combinatie met e-commerce binnen de mode-industrie in tijden van economische onzekerheid - Een kwalitatieve analyse bij Belgische modebedrijven

Stefanie Van Avermaet
De maatschappelijke en economische opportuniteiten van Belgische pop-up stores werden tijdens de COVID-19 pandemie extra uitgelicht. Ze kunnen namelijk internationalisering faciliteren, kosten en risico's beperken en leegstand helpen verminderen. Het concept biedt bovendien meerwaarde voor E-commerce onder bepaalde voorwaarden.

Slim beleggen of sparen?

Vincent Meuleman
Deze bijdrage vergelijkt de verschillende actieve en passieve periodieke en niet-periodieke technieken op basis van de rentabiliteit in vier verschillende opstellingen door backtesting van de technieken op een geselecteerde reeks van 22 Europese wereldwijde aandelenfondsen.

Selectieve synthese, oestrogene activiteit, copolymerisatie en katalytische isomerisatie van bisguaiacol F (BGF) regioisomeren

Dieter Ruijten
Bisguaiacol F (BGF) en zijn regioisomeren zijn onderzocht als veiliger en duurzamer monomeer voor polycarbonaat synthese ter vervanging van de hormoonverstorende bisfenolen. Hiervoor is de synthese van para,para'-BGF vanuit guaiacol en vanillyl alcohol geoptimaliseerd. Verder is de copolymerisatie en de zuur gekatalyseerde isomerisatie van de twee voornaamste BGF regioisomeren (para,para'- en meta,para'-BGF) bestudeerd.

Small logo's, big love: perceptie van brand prominence als costly signal bij jongemannen

Jolien Vandenbroele

Playboys en hun billboards: communiceren met luxe-itemsEen Ferrari zal in Testaankoop nooit omschreven worden als een verstandige aankoop. De auto kost een klein fortuin, biedt slechts plaats aan twee mensen en bovendien mag je een serieuze rekening verwachten wanneer hij hersteld moet worden. Toch verkoopt Ferrari wereldwijd ongeveer 7000 stuks per jaar en staan mensen die het immense bedrag neerleggen voor deze luxewagen weinig stil bij dergelijke zaken.

GLOBE-WALL-IZATION Een tocht langs de scheidingsmuren van de 21e eeuw

Annelien De Greef
Van eenvoudige prikkeldraad tot technologisch hoogstandje, overal ter wereld worden muren gebouwd om volkeren uit elkaar te houden. Leg ze allemaal achter elkaar en de bouwsels zouden bijna een derde van de wereldomtrek bedekken. Maar: 'Muren zijn een teken van een falend beleid.'

Duitsland overweegt een stuk Berlijnse Muur (1961-'89) herop te bouwen. Wat er nog rest van het IJzeren Gordijn wordt vakkundig gesloopt door toeristen die allemaal een brok geschiedenis thuis op hun kast willen leggen.

Organisatie van periodieke onderzoeken

Karolien Rottiers
Thesis waarschuwt voor mogelijke dramatische gevolgen van preventie zonder visie
 
MEDISCH TOEZICHT OP SPOORPERSONEEL LEKT ALS ZEEF
 
Het is mogelijk dat werknemers van de NMBS een beroepsziekte ontwikkelen, zonder dat dit wordt opgemerkt bij het wettelijk opgelegde arbeidsgeneeskundig onderzoek.  Hoewel beroepsrisico's jaarlijks worden gescreend tijdens ruim 30.000 medische onderzoeken door een externe preventiedienst, worden niet alle werknemers gezien die bij het uitvoeren van hun job worden blootgesteld aan vaststaande risico's.  Tijdens mijn onderzoek in het kader van het behalen van een