Twee keer prijs voor Warre Clarys (UAntwerpen) met mtech+prijs 2023

Persbericht
Warre Clarys

Warre Clarys (UAntwerpen) ontwikkelde een digitaal huidmodel dat de warmteverdeling van de huid en tumoren nabootst. Door dit model te trainen kunnen de onderhuidse vorm en de diepte van een huidtumor scherp in beeld worden gebracht. Hij haalde met zijn scriptie twee deelprijzen binnen: de Eosprijs en de mtech+prijs.

SciMingo vzw reikte op 19 december vier deelprijzen uit. De Eosprijs voor scripties in de exacte-wetenschappen wordt uitgereikt in samenwerking met wetenschapsmagazine Eos. De mtech+prijs voor technologische scripties reikt SciMingo uit met loopbaanfonds mtech+. Beide prijzen zijn goed voor elk 1.500 euro.

In meerdere keren

Als je vandaag een zorgwekkend vlekje op je huid hebt, zal je dokter of dermatoloog dat op basis van de visuele kenmerken beoordelen. Wanneer blijkt dat het om een huidtumor gaat, zullen er vaak meerdere ingrepen nodig zijn om de tumor volledig weg te snijden. Warre Clarys vroeg zich voor zijn thesis af of het ook anders kon. “Als we op voorhand kunnen bepalen hoe diep de tumor onder de huid zit, kunnen we die daarna ook in één keer wegsnijden.”

Een warme supercel

Kankercellen zijn een soort van supercellen: ze hebben een hoger metabolisme en een grotere bloedtoevoer. Zo zorgen ze voor meer warmte onder de huid. “Ik wou nagaan of het theoretisch mogelijk zou zijn om door die gegenereerde warmte een tumor op te sporen én de diepte ervan te bepalen,” legt Clarys uit. Hiervoor ontwierp hij in een computerprogramma een 3D-huidmodel dat de warmte van de menselijke huid nabootst. Via warmtesimulaties in het computermodel slaagde het algoritme erin om de temperatuursveranderingen van de huid goed op te pikken. “Het programma kon de diepte van de tumor met een nauwkeurigheid van 0,05 mm bepalen.” Als dat in de toekomst ook bij mensen lukt, zou dit kunnen leiden tot minder ingrepen en een goedkopere behandeling.

Publieksprijs

Mtech+ organiseert jaarlijks ook een publieksprijs waarbij de drie finalisten hun scriptie pitchen in een korte video. Dit jaar namen meer dan 1.400 mensen deel aan de stemming. Ook de publieksprijs ging naar Warre Clarys. Hij won hiermee een extra 500 euro. “Warre Clarys schreef een zeer toekomstgerichte scriptie die mogelijks zeer waardevol kan zijn voor de medische wetenschap”, zo zei de jury. “Zijn werk is een mooie combinatie van de medische en industriële wetenschappen.”

Twee keer prijs

Tijdens de uitreiking in AMUZ Antwerpen werden nog vier andere prijzen uitgereikt. Warre Clarys wint ook de Eosprijs en mocht dus tweemaal op het podium komen. De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2023, gaat naar Nicolas De Wispelaere met zijn droomontwerpen voor zwembaden in Brussel. De Bachelorprijs gaat naar Sarah Vanden Bremt die zich de vraag stelde of het wel nodig was om de navelstreng bij reanimatie van baby’s zo snel door te knippen. De Klasseprijs gaat naar Lara Roosens die een competentiedashboard ontwikkelde voor digitale ondersteuning van leerkrachten. Eerder dit jaar won Gentiel Acar de NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als isolatiemateriaal.


Lees zijn scriptie