Tijd besparen met je literatuuronderzoek

literatuuronderzoek thesis tijd besparenBen je momenteel bezig met je literatuurstudie voor je bachelorproef/masterproef te vervolledigen? Dan zullen onderstaande tips je zeker helpen om dit met minder stress en minder vroegtijdige grijze haren te doen!  

Na het schrijven en (succesvol) verdedigen van haar scriptie in de masteropleiding Toegepaste Taalkunde wou de Britse Amanda Mirza graag met studenten wereldwijd delen wat ze anders zou aanpakken en wat ze heeft geleerd tijdens het hele proces. In eerste instantie biedt ze interessante tips voor de literatuurstudie– de eerste fase in elk eindwerkonderzoek. Lees even mee:  

1) Neem goede notities van gelezen artikelen of boeken

•  Maak een samenvatting van elk boek
•  De samenvatting bevat best deze informatie: auteurs, synopsis van 2 à 3 regels, hoe ondersteunt het jouw scriptie, paginanummers voor citaten

Met ‘goede notities nemen’ bedoel ik niet dat je urenlang moet spenderen aan het nemen van gedetailleerde notities terwijl je aan het lezen bent, alhoewel het fantastisch is als je dit toch kan doen (een fluostift gebruiken heeft echt zijn voordelen!). Soms zijn de te lezen volumes te groot om gedetailleerde notities te nemen. Ik zal het even uitleggen...

Ik heb er enorm veel spijt van dat ik de tijd niet genomen heb om te leren werken met een database programma zoals Access of via een spreadsheet niet heb bijgehouden welke artikelen ik las. Ontelbare keren ging ik op zoek naar een artikel met relevante informatie...maar ik kon me niet herinneren welk artikel het juist was. Wanneer je meer dan 50 artikelen over hetzelfde onderwerp gelezen hebt, is het moeilijk je te herinneren waar je wat gelezen hebt. En dit wordt nog erger als sommige artikelen digitaal zijn andere dan weer in boeken staan die je misschien niet meer in je bezit hebt. Zo wordt het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Gedetailleerde lijsten hebben nog een ander voordeel: het is makkelijker te kiezen welke artikelen je in je scriptie wil gebruiken – en er geen te vergeten! Ik geef niet graag toe dat ik artikelen vergat toe te voegen gewoon omdat ik een slecht georganiseerd gegevenssysteem had. 

Na het lezen van een tekst kan je een aantal eenvoudige vragen beantwoorden, zodat je later tijd en energie bespaart. Deze informatie in een database of spreadsheet ingeven is nog beter. Kan je dit niet elektronisch opslaan, bevestig dan een blaadje papier met de nodige informatie aan de eerste pagina (of als het een boek is, maak een apart blad voor elk boek).

Dit zijn enkele handige vragen die je kan beantwoorden over het artikel of boek dat je aan het lezen bent. Geef een bondig antwoord op volgende vragen:

 • Wat zijn de kernwoorden van dit artikel? Som er 5-10 op.
 • Wat is de boodschap van deze tekst in 1-3 zinnen?
 • Ondersteunt dit artikel je hypothese/scriptie of gaat het er tegenin?
 • Bij welk deel hoort dit artikel of welk argument wordt erdoor ondersteund?
  * Als je nog geen delen of argumentatiepunten hebt, zullen kernwoorden je later van pas komen.
 • Op welke pagina’s staan de citaten die je later wil gebruiken en voor welk deel?
  * Citaten bijhouden terwijl je leest bespaart je heel wat tijd!
 • Duid ze aan in de kantlijn of op een apart blad en vermeld ze later ook in je planning.

2) Benoem je digitale bestanden met auteur, jaartal, onderwerp

 • Benoem elk bestand met auteur_jaar_titel
 • Zoeken gaat nadien veel sneller

Deze stap is essentieel voor de organisatie van je digitale bestanden. Je kan zo snel het artikel dat je nodig hebt vinden en toont ook de chronologische volgorde van de artikelen. Voor boeken kan je een tekstverwerkingsdocument creëren met dezelfde naam en daarin alle relevante informatie (zoals citaten).

Een voorbeeld : je leest over de vroege ontwikkeling bij kinderen.Misschien lees je meer dan 10 artikelen over hoe kinderen leren door te spelen. Als alle artikelen de naam ‘leren_door_spelen_#’ dragen, waarin de # staat voor de artikelen die je vond in volgorde, zal je het artikel dat geschreven werd door J. Jones en een citaat bevat dat je nodig hebt, niet gauw terugvinden. Je zou dan telkens elk document apart moeten openen om te zoeken naar het artikel dat je nodig hebt (en ik spreek hier uit ondervinding!).

Je kan de artikelen beter benoemen met ‘Jones_2001_leren-door-spelen-spelletjes’ of iets dergelijks.

3) Organiseer je digitale artikelen/teksten in mappen per onderwerp

 • Vermijd talrijke sub-mappen
 • Groepeer de artikelen in grote overkoepelende onderwerpen
 • Plaats artikelen die niet in een groep thuishoren als lijst in dezelfde locatie van je mappen

Er bestaan veel verschillende manieren om je digitale bestanden te organiseren en ik zal het enkel hebben over de manier die werkte voor mezelf. Maar ik wil eerst waarschuwen: het is zo verleidelijk om verschillende sub-mappen binnen elke map te hebben. Op die manier kan je de teksten nog verder indelen. Als je dit een goed systeem vindt, zoveel te beter! Maar voor mij nam het meer tijd in beslag dan ik verwachtte en dus heb ik bijna alle sub-mappen gewist.

Het was makkelijker om elke map te benoemen met een algemene benaming en daarin alle relevante artikelen op te slaan. Mijn scriptie handelde over woordgroepen die als werkwoord fungeren en door het lezen in een vreemde taal worden opgepikt. Mijn mappen kregen dus namen als ‘incidental learning’,‘vermijden van woordgroepen die als werkwoord fungeren’, enz. Op die manier kon ik veel sneller artikelen terugvinden.

Wat doe je met artikelen die je niet kan indelen (of in het begin voor je weet hoe je ze gaat indelen)? Ik plaatste deze artikelen in een lijst onder de mappen. Maar toch kregen ze allemaal een duidelijke benaming zodat ik exact wist wat erin stond. Naarmate mijn mappen evolueerden, kon ik sommige artikelen toch verplaatsen naar een bepaalde map, maar andere artikelen bleven zonder map.

Het is essentieel om een efficiënt systeem te vinden dat je toelaat het artikel dat je nodig hebt te vinden. Als één systeem niet blijkt te werken, ga dan na waarom het niet werkte, doe enkele aanpassingen en probeer dan iets anders. Misschien werkt een grote lijst met artikelen wel voor jou. Zet jezelf als doel om efficiënt en snel je artikelen te vinden.


Alle tips van Amanda Mirza kan je hier lezen

Je kan ook gebruik maken van Mendeley, een ongelofelijk handige gratis (!) software waarmee je jouw eigen onderzoeksbibliotheek kan aanleggen en ordenen.

Mendelay literatuuronderzoek referenties

 

Ga verder