De drie finalisten van de Agoriaprijs 2016

Artikel

De Agoriajury maakte haar shortlist bekend. De federatie van de technologische industrie nomineerde 3 scripties die blijk geven van veelbelovend technologisch onderzoek.

In het kader van de Agoriaprijs gaan Scriptie vzw en Agoria Vlaanderen op zoek naar de sterkste technologische inzendingen die meedingen naar de overkoepelende Vlaamse Scriptieprijs. Eerder werd een longlist van 10 werken opgesteld. De jury, bestaande uit Marc Van Overmeire (VUB/Vinçotte), Steven Delputte (Michel Van de Wiele), Filip Claeys (SAS Automotive), Kathleen Dupont (Agidens) en Marlies Deceuninck (CNH Industrial Belgium), selecteerde daaruit nu de volgende drie finalisten:


Onderzoek naar het valorisatiepotentieel van smeltloze recyclageprocessen: Een economische en ecologische analyse van aluminiumrecyclage via warmextrusie en vonkplasmasinteren.
Matthias Floru
Master in de ingenieurswetenschappen werktuigkunde - KU Leuven

Aluminium lijkt een 'groen' materiaal. Dankzij zijn lichte gewicht zorgt aluminium ervoor dat auto's en vliegtuigen minder verbruiken. Maar helaas kost de productie ervan veel energie. Voor de productie van één kilogram aluminium is zes keer zoveel energie nodig dan bij de productie van 1 kg staal. Bovendien gaat heel veel aluminium verloren als verspaningsafval, bijvoorbeeld bij het frezen of draaien van auto-onderdelen. In zijn thesis onderzoekt en bevestigt Matthias Floru dat smeltloze recyclage van aluminium verspaningsafval de ecologische impact van aluminiumrecyclage sterk vermindert, een markt kan vinden en erg interessant is vanuit bedrijfseconomisch oogpunt.



Jason Pascal-Claes
Master in the bio-science engineering: catalytic chemistry - KU Leuven

In vele gebieden op aarde heerst er waterschaarste. Maat wat als zeewater, dat overvloedig aanwezig is, via ontziltingstechnologie omgezet zou kunnen worden naar zoet water? Dat zou de deur openzetten naar een quasi oneindige watervoorraad die gebruikt kan worden als drinkwater of om landbouwgronden te irrigeren. In zijn thesis deed Jason Pascal-Claes onderzoek naar een nieuwe, energie-efficiënte ontziltingstechniek. Uit zijn thesis blijkt dat de combinatie van nanotechnologie, geavanceerde membranen en zonne-energie het potentieel heeft om drinkbaar water te produceren uit zeewater.


Design and Control of a Robotic mouth
Gabriël Van de Velde
Master in Electromechanical Engineering, Mechatronics - Vrije Universiteit Brussel

Eén van de grootste uitdagingen in de robotica is het ontwerpen van humanoids, op de mens lijkende robots. Dergelijke robots hebben een grote toekomst in de zorgsector, het onderwijs, de entertainmentindustrie, ... Het grote probleem is evenwel dat humanoids enkel overtuigend kunnen overkomen als ze zich ook realistisch gedragen. Zo niet, zal zo'n humanoid snel gevoelens van afkeer opwekken bij mensen. Om daar een steentje toe bij te dragen werkte Gabriël Van de Velde in zijn masterproef aan een veelbelovende nieuwe methode om een humanoid te calibreren voor spraak en expressie.


De finale
De drie finalisten zullen op vrijdag 25 november hun werk presenteren aan de jury in de hoop zo de Agoriaprijs 2016, goed voor een cheque van 500 euro en een managementopleiding aan de Vlerick Business School, in de wacht te slepen.

Wie die eer te beurt valt, maakt Agoria bekend op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op dinsdagavond 20 december in het Stadhuis van Brussel.