Economische en milieueffecten van zware vrachtwagens op waterstofcellen in vergelijking met zware dieselvrachtwagens in Europa

Universiteit Hasselt
2023
Anke
Maes
De scriptie biedt een vergelijkende analyse van zware vrachtwagens op diesel en waterstof. Zowel economische als milieufactoren worden hierbij afgewogen.
Meer lezen

Een eeuw aan financiële crisissen en de toestand in actuele financiële markten

Thomas More Hogeschool
2020
Cedric
Van Hoey
  • Cedric
    Van Hoey
Vergelijkende studie van beurscrashes doorheen de tijd met de huidige situatie van de financiële markten wereldwijd.
Meer lezen

Diepzeemijnbouw: de ontginning van methaanhydraten

Hogere Zeevaartschool Antwerpen
2020
Cédric
De Boom
Deze scriptie onderzoekt het belang van methaanhydraten als een energiebron, als een methode om methaangas te transporteren via schepen en als invloed op de klimaatopwarming.
Meer lezen

Degrowth: A viable business model

Universiteit Gent
2018
Margot
Vandevoort
De scriptie behandelt of het voor een bedrijf actief in de huidige bedrijfscontext eveneens haalbaar zou zijn te opereren in een degrowth-omgeving. Namelijk een omgeving waar voor het eerst niet langer wordt gestreefd naar economische groei.
Meer lezen

Economisch haalbaarheid van een energie-eiland aan de Belgische kust

Vrije Universiteit Brussel
2018
Pierre
Vandenschrick
Studie over de economische haalbaarheid van een energie-eiland aan de Belgische kust. De verschillende kosten en inkomsten van het eiland (spaarbekkencentrale en groen energie-platform) waren geïdentificeerd en de
winstgevendheid van het eiland werd berekend.
Meer lezen

De politieke strategie van Union Minière du Haut-Katanga tussen 1945 en 1960

Universiteit Gent
2016
Jeroen
Laporte
Deze scriptie onderzoekt of het mijnbouwbedrijf Union Minière du Haut-Katanga (UMHK) een politieke strategie hanteerde in de laatste jaren voorafgaand aan de Congolese onafhankelijkheid.
Meer lezen

Inkomensongelijkheid in de Europese Unie - Econometrische en economische analyse van het effect van kredietcrisis en de Europese staatsschuldencrisis op de inkomensongelijkheid binnen de EU

KU Leuven
2016
Yannick
Bormans
  • Daan
    Goutsmet
Via een econometrische analyse werd het effect van de kredietcrisis en de Europese staatsschuldencrisis op de inkomensongelijkheid bestudeerd, en voor het eerst concreet becijferd. Uit een verdiepende economische studie bleken het Kuznetspatroon, de automatische stabilisatoren en bailouts bepalend voor onze bevinding van stijgende inkomensongelijkheid.
Meer lezen

Is de spaarquote te hoog of te laag? Schattingen van de "gouden-regel"-spaarquote

Vrije Universiteit Brussel
2016
Jonas
De Jaeger
De "gouden-regel"-spaarquote is de spaarquote waarin de consumptie op lange termijn maximaal is. Het doel van deze masterproef is om de "gouden-regel"-spaarquote van de lidstaten van de OESO te schatten en te analyseren of de huidige spaarquote van de lidstaten te hoog, te laag of optimaal is. De evaluatie van de spaarquote gebeurt op vier manieren. Uit dit onderzoek blijkt dat de spaarquote in bijna elke geanalyseerde economie te laag is. Een optimale of te hoge spaarquote komen zelden voor. Verder onderzoek kan aantonen waar het spaartekort zich bevindt en welke maatregelen beleidsmakers kunnen nemen om de spaarquote in een economie te verhogen
Meer lezen

Onderzoek naar het valorisatiepotentieel van smeltloze recyclageprocessen: Een economische en ecologische analyse van aluminiumrecyclage via warmextrusie en vonkplasmasinteren.

KU Leuven
2016
Matthias
Floru
Winnaar mtech+prijs
De thesis onderzoekt en bevestigt dat smeltloze recyclage van aluminium verspaningsafval een markt kan vinden, de ecologische impact van aluminiumrecyclage sterk vermindert en interessant is vanuit bedrijfseconomisch oogpunt.
Meer lezen

Home bias: een onderzoek naar de subjectiviteit van Amerikaanse kredietratingagentschappen

Universiteit Gent
2016
Lisa
Soenen
  • Lore
    Surmont
Er werd nagegaan of Amerikaanse kredietratingagentschappen een betere rating geven aan een Amerikaanse financiële instelling ten opzichte van een Europese met dezelfde objectieve maatstaf voor de kans op faling.
Meer lezen