Getest bij kinderen: Karrewiet vs. Het Journaal

Scriptie

Kinderen kijken steeds jonger naar het volwassenenjournaalKijken kinderen van het vierde leerjaar liever naar Karrewiet of Het Journaal? Ex-masterstudente journalistiek Lara Rogiers (KU Leuven) wou zich hierrond een beeld vormen. Hiervoor deed ze een verkennend onderzoek en kwam ze bij zestien kinderen te weten wat hen wel en niet aansprak in beide journaals.

Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen steeds jonger en vaker dan gedacht naar het volwassenenjournaal kijken. Lara Rogiers wou meer inzicht krijgen in wat jongeren aanspreekt in zowel het jeugdjournaal als het volwassenenjournaal. Via diepte-interviews bevroeg ze zestien kinderen van het vierde leerjaar uit Leuven en Heusden-Zolder. Alle kinderen kregen over drie onderwerpen telkens een fragment uit het jeugdjournaal Karrewiet en Het Journaal te zien waarover ze nadien vragen stelde.

Begrijpelijkheid
Na het bekijken van de verschillende fragmenten verkozen de zestien kinderen meestal Karrewiet. Een van de grootste redenen hiervoor was de begrijpelijkheid. Reportages van het jeugdjournaal zijn meestal korter en de gesproken tekst is er makkelijker. “Bovendien is er in het jeugdjournaal vaak een semantische overlap. Beeld en tekst hebben er dan dezelfde inhoud. Zo kunnen de kinderen de nieuwsfeiten beter begrijpen en onthouden. Daarnaast kozen de ondervraagde kinderen ook voor Karrewiet omdat die reportages minder schokkende beelden bevatten”, aldus Rogiers.

Reportages van het jeugdjournaal zijn meestal korter en de gesproken tekst is er makkelijker

Toch kozen de zestien kinderen af en toe voor een reportage van het volwassenenjournaal. Die reportages bevatten volgens hen meer informatie. Maar dit kan ook averechts werken. Wanneer een journaalreportage te veel informatie bevatte, daalde de begrijpbaarheid en verkozen de kinderen toch het Karrewiet-fragment.

Volwassenenjournaal
Het viel in de studie op dat een aantal van de ondervraagde kinderen regelmatig naar het volwassenenjournaal kijken. Rogiers: “Van de zestien ondervraagde kinderen kijken zes kinderen vaker naar het volwassenenjournaal dan naar het jeugdjournaal.” De reden die de zestien kinderen het meest aanhaalden om naar het 'echte journaal' te kijken is dat ze meekijken met hun ouders die het volwassenenjournaal verkiezen. Daarnaast hadden ze ook andere motieven om het nieuws te volgen. Ze willen namelijk op de hoogte zijn van actuele gebeurtenissen, omdat ze het nuttig vinden, en/of omdat ze het leuk vinden.


Dit artikel werd belicht in Metro.

De integrale thesis, onder begeleiding van Prof. Dr. Rozane De Cock, vind je terug in de scriptiebank

Lees de volledige thesis hier