De shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2017

Artikel

De genomineerden voor de Vlaamse Scriptieprijs 2017 zijn bekend. De jury met onder meer MNM-presentator Tom De Cock en De Tijd-journaliste Barbara Moens selecteerde vijf scripties. Met die nominatie slepen de finalisten elk minstens 250 euro in de wacht. Wie van hen de Vlaamse Scriptieprijs en de bijhorende geldsom van 2.500 euro wint, raakt bekend op 18 december in Gent.

2017 gaat de geschiedenis in als een grand cru-jaar voor de Vlaamse Scriptieprijs. De auteurs van de tien scripties die eerder de longlist haalden, konden gemiddeld 18 op 20 (oftewel grootste onderscheiding) voorleggen voor hun eindwerk. De jury zag zich zo geconfronteerd met het luxeprobleem om uit deze ijzersterke lichting vijf werken te nomineren. De keuze viel daarbij op de volgende scripties:   

Dounia Bourabain"Kunt u mij helpen?" Intersectionele praktijktesten naar alledaagse discriminatie in kledingwinkels.
(Titel journalistiek artikel: Kunt u mij helpen? Praktijktesten naar alledaagse discriminatie in kledingwinkels)
Dounia Bourabain
Master in de sociologie - Vrije Universiteit Brussel

In haar thesis toonde Dounia Bourabain via 602 praktijktesten in 301 Vlaamse en Brusselse kledingzaken aan dat etnische minderheden in Vlaanderen te kampen krijgen met subtiele vormen van discriminatie tijdens het winkelen.

 


Heusequin

De vrijheid om te discrimineren? Een rechtsvergelijkende en rechtsfilosofische analyse van antidiscriminatiewetgeving in België en Nederland.
(Titel journalistiek artikel: Hebben mensen de vrijheid om te discrimineren?)
Stéphane Heusequin
Master in de Rechten - Universiteit Gent

"Het te ruim invullen van het begrip discriminatie kan ervoor zorgen dat werkelijke discriminatie compleet gebagatelliseerd wordt", stelt Stéphane Heusequin. Via een rechtsvergelijkend en -filosofisch onderzoek breekt hij een lans voor een restrictieve invulling van het discriminatiebegrip, met 'menselijke waardigheid' en 'vrijheid' als onderliggende grondslagen.


SimonStrange Comrades: Non-Jihadist Foreign Fighters in Iraq & Syria?
(Titel journalistiek artikel: "Zolang je in de juiste richting schiet, maalt niemand erom" Westerse vrijwilligers tegen Islamitische Staat)
Simon De Craemer
Master in de Politieke wetenschappen - internationale politiek - Universiteit Gent

Wie de term 'foreign fighters' hoort, denkt aan 'jihadisten'. Met zijn onderzoek stelt Simon De Craemer die perceptie bij: ook aan de andere kant van het conflict bevinden zich honderden Westerse vrijwilligers van uiteenlopende nationaliteiten die de wapens tegen IS opnemen. De Craemer analyseerde nagenoeg 400 anti-jihadistische vrijwilligers bij Koerdische milities om een beeld te schetsen van dat onderbelichte fenomeen. 


Ruben HemelingsAutomated analysis of blood vessels with deep learning
(Titel journalistiek artikel: Het menselijk oog - een raam naar het hart en de hersenen)
Ruben Hemelings
Master Na Master in Artificial Intelligence - KU Leuven

Gespecialiseerde artsen kunnen op basis van complexe analyses van netvliesbeelden inschatten of patiënten risico lopen op een beroerte. Ingenieur Ruben Hemelings ontwikkelde op basis van 'deep learning' een algoritme dat een deel van die analyse automatiseert en dus uit handen neemt van de artsen. 


Niels VerborghEconomische ongelijkheid in het voetbal: rode kaart voor het transfersysteem? 
(Titel journalistiek artikel: Het transfersysteem in het voetbal is strijdig met het Europees recht)
Niels Verborgh
Master in de rechten - Vrije Universiteit Brussel

In zijn masterproef toont Niels Verborgh aan dat het transfersysteem in het voetbal in zijn huidige vorm nefast is voor de economische gelijkheid in de sport en dat het bovendien diverse verschillende bepalingen van zowel het Europees als het nationaal recht schendt.
 Onthulling van de jury

Bij de bekendmaking van de shortlist treedt traditiegetrouw ook de jury uit de anonimiteit. Die bestond dit jaar uit prof. dr. em. Irina Veretennicoff (KVAB - VUB), dr. Paul Verstraeten (KVAB), Barbara Moens (De Tijd), Tom De Cock (MNM), Veerle Maes (Goed Gevoel), Geert Cortebeeck (Uitgeverij Horizon), Laura Verhaeghe (VRT - Karrewiet), Kirsten Bertrand (De Morgen), Liesbet Depauw (Uitgeverij Houtekiet) en Peter Schoenaerts (HUMO). Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

250 of 2.500 euro 
Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator Scriptie vzw sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 600 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk 250 euro in de wacht, terwijl de uiteindelijke winnaar het tienvoud, nl. 2.500 euro, wint. 

Ontknoping op 18 december 
Op de naam van die winnaar is het wachten tot de uitreiking op 18 december in de Gentse Minard, waar onder meer de Britse wiskundige en TED-sensatie dr. Hannah Fry te gast is. Het hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs door Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt. De uitreiking is gratis bij te wonen, mits registratie via www.scriptieprijs.be/uitreiking