Céline Cuypers en Kobe Bamps winnen EOS-prijs 2017

Artikel

Céline CuypersIn Gent reikte het wetenschapsmagazine EOS voor de 9e keer de EOS-prijs voor de beste thesis in de exacte wetenschappen uit. De prijs ging naar ingenieurs Céline Cuypers en Kobe Bamps (Universiteit Hasselt / KU Leuven). Zij onderzochten hoe ze de nervus phrenicus, een zenuw die een cruciale rol speelt bij de ademhaling, kunnen opsporen.

Voor een cardioloog is het heel belangrijk om te weten waar de nervus phrenicus precies ligt. Cuypers: “Bij sommige patiënten loopt die fijne zenuw heel dicht langs de longaders. Daardoor bestaat er bij bepaalde hartoperaties het risico dat de zenuw wordt beschadigd. Bij beschadiging kunnen patiënten langdurige ademhalingsproblemen krijgen. Dit maakt de werkomstandigheden van de behandelende arts erg stresserend.”

Het onderzoek van Cuypers en Bamps biedt uitzicht op een concrete medische toepassing
De EOS-jury

3,5 millimeter
Cuypers en Bamps sloegen de handen in elkaar om dit probleem aan te pakken. In samenwerking met dr. Pieter Koopman (Jessa Ziekenhuis) ontwikkelden ze een algoritme om, op basis van CT-beelden, de locatie van de zenuw vóór een operatie met grote precisie te lokaliseren. Zo weet de arts exact waar de gevaarlijke punten zijn en kan hij of zij extra opletten wanneer de zenuw erg dicht bij het te behandelen gebied ligt. Het algoritme hebben ze uitgetest op 27 patiënten. Bij 89 procent van de patiënten kan het de zenuw detecteren met een accuraatheid van 3,51 millimeter wat de arts voldoende manoeuvreerruimte biedt om de operatie tot een goed einde te brengen.

Dromen van een start-up
Vooraleer het algoritme in het operatiekwartier gebruikt kan worden, moet er nog een reeks medische validaties uitgevoerd worden. Cuypers en Bamps koesteren de ambitie om een start-up op te richten om hun onderzoek verder uit te werken. De redactie van het wetenschapsmagazine EOS, die de prijs toekent, ziet alvast het potentieel van hun werk: “Het onderzoek biedt uitzicht op een concrete medische toepassing. Dit maakt het fundamenteel belangrijk en relevant voor artsen en hun patiënten.”

Publieksstemming 
Eos selecteerde het winnende werk uit liefst 140 inzendingen, waaruit de redactie eerder een shortlist met vijf genomineerden aanduidde. Via een online poll liet de redactie van EOS haar lezers mee bepalen welke van de genomineerden met de prijs naar huis zou gaan. EOS registreerde bijna 3.000 stemmen (zie onder), die voor een kwart meespeelden in de eindbeslissing. Céline Cuypers en Kobe Bamps kregen zowel de meeste stemmen van het publiek (1.473) als de hoogste scores van de jury, waardoor zij de EOS-prijs op zak mogen steken. Ze krijgen 1.000 euro en zien binnenkort een artikel over hun onderzoek in het populairwetenschappelijke magazine EOS verschijnen.

Lees (meer over) de scriptie van Céline Cuypers en Kobe Bamps

Publiekspoll