Clownen in de ouderenzorg. Wat maakt clownen therapeutisch bij personen met dementie?

Arteveldehogeschool Gent
2022
Emily
Ghekiere
Clowns doen hun interede in de dementiezorg en hebben effect op de levenskwaliteit. De onderzoeksvraag is: "Wat maakt clownen therapeutisch bij personen met dementie?".
Meer lezen

Een nieuwe blik op CPR in tijden van COVID-19: CPR in de prone positie op intensieve zorgen.

Hogeschool PXL
2021
Angela
Janssen
Winnaar Bachelorprijs
Op welke manier kan een (COVID-19) patiënt in buikligging (de prone positie) op intensieve zorgen worden gereanimeerd?
Meer lezen

Ervaren mogelijkheden en beperkingen van individuele beeldende therapie op afstand via beeldbellen

Arteveldehogeschool Gent
2021
Els
Tobback
Omwille van de COVID-19 pandemie vonden beeldend therapeuten noodgedwongen hun weg naar beeldbellen om therapie verder te zetten of aan te vatten. Via semi-gestructureerde interviews werden zij bevraagd over hun ervaringen met individuele beeldende therapie via beeldbellen.
Meer lezen

Muzieklokaal GRJ De K(l)inkhoorn, Groeiruimte Rijpere Jeugd in een WZC

Arteveldehogeschool Gent
2021
Peter
Colpaert
Van innovatief concept naar concreet project van, voor en door ouderen richting zelf-heruitgevonden autonomie, zelfontwikkeling en traumaverwerking op hogere leeftijd. (Innerlijke) Groeiruimte als psychotherapeutisch basisidee, in een fysieke en bewust daartoe aangepaste locatie binnen een woonzorgcentrum. Een haalbare kaart binnen de ouderenzorg van vandaag en morgen.
Meer lezen

Sepsis sneller herkennen en behandelen op een spoedgevallendienst

Thomas More Hogeschool
2020
Tina
Ver Elst
  • Kim
    Van Der Wee
In deze thesis werd een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd om de problematiek van sepsis te schetsen en het probleem te kaderen van het herkennen van sepsis. Spoedgevallen vormt een extra uitdaging om septische patiënten te herkennen. Omdat snelle herkenning en behandeling essentieel is voor de overleving van septische patiënten werd er in deze scriptie gezocht naar antwoorden op de vraagstellingen hoe spoedverpleegkundige sepsis snel kunnen herkennen, welke handelingen er dienen uitgevoerd te worden en hoe deze informatie in de praktijk kan worden geïmplementeerd. Er werd een informatieve website ontwikkeld met de essentiële antwoorden op de vraagstellingen.
Meer lezen

Euthanasie bij niet-ontvoogde minderjarigen: Een richtlijn voor pediatrische verpleegkundigen

Thomas More Hogeschool
2020
Janna
Lenoir
Binnen deze scriptie wordt de rol van een pediatrische verpleegkundige binnen de zorg rond euthanasie bij niet-ontvoogde minderjarigen beschreven en uitgewerkt. Zowel de nodige theoretische achtergrond als de implementatie van een praktische richtlijn zijn uitgeschreven. Dit om vervolgens zo kwaliteitsvol mogelijke zorg te kunnen verlenen.
Meer lezen

Kleinnood, ons lied voor jouw bijzonder verhaal. Een onderzoeksproject naar de betekenis van een persoonlijk lied als troost

Arteveldehogeschool Gent
2019
Femke
Bauwens
onderzoeksproject naar de betekenis van een persoonlijk lied als troost
Meer lezen

Mama zegt dat ik ziek ben: Screenen naar Münchhausen by proxy

Thomas More Hogeschool
2019
Annelies
Wendrickx
Münchhausen by proxy (MBP) is een vorm van kindermishandeling die moeilijk te herkennen en behandelen is. In deze bachelorproef werd op zoek gegaan naar de opbouw en vereisten van een screeningsinstrument naar MBP en naar de rol van de kinderverpleegkundige hierbij. Vervolgens werd een eigen screeningsinstrument ontwikkeld.
Meer lezen

Onderzoek naar de samenstelling van een pediatrische medicatie-en materiaalkit na analyse van kinderen in vijf humanitaire rampen

Universiteit Antwerpen
2019
Bianca
Berghuis
Het doel van dit onderzoek is om door middel van de individuele pediatrische patiëntgegevens uit 5 recente humanitaire missies een beter beeld te vormen over waar het kind in een crisis medische gezien nood aan heeft. Dankzij die informatie kan men een stap dichter komen bij de ‘ideale’ samenstelling van het pediatrische materiaal en van de medicatie in de Interagency Emergency Health Kit
Meer lezen

De zorg transformeren door anders en beter te innoveren: De geautomatiseerde detectie van sepsis

VIVES Hogeschool
2019
Melissa
Verbeke
Op intensieve zorgen is er bij de patiënt altijd heel wat apparatuur aangeschakeld. Een verpleegkundige is echter wel beperkt in het gelijktijdig interpreteren van een aantal parameters. Bij bepaalde pathologieën, zoals sepsis, zijn heel wat parameters nodig om een diagnose te kunnen stellen. Sepsis heeft een zeer hoge mortaliteit. Het is van belang dat sepsis tijdig herkend en behandeld wordt. Software kan hier misschien wel in helpen om een vroegtijdige deterioratie ten gevolge van sepsis bij een intensieve zorgen patiënt te herkennen.
Meer lezen