Jelle Vanton & Michiel Vlaeyen: genomineerden Agoriaprijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaars van Vlaamse Scriptieprijs en van de deelprijzen bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Michiel Vlaeyen en Jelle Vanton - genomineerden van de Agoriaprijs.

Jelle en Michiel
MICHIEL VLAEYEN & JELLE VANTON

Masters in de Ingenieurswetenschappen - KU Leuven

Scriptie "Feasibility study of an additive manufactured support structure using the principles of topology optimization"

Michiel Vlaeyen en Jelle Vanton verdiepten zich in de wondere wereld van "topologische optimalisatie", de wiskundige theorie om de beste verdeling van materiaal in een beschikbare ruimte te vinden. Zo vervaardigden ze via 3D-printing een vliegtuigonderdeel (een draagstructuur van een secundaire brandstoftank van een businessjet) dat de zo'n 190 gram minder weegt dan het huidige onderdeel. Niet onbelangrijk als je weet dat een reductie van 1 kg bij een vliegtuig een besparing oplevert van zo'n 100.000 euro aan brandstofkosten, berekend op de volledige levenscyclus van het toestel. Lees meer

Waarom kozen jullie voor dit scriptieonderwerp?
De luchtvaartindustrie is een boeiende sector met een goed toekomstperspectief. Ons land doet het bovendien erg goed in deze industrie: de sector telt 6.500 jobs in België. Daarbij speelde ook dat het ontwerpen van een product dat effectief gemaakt zal worden ons erg motiveerde om met dit onderzoek aan de slag te gaan.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?

Demostuk

Het eerste geslaagde resultaat van de topologische optimalisatie en het geprinte demostuk (zie foto) voor de eerste keer zien.

Wat was het moeilijkste (moment) bij jullie scriptieonderzoek?
We moesten zelf leren werken met de topologische optimalisatiesoftware, zonder dat er hulp van iemand beschikbaar was.

Waarom zou iemand jullie thesis moeten lezen?
Topologische optimalisatie in combinatie met 3D printen is een technologische innovatie die ongetwijfeld een grote doorbraak zal kennen in de industriële wereld. Onze thesis bespreekt het ontwerpproces en de voordelen ervan.

Wat doen jullie nu, in jullie leven na de scriptie en studies?

Jelle: "Ik doe nu een postgraduaat bij Formula Electric Belgium, een studentenraceteam voor ingenieurs dat tot de wereldtop behoort."
Michiel: "Ik doctoreer aan de KU Leuven campus GroepT over zelf-optimaliserende padplanning voor laserlijnscanners in een Industrie 4.0 perspectief."