Sarah Vanden Bremt (Erasmushogeschool Brussel) wint de Bachelorprijs 2023

Persbericht
Sarah Vanden Bremt

Vroedvrouw Sarah Vanden Bremt (Erasmushogeschool Brussel) onderzocht voor haar bachelorproef of het intact laten van de navelstreng voordelen biedt bij het reanimeren van pasgeboren baby’s. Ze wint met haar onderzoek de Bachelorprijs 2023.

SciMingo vzw reikte in samenwerking met de Vlaamse hogescholen op 19 december de Bachelorprijs uit. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een professionele bachelorproef die naast een duidelijke nieuwswaarde, ook blijkt geeft van een innoverend karakter en een hoge toepasbaarheid in de praktijk. Vanden Bremt verdiende met haar bachelorproef een geldprijs van 1.500 euro.

Een praktische overweging

“Het staat al langer bekend dat het beter is voor de baby om wat langer te wachten met het doorknippen van de navelstreng na de geboorte”, vertelt Vanden Bremt. “In de meeste ziekenhuizen wordt het dan ook al vaak toegepast.” Maar als een baby in zuurstofnood komt, moeten verpleegkundigen de baby snel naar de daarvoor voorziene plek brengen om hem te beademen en te reanimeren. Die plek bevindt zich vaak aan de andere kant van de bevallingskamer of zelfs in een aparte ruimte. “Daardoor knippen we de navelstreng vooral dus uit praktische overwegingen.”

De navelstreng als extra zuurstoftoevoer

Aan de hand van een literatuurstudie van 10 recente onderzoeken bekeek Vanden Bremt de korte- en langetermijneffecten van het intact laten van de navelstreng. “Door de navelstreng niet door te knippen, blijft er zuurstofrijk bloed naar de belangrijkste organen, zoals het hart, de longen en de hersenen gaan.” Daarbij wacht het zorgpersoneel zo ook iets langer voor een ingrijpende handeling, waardoor er minder nood is om effectief te starten met de beademing. “Het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, maar er zijn geen waarneembare negatieve effecten. Het meest gevreesde nadeel is een grotere kans op geelzucht, maar die kans is er enkel op de milde vorm waarbij baby’s geen hersenschade kunnen oplopen.”

Rollende reanimatietafels of een reanimatieballon

Enkele jaren geleden werden er rollende reanimatietafels ontwikkeld waaraan al het nodige reanimatiemateriaal hangt dat ook zo over de buik van de moeder kan schuiven. “Door in te zetten op die tafels kunnen moeder en baby ook bij levensreddende handelingen verbonden blijven”, zegt Vanden Bremt. “Verder zijn er ook reanimatieballons die we naast de moeder kunnen leggen.” Een techniek die vroedvrouwen momenteel ook standaard gebruiken wanneer ze bevallingen begeleiden.

Straffe kost, helder gebracht

Vanden Bremt wist met haar onderzoek zowel een jury van hogeschoolmedewerkers als een jury van journalisten te overtuigen. “Ze schreef een helder, transparante scriptie over een interessante problematiek”, stelt de jury. “Het onderwerp stemt zeker tot nadenken. Er zijn veel ingrepen, zoals de ‘knip’, waar we niet langer over stilstaan omdat het een gewoonte geworden is. Het loont om zich af en toe die vraag te stellen en op onderzoek te trekken.”

Overige prijzen

Tijdens de uitreiking in AMUZ Antwerpen werden nog vier andere prijzen uitgereikt. De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2023, gaat naar Nicolas De Wispelaere met zijn droomontwerpen voor zwembaden in Brussel. De Klasseprijs gaat naar Lara Roosens die een competentiedashboard ontwikkelde voor digitale ondersteuning van leerkrachten. De Eosprijs en mtech+prijs gaan beide naar Warre Clarys die een model ontwierp dat in de toekomst zou kunnen helpen om huidkanker op te sporen via warmtecamera’s. Eerder dit jaar won Gentiel Acar de NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als isolatiemateriaal.

Lees haar scriptie