Dounia Bourabain: genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaar van Vlaamse Scriptieprijs . In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Dounia Bourabain - kanshebber voor de Vlaamse Scriptieprijs.

Dounia BourabainDOUNIA BOURABAIN

Master in de Sociologie - Vrije Universiteit Brussel

Scriptie ""Kunt u mij helpen?" Intersectionele praktijktesten naar alledaagse discriminatie in kledingwinkels."

In haar thesis toonde Dounia Bourabain via 602 praktijktesten in 301 Vlaamse en Brusselse kledingzaken aan dat etnische minderheden in Vlaanderen te kampen krijgen met subtiele vormen van discriminatie tijdens het winkelen.

Het doel van mijn onderzoek was om bewustwording te creëren rond het feit dat we allemaal over vooroordelen en stereotypes beschikken.

Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?
Discriminatie is een onderwerp dat in de onderzoekswereld voornamelijk wordt bestudeerd binnen grote levensdomeinen, zoals de arbeids- en huisvestingsmarkt. Wat er de rest van de dag gebeurt, wordt helaas vaak vergeten en onderbelicht. Daarom ging ik op zoek naar een meer alledaagse activiteit waar discriminatie ook voorkomt. Philomena Essed, de conceptuele uitvinder van alledaagse discriminatie, besprak de winkelcontext als een omgeving waar onderhuidse discriminatie voorkwam. Na verder opzoekwerk kwam ik een heel onderzoekslijn rond alledaagse discriminatie tijdens het winkelen in de Verenigde Staten tegen. Daarom leek het me van groot belang om dit ook binnen de Vlaamse context te bestuderen.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?
Het mooiste moment waar ik aan terugdenk zijn de nabesprekingen met de vrijwilligers na een lange dag praktijktesten.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?
Het moeilijkste moment was wanneer vrijwilligers last minute de afspraak cancellen, waardoor je het gevoel krijgt dat je het gewoon nooit voor mekaar gaat krijgen.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen? 
Het doel van mijn onderzoek was om bewustwording te creëren rond het feit dat we allemaal over vooroordelen en stereotypes beschikken. Door onderzoek te doen naar alledaagse discriminatie en dit met het breed publiek te bespreken, kunnen mensen beseffen dat discriminatie overal kan voorkomen, en tegelijkertijd beseffen dat ze hier ook iets aan kunnen veranderen.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?
Ik ben gestart als PhD-studente in de sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en ben onderwijsassistente voor de engelstalige Bachelor of the social sciences.