Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Milieuvriendelijk Gedrag en de Perceptie van Free-riders

Marthe Walgrave
Uit een experimentele survey blijkt dat mensen zich laten beïnvloeden door het gedrag van anderen bij de keuze zich al dan niet klimaatvriendelijk te gedragen. De schrik voor 'freeriders' vormt zo een extra barrière voor mensen om zich in te spannen voor het klimaat.

Hoogbegaafde jongeren aan de universiteit: ontwikkeling van een aanbod voor studie-ondersteuning

Eline van den Muijsenberg
Sommige hoogbegaafde studenten ervaren belemmeringen in de transitie naar het hoger onderwijs en presteren lager dan verwacht, ondanks het potentieel om sterke academische resultaten te behalen. Om in te spelen op hun noden, werd in deze masterproef het coachingstraject 'Hoogbegaafd? En toch loop je vast bij het studeren?' ontwikkeld en geëvalueerd.

Enquête ter evaluatie van de halitosekliniek van het UZ Leuven

Elena Koliuchkina
Het doel van destudie was het onderzoeken van de patiëntenbeleving betreffende gespecialiseerde halitose consultatie in UZ Leuven. Dit retrospectief onderzoek is gebaseerd op een enquête met negen vragen die begin 2018 verstuurd werd naar alle patiënten die de halitosekliniek consulteerden tussen januari 2016 en juli 2017.
Ondanks onze jarenlange ervaring en up-to-date behandelstrategie, blijkt echter dat een belangrijk deel van de patiënten sceptisch staat tegenover de rol van orale problematiek in het ontstaan van een slechte ademgeur. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar nieuwe communicatiestrategieën om halitose patiënten een beter inzicht te geven in hun eigen ziektebeeld.

Quantifying the Flexibility of Residential Electricity Demand in 2050 Through Price Elasticities: a Bottom-up Approach

Dries Guldentops Jonas Engels
Slimme elektriciteitsnetten: de oplossing voor het energieprobleem?door Jonas Engels en Dries GuldentopsDe opwarming van de aarde leidt tot een groeiende bewustwording dat de uitstoot van broeikasgassen sterk verminderd moet worden om de globale temperatuurstijging te beperken. Dit zorgt ervoor dat het aandeel van fluctuerende hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsproductie toeneemt. Opdat het elektriciteitssysteem zou kunnen omgaan met deze onvoorspelbare, variërende energiebronnen heeft het een grote graad van flexibiliteit nodig.

GAS? Nee bedankt! Een belevingsonderzoek bij jongeren

Griet Landuyt
GAS? Nee bedankt! Een belevingsonderzoek bij jongerenDoor de wet van 13 mei 1999[1], gewijzigd in 2004[2] en 2005[3] kregen de lokale besturen de mogelijkheid om vormen van 'openbare overlast' en 'kleine criminaliteit' aan hun politieverordeningen toe te voegen en zelf administratief af te handelen.[4] De zogenaamde gemeentelijke administratieve sancties (GAS) werden het Belgisch instrument bij uitstek om ‘overlast’ aan te pakken.

De enquête als ondersteunend instrument bij het verkeersveiligheidsbeleid.

Karen Penneman
Verkeersenquête blikt achter de schermen
 
Het verkeersveiligheidsbeleid wordt vaak gebaseerd op ongevallencijfers, op aantoonbare verschijnselen, op cijfermateriaal. Maar het beleid mag niet alleen rekening houden met deze gegevens. Verkeersveiligheid is immers afhankelijk van heel wat factoren en daarover kan de verkeersenquête heel wat aan het licht brengen. Ze kan immers achter de schermen kijken.
 
Er zijn een aantal niet direct meetbare aspecten van verkeersveiligheid, die ontzettend belangrijk zijn voor het beleid.