Het vergeten ideaal van Harmonie

Universiteit Antwerpen
2023
Julian
Coryn
Een behandeling over het ideaal van harmonie, bekeken vanuit antiek Grieks en hedendaags neurowetenschappelijk gedachtegoed.
Meer lezen

Identificatie van neurale markers van 'mind wandering' tijdens 'breath focus' meditatie voor de ontwikkeling van nieuwe EEG-gebaseerde neurofeedback protocollen

KU Leuven
2020
Eduardo Antonio
Bracho Montes de Oca
  • PhD-kandidaat Julio
    Rodriguez-Larios
In deze scriptie onderzochten we de invloed van meditatie op hersenactiviteit in onervaren mensen. Dit werd gedaan aan de hand van elektro-encefalogram.
Meer lezen

Characterization and comparison of visually induced defensive behavior in Peromyscus

KU Leuven
2019
Sybren
De Boever
In deze studie werd het visueel geïnduceerd aangeboren defensief gedrag van twee nauwverwante Peromyscus-soorten onderzocht en vergeleken. Een opmerkelijk verschil in reactiestrategie werd geobserveerd wanneer deze in aanraking kwamen met een naderende roofvogel. Dit suggereert een verschil in neurale pathways die deze verschillende gedragingen ondersteunen. Deze diersoorten vormen bijgevolg interessante studieobjecten voor het ontrafelen van neurale elementen die geassocieerd zijn met aangeboren gedrag.
Meer lezen

Investigating the role of the bed nucleus of the stria terminalis in cued fear

Universiteit Antwerpen
2018
Eline
Princen
Onderzoek naar de rol van de bed nucleus van de stria terminalis (BST) in gesignaleerde vreesreacties ('cued fear'). Ondanks omstreden onderzoek heeft de BST in ons experiment geen invloed op vreesreacties, consistent met het merendeel van de wetenschappelijke literatuur.
Meer lezen

Early-life X-ray exposure: At risk for premature ageing and neurodegeneration?

KU Leuven
2018
Manon
Coone
Ernstige cognitieve stoornissen kunnen optreden bij hersentumor overlevenden als gevolg van craniale radiotherapie op jonge leeftijd. De processen hierachter zijn gelijkaardig aan verouderingsprocessen en kunnen een verhoogd risico betekenen voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. In deze thesis werden de effecten van bestraling tijdens een kritische periode van de hersenontwikkeling bestudeerd aan de hand van een transgeen Alzheimer muismodel.
Meer lezen

Next generation brain implant for distributed recordings of cellular activity in freely behaving rodents

KU Leuven
2018
Rik
van Daal
Neurologische aandoeningen hebben een enorm negatieve impact op de kwaliteit van leven bij een steeds groter wordend aantal personen. Door het ontwikkelen en produceren van een hersenimplantaat voor de grootschalige registratie van cellulaire activiteit in vrij bewegende knaagdieren, zal meer inzicht verkregen worden over het functioneren van de hersenen. Aan de hand van deze verworven kennis zullen de behandelingen voor neurologische aandoeningen verbeterd worden.
Meer lezen