Een machine als thesis

Scriptie

Bij een thesis denk je doorgaans aan een lijvige bundel papier. De scriptie van Manuel Viaene en Sophie Delameilleure viel iéts groter uit. Zij maakten een machine om pallets te verdelen waarvan al 6 exemplaren werden verkocht.

Via hun bacheloropleidingen willen hogescholen studenten klaarstomen voor het werkveld. Hogescholen werken daarom vaak samen met bedrijven voor stages en voor eindwerken. Zo gingen Manuel Viaene en Sophie Delameilleure, studenten ontwerp-en productietechnologie (VIVES Hogeschool) op vraag van Fraxinus, een bedrijf gespecialiseerd in machinebouw, de uitdaging aan om voor hun scriptie een palletverdeler te ontwerpen.

Palletdispenser
©Fraxinus

Basis voor transport
Pallets zijn onmisbare schakels in de logistiek. Ze vormen letterlijk de basis waarop men allerlei goederen stapelt voor transport. In productiehallen en magazijnen staan dan ook bergen lege pallets, die wachten om geladen te worden met goederen. Om plaats te besparen, kan men pallets best stapelen, maar tegelijk moet het mogelijk zijn om een pallet snel en efficiënt van zo’n stapel te halen. Daarom kregen de studenten de opdracht om een palletdispenser te ontwerpen: een machine die zowel lege pallets kan stapelen als, op vraag van een magazijnier, een lege pallet van de stapel kan aanreiken.

Van 35 schetsen tot 1 ontwerp
Viaene en Delameilleure liepen meteen hard van stapel. Viaene: “Na een voorstudie maakten we zo’n 35 verschillende schetsen en tekeningen in 3D, waarna we met de meest efficiënte en best realiseerbare ontwerpen verdergingen. Na heel wat verfijningen kwamen we tot een goed uitgewerkt ontwerp dat aan alle eisen voldeed.” Met het op papier zetten van een beloftevol ontwerp was de opdracht voor de studenten al geslaagd. Maar Viaene en Delameilleure gingen een stap verder: ze overtuigden hun opdrachtgever om hen de machine ook echt te laten bouwen. De verschillende onderdelen gingen in productie, waarna de studenten die zelf volledig monteerden en programmeerden tot een volautomatische machine (zie foto).

Werking 
Delameilleure licht de werking van de machine toe: “De dispenser heeft twee vorken die uit de zijwanden komen en de pallet grijpen in de zijopeningen. Daarna gaan de vorken omhoog om de pallet op te tillen. Op de rollenbaan kan dan een nieuwe lege pallet worden geladen die tot onder de eerste pallet wordt gebracht, waarna de machine die bovenop de nieuwe pallet legt. De machine kan zo tot 18 pallets op elkaar stapelen. Wanneer een heftruckchauffeur dan één losse pallet nodig heeft, grijpt de machine de stapel net boven de onderste pallet. De stapel wordt opgetild zonder de onderste pallet, die via een andere rollenbaan wordt afgevoerd naar de heftruckchauffeur.” De machine werkt zowel met de standaard industriepallets als de smallere europallets. Het werk van de studenten bleef niet zonder resultaat. Een bedrijf toonde al in de ontwerpfase interesse in hun dispensers. Samen met hun opdrachtgever mochten de studenten hun werk voorstellen aan het bedrijf in kwestie, dat prompt een bestelling plaatste voor zes dispensers.

VIDEO

 

Dit artikel verscheen eerder in Metro. 

Manuel Viaene en Sophie Delameilleure zijn met dit werk geselecteerd voor de Bachelorprijs van de Vlaamse Scriptieprijs. www.scriptieprijs.be