De Vlaamse Scriptieprijs 2022

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast of ontoegankelijk online archief om nooit meer gelezen te worden.

De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, door ze onder meer bij pers en uitgeverijen te promoten. Want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek!

Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs! 

Meer info over de wedstrijd


 

Benieuwd waar je onderzoek terecht kan komen als je meedoet aan de Vlaamse Scriptieprijs? Vind hier een persoverzicht van deelnemers aan de Vlaamse Scriptieprijs van het afgelopen jaar.

Naar het persoverzicht

 


 

Scriptie

De smartphone heeft op enkele jaren tijd een centrale plaats veroverd in ons leven. Tegelijk zien we een toenemende eenzaamheid in onze samenleving. In haar thesisonderzoek bij ruim 800 jongeren zag Sarah Michiels (UGent) een verband tussen beide: jongeren die zich verslaafd voelen aan hun smartphone rapporteren ook vaker gevoelens van eenzaamheid. 

Artikel

Op Instagram is een foto van een ontblote tepel not done. Maar in de laatmiddeleeuwse maatschappij liepen sommige mensen doodleuk rond met een fallus, vulva, of vrijend koppel afgebeeld op hun kledij. Dit bewijzen de meer dan 300 seksuele insignes die gevonden zijn in Vlaanderen en Nederland.

Scriptie

Hoewel veel Belgen de klimaatverandering als een groot probleem beschouwen, gaan ze zich slechts in beperkte mate klimaatvriendelijker gedragen. Onderzoek van Marthe Walgrave (KU Leuven) geeft aan dat dit te maken kan hebben met de indruk die mensen hebben dat anderen niet bereid zijn om klimaatinspanningen te leveren.

Scriptie

Problemen oplossen kan je leren. En daar kan je best vroeg mee beginnen. Onderzoek van Joris Van Elsen (Universiteit Antwerpen) toont aan dat interactief voorlezen kleuters helpt om betere probleemoplossers te worden.

Scriptie

Katrien Vrijdag (Odisee) onderzocht in haar bachelorthesis of je een hond kan opleiden om wolven op te sporen. Ze ontwikkelde een soort examen om aan te tonen dat een hond geschikt is om wolvenmest op te sporen, en toonde aan dat Wietse de hond daar zelfs beter in is dan een mens.