Vlaamse Scriptieprijzen 2020: herbeleef de uitreikingsweek


trofee2020 was een jaar als geen ander. Daarom, om alles veilig te houden, organiseerden we dit jaar geen klassieke uitreiking. Dit jaar deden we het anders. We planden een volledige week vol online spanning. Iedere dag een nieuwe onthulling, iedere dag een nieuwe winnaar! 
 

Met 508 waren ze, de deelnemers van de Vlaamse Scriptieprijs 2020 (infografiek). Dat betekent dat er, niet zo lang geleden, vele tienduizenden pagina's met intellectueel verantwoord leesvoer in onze inbox belandde. Om hieruit een selectie te maken, stelden we een aantal topjury's samen. Zij gingen deze immense uitdaging aan.

Hele redacties, academici, journalisten, uitgevers... Ze kruisten de degens tijdens geanimeerde Zoom-meetings en intussen zijn de eerste selecties een feit. Welke van deze toppers kronen ze tot winnaar?

Via onze sociale media maakten we vanaf maandag 14 december iedere dag een nieuwe winnaar bekend. Op vrijdag 18 december sloten we de week af met een virtuele slotshow met Sven Pichal. Die dag onthulden we ook de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2020...

Alle uitreikingen kan je intussen opnieuw bekijken. Geniet van de spanning en vooral van alle mooie werken die tijdens deze bewogen week de revue passeerden. Hartelijk dank aan alle deelnemers, juryleden, partners en iedereen die dit mee mogelijk maakte!

De planning

Maandag 14 december om 20u
Uitreiking Agoriaprijs en Agoria publieksprijs
door Mieke Vermeiren (Agoria) en prof. em. Marc Van Overmeire

Dinsdag 15 december om 20u
Uitreiking Eosprijs
door Kim Verhaeghe (Eos Magazine)

Woensdag 16 december om 20u
Uitreiking Klasseprijs 
door Nele Beerens (Klasse Magazine)

Donderdag 17 december om 20u
Uitreiking Bachelorprijs
door Guy Tegenbos (journalist)

Vrijdag 18 december om 20u
Slotshow en uitreiking Vlaamse Scriptieprijs
gepresenteerd door radiopresentator Sven Pichal

 

Live slotshow Vlaamse Scriptieprijs 2020

Onthulling Agoriaprijs 2020

Onthulling Eosprijs 2020

Onthulling Bachelorprijs 2020

Onthulling Klasseprijs 2020

Persberichten winnaars 2020

Vlaamse Scriptieprijs voor Sebastian Baes en Jan Denayer (KU Leuven)
Persbericht

Ingenieurs Sebastian Baes en Jan Denayer (KU Leuven) brachten voor hun masterproef het potentieel van rivierwater als verwarmingsbron in kaart. Met dit werk wonnen ze de Vlaamse Scriptieprijs 2020, goed voor 2.500 euro en de felbegeerde gouden hersenen. 

Elias Callewaert (Artevelde) wint Bachelorprijs 2020
Persbericht

Een echte dramatherapeut blijft niet bij de pakken zitten tijdens de lockdown, integendeel. Elias Callewaert (Arteveldehogeschool Gent) maakte van de nood een deugd, ging van huis tot huis en bestreed de eenzaamheid via zijn “d’raamatherapie”: corona-creativiteit in zijn puurste vorm.

Lien De Saegher wint de Klasseprijs 2020
Persbericht

Lien De Saegher (KU Leuven) is de winnares van de Klasseprijs 2020 voor onderwijsscripties. In haar masterproef pleit ze voor ruimte-educatie op school: “In de meeste leermethodes zie je vooral vrijstaande villa’s en dat is helaas geen realistische verwachting voor de toekomst.”

Babette Lamote wint de Eosprijs 2020
Persbericht

Biochemicus Babette Lamote (Universiteit Gent) is de winnares van de Eosprijs 2020 voor exact-wetenschappelijke scripties. In haar masterproef onderzocht ze hoe we bio-brandstof kunnen maken uit landbouwafval. Daarmee verdient ze 1.000 euro en een artikel over haar onderzoek in Eos magazine.

Nadia Wiesé en Davy Didden (KU Leuven) winnen de Agoriaprijs 2020
Persbericht

Nadia Wiesé en Davy Didden (KU Leuven) zijn de winnaars van de Agoriaprijs 2020 voor beste technologische scriptie. Ze wonnen een prijs ter waarde van 1.500 euro.

Rembrandt Perneel wint tweede publieksprijs Agoria 2020
Persbericht

Kleine biotelers hebben geen boodschap aan zware en dure landbouwmachines, gewassen telen staat voor hen daarom nog vaak gelijk aan handenarbeid. Daarom ontwikkelde Rembrandt Perneel een lichte en betaalbare robot die hen helpt bij de onkruidbestrijding. Goed voor de Agoria publieksprijs 2020!