Céline Cuypers & Kobe Bamps: genomineerd voor de EOS-prijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaars van Vlaamse Scriptieprijs en van de deelprijzen bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Céline Cuypers & Kobe Bamps - genomineerd voor de EOS-prijs.

Kobe Bamps & Celine CuypersCÉLINE CUYPERS & KOBE BAMPS

Masters in de industriële wetenschappen: Elektronica-ICT – Universiteit Hasselt & KU Leuven

Scriptie "Automatic identification and reconstruction of the right phrenic nerve on computed tomography"

Cuypers en Bamps ontwikkelden een algoritme om, op basis van CT-beelden, de locatie van de nervus phrenicus met grote precisie te lokaliseren. Die zenuw speelt een cruciale rol bij onze ademhaling. Bij sommige patiënten loopt die zenuw heel dicht langs de longaders, waardoor ze bij bepaalde operaties het risico lopen dat de zenuw wordt geraakt en zo beschadigd raakt. Lees meer "Hoe de hik ons leven kan redden"

Het was soms dagen werken aan één stukje code 


Waarom kozen jullie voor dat scriptieonderwerp?   
Het combineren van onze technische opleiding met een ander onderzoeksgebied, namelijk de geneeskunde, sprak ons erg aan. Bovendien was het zeer interessant om zelf op zoek te gaan naar een oplossing voor een uitdagend probleem.   

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van jullie scriptie?    
Tijdens het ontwikkelen van het algoritme, probeerden we alsmaar opnieuw andere oplossingsmethoden. Het mooiste moment was toen we eindelijk een oplossing gevonden hadden met een goed resultaat voor onze testpatiënten.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?
Soms konden we dagen werken aan een stukje code zonder iets te bereiken. De enige oplossing was dan om het roer om te gooien en weer op zoek te gaan naar een nieuwe methode om uit te proberen. Wanneer we dachten een goed idee te hebben en na een urenlange uitwerking toch op een zeer slecht resultaat uitkwamen, was dit wel frustrerend.    

Waarom zou iemand jullie thesis moeten lezen?  
Als je geïnteresseerd bent in de medische wereld en hoe technologie hier voor verdere ontwikkelingen kan zorgen, is onze thesis zeker een aanrader.  

Wat doen jullie nu, in jullie leven na de scriptie en studies?    
Kobe: "Ik studeer momenteel een extra master in Artificiële Intelligentie." Céline: "Ik volg de opleiding Innovation & Entrepreneurship aan Vlerick Business School. We gaan proberen onder de vorm van een start-up nog verder te werken aan ons onderzoek en hopen erop dat het ooit echt geïmplementeerd zal worden."