De Vlaamse Scriptieprijs 2023

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast of ontoegankelijk online archief om nooit meer gelezen te worden.

De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, door ze onder meer bij pers en uitgeverijen te promoten. Want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek!

Studeer je af in 2023? Dien je scriptie in en maak zo kans op persaandacht én prijzen tot 2.500 euro! 

Lees meer over de wedstrijd

Vlaamse Scriptieprijs 2023

 

Benieuwd waar je onderzoek terecht kan komen als je meedoet aan de Vlaamse Scriptieprijs? Vind hier een persoverzicht van deelnemers aan de Vlaamse Scriptieprijs van het afgelopen jaar.

Naar het persoverzicht

 


 

Nuchterheidsbeleid
Scriptie

De standaard nuchterheidsperiode is te lang. Dat concludeerde An-Sofie Iser (UCLL) in haar scriptie. Nochtans behouden ziekenhuizen die richtlijn wel. Waarom? Dat zocht ze even uit.

Thibaut Duthois leest interactief voor
Scriptie

Vaak stop voorlezen kort na de kleuterschool, als kinderen zelf leren lezen. Toch blijft voorlezen voor sommige groepen ook op latere leeftijd interessant, bijvoorbeeld voor anderstalige tieners. Thibaut Duthois (UGent) deed er onderzoek naar.

Lesbiennes volgens het romanceboekje
Scriptie

Gilke Geeraerts (KU Leuven) nam voor haar scriptie zeven lesbische romanceverhalen onder de loep en ondervond dat een happy end niet voor alle lesbische koppels lijkt weggelegd.

influencer
Scriptie

Bedrijven zetten massaal knappe modellen en influencers in om ons zoveel mogelijk te verkopen. Maar is fysieke aantrekkelijkheid nu wel echt de sleutel tot verkoopsucces?

Sla
Scriptie

Een zakje vers versneden sla uit de supermarkt bevat gemiddeld zo’n één miljoen bacteriën per gram sla. Loopt het water je ook al in de mond? Hoewel bacteriën onhygiënisch klinken, blijkt de grote meerderheid van bacteriën op sla ‘goede’ bacteriën te zijn.