Alexandra Vanvooren wint 13e Vlaamse Scriptieprijs

Scriptie

KORTRIJK – De juriste Alexandra Vanvooren is de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs. Ze kreeg de prestigieuze titel en bijhorende geldsom van 2500 euro voor haar origineel pleidooi voor het updaten van ons Burgerlijk Wetboek. “Een werk dat komaf maakt met alle clichés over het recht als zijnde saai, complex en onbegrijpelijk”, aldus de jury met onder meer Marleen Finoulst.

De Vlaamse Scriptieprijs is de belangrijkste scriptieprijs van Vlaanderen. Met de prijs wil Scriptie vzw het eindwerk van aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Ruim 500 studenten namen dit jaar deel. Alexandra Vanvooren, een alumna van de Universiteit Gent, kwam als winnaar uit de bus.
 

"Haal geslacht uit het Burgerlijk Wetboek", stelt laureate Alexandra Vanvooren
"Haal geslacht uit het Burgerlijk Wetboek", stelt laureate Alexandra Vanvooren 

Vanvooren trekt in haar winnende scriptie het gebruik van het geslacht en de fysieke woonplaats voor de juridische identificatie van de burger in vraag. “Ons Burgerlijk Wetboek stamt uit de tijd van Napoleon, die het in 1804 liet optekenen. Wat toen als identificerend element werkte, doet dat vandaag niet altijd meer. Geslacht en woonplaats zijn zo’n elementen. In de wetboeken genieten ze nog de relevantie van weleer, op de maatschappelijke bühne niet meer. In mijn scriptie motiveer ik waarom en toon ik aan hoe we deze noties uit het Burgerlijk Wetboek kunnen halen.”

Geslacht en woonplaats genieten in de wetboeken nog de relevantie van weleer, op de maatschappelijke bühne niet meer.
Laureate Alexandra Vanvooren

Het recht mag voor Vanvooren niet achterlopen op de maatschappij, maar het mag ook niet vrezen vooruit te zijn op de geesten. Een pleidooi waarmee ze de jury wist te overtuigen. “Via een grondig overzicht van historische bronnen toont Vanvooren op een zeer bevattelijke manier aan hoe het Burgerlijk Wetboek onder Napoleon tot stand kwam en mee aan de basis ligt van genderongelijkheid en een verouderde visie op de samenleving, met nog steeds het gezin als hoeksteen. Ze ontwikkelt een visie over hoe het in de toekomst kan worden, waarbij ze de nadruk legt op gelijkheid tussen personen en een alternatief voorstelt voor het beperkende begrip woonplaats in een samenleving waarin individuen vaak op meerdere adressen tegelijk wonen. Wat ze beschrijft is origineel en innovatief en wordt hopelijk ooit realiteit”, aldus juryvoorzitter Marleen Finoulst, arts en hoofdredacteur van Bodytalk.

Wat Vanvooren beschrijft is origineel, innovatief en wordt hopelijk ooit realiteit"
Juryvoorzitter Marleen Finoulst

De laureate ontving de prijs uit handen van Vlaams Parlementslid en Commissievoorzitter Innovatie en Wetenschapsbeleid Axel Ronse. “De Vlaamse Scriptieprijs is een erg waardevol initiatief inzake wetenschapscommunicatie. Het schenkt getalenteerde jongeren zoals Alexandra een forum om hun sterke onderzoek aan het grote publiek bekend te maken. Een goede zaak, want de vele scripties die jaarlijks worden gerealiseerd zijn erg kostbaar voor onze bedrijven, organisaties en de samenleving in haar geheel”, aldus Axel Ronse.  

Naast het werk van Vanvooren werden nog drie scripties bekroond. Jasper Van Hoorick won de Agoriaprijs, de deelprijs voor technologisch onderzoek. Ingenieur Robin Verschueren kaapte de Eos-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek weg en de Klasseprijs voor de beste onderwijsscriptie ging naar kersvers kleuteronderwijzeres Jolien De Cuyper.

Share this on: