Bachelorprijs

Bachelorprijs

 

Deelprijs voor professionele bachelorproeven (hogescholen)

Sinds 2016 richt de Vlaamse Scriptieprijs specifiek voor deelnemende professionele bachelors een extra prijs in: de Bachelorprijs.

Professionele bachelors dingen binnen de Vlaamse Scriptieprijs mee naar alle prijzen, dat wil zeggen zowel de Vlaamse Scriptieprijs (hoofdprijs), als alle deelprijzen. De Bachelorprijs bekroont de bachelorproef die naast een duidelijke nieuwswaarde en journalistieke bruikbaarheid -dé criteria voor de Vlaamse Scriptieprijs- ook het beste blijk geeft van een innoverend karakter en een hoge toepasbaarheid in de praktijk.
 

Wat kan je winnen?

De winnaar gaat naar huis met een prijs ter waarde van 1.500 euro. Iedere deelnemer krijgt bovendien een eigen pagina in de Vlaamse Scriptiebank, een mooi visitekaartje voor de toekomstige carrière.
 

Hoe kan je deelnemen?

Inschrijven voor de Bachelorprijs gaat automatisch via een inschrijving voor de Vlaamse Scriptieprijs. 
 

Jury

De inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de Vlaamse hogescholen en experten uit diverse sectoren uit het werkveld (onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven, ...).
 

Criteria Bachelorprijs

  • Nieuwswaarde (relevantie, originaliteit, actualiteitswaarde, ...)
  • Journalistieke bruikbaarheid (schrijf- en taalvaardigheid, schrijfstijl, opbouw, ...)
  • Innoverend karakter (in onderwerp en/of aanpak) 
  • Inzetbaarheid in het werkveld

 

Winnaars voorbije edities


Angela Janssen
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021

Tot 70% van de kunstmatig beademde COVID-patiënten ligt op de buik. Wanneer deze patiënten gereanimeerd worden, verliezen dokters kostbare tijd, aangezien ze deze patiënten eerst moeten omdraaien.  Kan dat anders? Ja, zo bewijst verpleegkundige Angela Janssen (PXL Hogeschool) met haar bachelorproef. Ze won met er de Bachelorprijs 2021 mee.


Elias Callewaert

2020

Een echte dramatherapeut blijft niet bij de pakken zitten tijdens de lockdown, integendeel. Elias Callewaert (Arteveldehogeschool Gent) maakte van de nood een deugd, ging van huis tot huis en bestreed de eenzaamheid via zijn “d’raamatherapie”: corona-creativiteit in zijn puurste vorm. Zijn ervaringen schreef hij neer in een bachelorproef. "Een meeslepende leeservaring," aldus de enthousiaste jury.
 


bachelorprijs 2019

2019

'NEMI' staat voor Nederlandstalige migrantenliteratuur, literatuur geschreven door geïmmigreerde auteurs in het Nederlands. Lisa Depraetere, Sarah De Witte en Machteld Poriau (Arteveldehogeschool Gent) ontwikkelden een lessenpakket dat bestaat uit zes modules, om deze Nederlandstalige migrantenliteratuur te verwerken in de lessen Nederlands om zo jongeren kennis te laten maken met onderwerpen zoals vooroordelen en racisme, en een cultureel bewustzijn te stimuleren. De hoeveelheid werk, de relevantie en de ruime inzetbaarheid van hun bachelorproef overtuigde de jury volledig. Het drietal won de Bachelorprijs 2019.
 


Bachelorprijs 2018

2018

Kleuters wegwijs maken in de deeleconomie? Dat levert kleuteronderwijzers Margot Denys en Sophie Catteuw (VIVES Hogeschool) de Bachelorprijs 2018 op. De jury raakte onder de indruk van de bergen werk die de twee wisten te verzetten: “Denys en Catteuw wisten het model Piraminder heel goed te vertalen naar het niveau van de kleuters."
 


Bachelorprijs 2017

2017

Verpleegkundige Frank de Jong (Odisee) is de winnaar van de Bachelorprijs 2017. Hij ontwikkelde een eenvoudig patiëntenformulier waarmee interventieteams bij rampen medische informatie over slachtoffers kunnen registreren. De jury loofde de concrete inzetbaarheid en het internationale potentieel: "Het patiëntenformulier kan volgens experts zo gebruikt worden door tal van humanitaire organisaties."
 


Bachelorprijs 2016

2016

Luna Delange & Elien Eggermont (Arteveldehogeschool) wonnen met hun scriptie “Motiverend wiskundeonderwijs in 1B” de allereerste editie van de Bachelorprijs.


 

bachelorprijs

Het winnen van de Bachelorprijs betekende voor mij een eervolle erkenning van een werk waar toch wel bloed, zweet en nog net geen tranen aan vooraf gingen. Daarnaast opende het ook nieuwe deuren: zo wil een uitgeverij met ons materiaal in zee gaan voor de nieuwe boeken van de tweede en derde graad. De prijs was een heerlijke kers op de taart, ik heb er met volle teugen van genoten!

Sarah De Witte - mede-winnares Bachelorprijs 2019