“Er beweegt iets in het onderwijs"

Artikel

klasseprijs

Nele Beerens (rechts), Roos Van Acker en het team van 'Overhaald' tijdens de uitreiking van 2019 ©Kevin Faignaert

Het is intussen vaste prik op de redactie van onderwijsmagazine Klasse. Al sinds 2013 verdiepen de collega’s zich daar in de maanden november en december in tientallen straffe onderwijsscripties. Want een winnaar van de Klasseprijs kiezen, het is geen eenvoudige opdracht. Juryvoorzitter en eindredacteur Nele Beerens blikt terug.


Waarom vinden jullie het belangrijk om deze prijs uit te reiken?

“Leraren mogen trots zijn op de belangrijke maatschappelijke rol die ze vervullen. Ze verdienen daarvoor ook waardering van de samenleving maar voelen die niet altijd. Mensen verwachten veel van leraren, maar weten niet altijd wat er beweegt in onderwijs. Via de Klasseprijs willen we daar verandering in brengen.”
“Ook zijn de ingezonden scripties stuk voor stuk relevant wetenschappelijk onderzoek en dat willen we zo veel mogelijk tot op de klasvloer krijgen. Daardoor groeien leerkrachten als professional en dat komt de onderwijskwaliteit ten goede. ”

Wat is voor jullie als jury belangrijk bij een inzending, waar letten jullie op?

“Inzendingen voor de Klasseprijs zijn zeer divers. Ze variëren van een lespakket dat meteen inzetbaar is tot verkennend wetenschappelijk onderzoek. Het onderwerp kan ook wat breder gaan, denk maar aan scripties over het gebruik van sociale media of over het belang van beweging bij jongeren. Toegegeven, dat brede spectrum maakt het voor de jury soms wel moeilijk om alles te vergelijken, maar het maakt het ook des te boeiender.”
“We willen in elk geval dat de student niet alleen een probleem analyseert, maar ook perspectief biedt: wat nu? Hij of zij moet kritische vragen stellen én inspirerende antwoorden zoeken. We willen een conclusie lezen die herkenbaar is voor leraren en de blik van de leerkrachten verruimt, hen doet nadenken, iets nieuws laat proberen …”

Welke winnaar of winnaars blijven jou het meeste bij en waarom?

“Ze dateren ‘van voor mijn tijd’, maar ik ontdekte dat enkele oud-deelnemers intussen gevestigde namen zijn in hun vakgebied: Ihsane Chioua Lekli, laureaat in 2007, maakte intussen carrière bij de VRT en is nu woordvoerder van Brussels Airlines. Bram Spruyt won in 2006 en is vandaag een vooraanstaand socioloog aan de VUB, die we hier trouwens al meerdere keren contacteerden als expert.”
“Persoonlijk blijf ik het meest gecharmeerd door de winnaars van 2019. Het kleurrijke trio met Robbe Pessemier, Thibaut Duthois en Nikolaas Mergan won toen met het literatuurhandboek ‘Overhaald’ dat ze ontwikkelden om leesgoesting in OKAN en bso aan te wakkeren. Het enthousiasme, de professionaliteit en de ambitie van die gasten was zo mooi om te zien! Sinds hun winst blijven ze terecht hard scoren met hun publicatie en workshops. Daar gaan we nog van horen.”

Welk moment bleef jou bij?

“Vorig jaar, in 2020, ging de uitreiking door corona online door. Het was een heel ontwapenend moment toen we laureaat Lien De Saegher met een smoes belden en ze oprecht uit de lucht viel toen ik onthulde dat zij wel degelijk de winnaar was.”

Hebben jullie een ‘geheime’ tip voor wie wenst deel te nemen in de toekomst?

“De juryleden van Klasse zijn redacteurs. Mensen die dag in dag uit met onze prachtige Nederlandse taal bezig zijn. Laat je scriptie dus zeker nalezen op tik- en spellingfouten. Het ligt gevoelig (lacht).”
 
Meer info scriptieprijs.be/klasseprijs

Share this on: