De Vlaamse Scriptieprijs 2022

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast of ontoegankelijk online archief om nooit meer gelezen te worden.

De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, door ze onder meer bij pers en uitgeverijen te promoten. Want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek!

Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs! 

Meer info over de wedstrijd


 

Benieuwd waar je onderzoek terecht kan komen als je meedoet aan de Vlaamse Scriptieprijs? Vind hier een persoverzicht van deelnemers aan de Vlaamse Scriptieprijs van het afgelopen jaar.

Naar het persoverzicht

 


 

Scriptie

Katrien Vrijdag (Odisee) onderzocht in haar bachelorthesis of je een hond kan opleiden om wolven op te sporen. Ze ontwikkelde een soort examen om aan te tonen dat een hond geschikt is om wolvenmest op te sporen, en toonde aan dat Wietse de hond daar zelfs beter in is dan een mens.

Scriptie

Vlaamse lagereschoolkinderen hebben een vrij stereotiep beeld over wetenschappers. Als ze gevraagd worden om ‘een wetenschapper’ te tekenen, tekenen ze voornamelijk witte mannen van middelbare leeftijd of ouder met een labojas en een bril.

Interview

En de beste technologische scriptie van 2021 gaat naar… Anneleen en Judith! "Ik was echt geschrokken dat we hadden gewonnen! Ik verschoot hoeveel mensen we plots bereikten."

Interview

In gesprek met Dries Mariën, winnaar van de Klasseprijs 2021. “Een parlementslid stelde naar aanleiding van mijn scriptie bijkomende vragen aan Minister van Onderwijs Ben Weyts over het inzetten van die middelen voor aanvangsbegeleiding. Mooi dat mijn scriptie het debat rond het lerarentekort en de aanvangsbegeleiding helpt voeden!” 

Interview

De Bachelorprijs 2021 ging naar intensievezorgenverpleegkundige Angela Janssen. Thema van haar scriptie? De reanimatie van COVID-patiënten in buikligging.