Menopauze: niet louter ellende,...

Karoline
Rassschaert

Menopauze: niet louter ellende,...

De menopauze is de tijd in het leven van elke vrouw wanneer de menstruatie definitief stopt. Tijdens de menopauze zal het vrouwelijk lichaam geleidelijk minder hormonen produceren. Dit gebeurt meestal tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar.

Een vrouw zal haar menopauze bereikt hebben wanner ze gedurende twaalf maanden geen menstruatie meer heeft gehad.

 

Door de veranderingen in hormoonconcentraties is het mogelijk dat de vrouw klachten ondervind. De ernst en de duur van deze klachten is afhankelijk van vrouw tot vrouw. Verder spelen ook het tijdstip waarop men in menopauze is gegaan en de manier waarop een belangrijke rol in het voorkomen van symptomen. Zo zal een vrouw met een premature menopauze, voor de leeftijd van 37 jaar, te kampen hebben met meer en hevigere klachten.

 

Om het geheel van veranderingen en klachten te begrijpen, moet men over een voldoende kennis hebben van de fysiologie van het vrouwelijk voortplantingsstelsel en de hormonen. Men merkt op dat tijdens de menopauze de vrouwelijke hormonen oestron en oestradiol sterk afnemen en dat de concentratie FSH en LH toeneemt, dit als gevolg van het wegvallen van  de ovariële productie van oestrogenen.

De mannelijke hormonen, testosteron, androstendion en DHEAS, zullen ook in hoeveelheid afnemen. Dit zal echter later gebeuren omdat de androgeen productie in de ovaria nog een tijd blijft voortduren.

 

De veranderingen die optreden zijn vaak het onmiddellijk gevolg van een daling in de hormoonspiegels. De belangrijkste klachten die vrouwen ondervinden zijn:

-         verandering in de menstruele cyclus

-         warmteopwellingen in het aangezicht, de nek en de borst

-         nachtelijk zweten

-         vaginale veranderingen

Verder zullen er nog klachten optreden die niet rechtstreeks het gevolg zijn van veranderingen in de hormoonspiegels, maar meer het gevolg zijn van het ouder worden. Vele vrouwen schrijven deze klachten echter toe aan de menopauze.

 

Zoals algemeen bekend is osteoporose één van de belangrijkste lange termijn gevolgen van het wegvallen van de oestrogeenproductie. Men kan hier preventief te werk gaan door middel van een gezonde levensstijl en voldoende beweging. Men kan in geval van een tekort aan calcium voedingssupplementen aanraden.

 

Men kan voor de behandeling van  menopausale klachten een opdeling maken in twee groepen. Aan de ene kant heeft men de vrouwen die ervoor kiezen om hun menopauze op een natuurlijke wijze te lijf te gaan. Men heeft binnen deze groep verschillede mogelijkheden zoals kruiden, lichaamsbeweging, voedingssupplementen, mind en body therapie,…

De andere groep van vrouwen zal ervoor kiezen hun menopauze op een meer medische manier te benaderen. Ze kiezen voor een hormoonvervangende therapie. Deze bestaat erin de hormonen die het lichaam niet of onvoldoende produceert aan te vullen.

Men merk dat deze laatste groep de laatste jaren aan het krimpen is. Dit als gevolg van  de publicaties van verschillende studies die hormoontherapie afraden als gevolg van de negatieve effecten die deze met zich mee kan brengen.

Men kan echter stellen dat zowel de natuurlijke als de medische behandeling van menopauze hun voor- en nadelen hebben.

 

De vraag of de menopauze een vloek of een zege is, kent eigenlijk geen absoluut antwoord. Veel hangt af van de ingesteldheid van de vrouw en het verloop van de menopauze op zich. Verder speelt de voorbereiding op de menopauze een belangrijke rol. Zo blijkt dat vrouwen die zich goed hebben voorbereid op de menopauze meer open staan voor de veranderingen en minder hinder ondervinden van de klachten die zich voordoen. Dit omdat ze weten wat hun te wachten staat.

 

We hebben als vroedvrouw eigenlijk maar een  beperkte rol in het hele menopausale gebeuren. We kunnen wel een belangrijke rol spelen in de voorbereiding van vrouwen die naar de menopauze toe gaan. Hier kunnen we het voorbeeld van Nederland volgen en een extra opleiding voorzien tot menopauze deskundige. Zodat vrouwen met hun problemen en vragen niet altijd naar de gynaecoloog moeten maar ook bij de vroedvrouw terecht kunnen.

Uit onderzoek blijkt immers dat maar weinig vrouwen hun menopauze durven te bespreken met hun arts.

 

Als de huidige trend zich blijft verder zetten, zullen meer en meer vrouwen 1/3 van hun leven in menopauze doorbrengen en blootgesteld worden aan de gevolgen van de menopauze.

De menopauze is een keerpunt in het leven van de vrouw. Het leggen  van een goede fundering onder de gezondheid van de tweede levenshelft, het zorgen voor zichzelf en de zoektocht naar een goed evenwicht behoren tot de uitdagingen van de menopauze.

Universiteit of Hogeschool
Erasmushogeschool Brussel
Thesis jaar
2008