Ianthe Terpelle, genomineerde Bachelorprijs 2016

Artikel

Op 20 december wordt op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs onthuld wie de allereerste Bachelorprijs wint. We stellen de vijf kanshebbers graag aan u voor. Vandaag: Ianthe Terpelle, Bachelor in de Agro- en Biotechnologie aan Odisee.

Ianthe Terpelle
Ianthe Terpelle met Pekkie, de hond waarmee ze naar Vliegende herten speurde

Ianthe Terpelle (Bachelor in de Agro- en Biotechnologie - Odisee)

Scriptie: "Het gebruik van honden om larven van Lucanus cervus op te sporen Training van een ecologische zoekhond"

De larve, die ik Freddy doopte, leeft nog steeds vredig verder in een doorzichtig plastic Ikea-bakje.  

De scriptie

Vliegend Hert
De larven van het Vliegend Hert zijn slechts enkele weken per jaar zichtbaar.

Honden hebben een enorm goed ontwikkeld geurvermogen. Samen met hun werkwilligheid en goede trainbaarheid maakt dit dat zij ruim inzetbaar zijn voor speuropdrachten naar drugs, explosieven, mensen en zelfs in de medische wereld worden ze nu gebruikt voor het zoeken naar kanker. De bachelofproef van Terpelle is een haalbaarheidsstudie naar het vermogen van honden om larven van het vliegend hert op te sporen en correct aan te duiden. Het vliegend hert is een bedreigde diersoort in België die zeer moeilijk te monitoren is omwille van de verdoken levenswijze. De larven leven in hout of in de grond en de volwassen dieren zijn slechts enkele weken per jaar zichtbaar voor mensen. Met de hulp van een speurhond zou de opvolging veel makkelijker kunnen verlopen. De honden die gebruikt werden in deze studie behaalden in de testfase van de proefopstelling maar liefst een succesratio van gemiddeld 88% voor het correct aanduiden van de larve tussen vijf andere geuren. Indien zij zouden gokken zou dit een succesratio van ongeveer 16% opleveren. Voor het vrij zoeken werd er één hond getest en hier bedroeg de succesratio 81%. Deze cijfers tonen aan dat honden mensen kunnen helpen bij het opsporen van larven van het vliegend hert.

Lees meer "Hond snuffelt naar Vliegende herten"

Scriptie schrijven
"Ik had dit onderwerp voor mijn eindwerk bijna niet kunnen kiezen. Toen ik mijn keuze had doorgegeven aan de promotor voor dit onderwerp, kreeg ik als antwoord dat het niet meer beschikbaar was. Er waren al twee studenten bezig met het trainen van hun hond. Een week later kreeg ik echter bericht dat de studenten hadden afgehaakt en ik toch dit onderwerp kon selecteren als eindwerk. Ik had op vlak van de trainingen van mijn hond nu wel wat in te halen. Met veel enthousiasme ging ik de larve van het vliegend hert ophalen.

Freddy
Freddy ©Ianthe Terpelle

De larve werd al snel Freddy gedoopt en wekelijks werd er gepolst naar de gezondheidstoestand: “Alles goed met Freddy?”, “Heeft Freddy zich ingegraven?”, “Eet Freddy wel goed”?. Zo werd er toch wel een band opgebouwd met het kronkelende wormpje dat ondertussen nog steeds vredig verderleeft in een doorzichtige plastic Ikea-bakje."


Leven na de scriptie
"Momenteel zijn de trainingen van mijn hond Pekkie on-hold gezet. Op 23 oktober beviel ik namelijk van een flinke zoon Sebastiaan. Komend voorjaar hoop ik samen met het Ellen Van Krunkelsven, Hilde Vervaecke en Arno Thomaes de trainingen weer op te pikken en larven te gaan zoeken in de natuur."