“Kordaat optreden tegen voetbalracisme stemt hoopvol”

Interview

Jarne Pollie foto Kevin Faingnaert

Jarne Pollie © Kevin Faingnaert

Bij het aanmoedigen van hun favoriete team, laten voetbalsupporters graag van zich horen. Maar wat als er uit de tribune plots allerlei racistische verwijten en oerwoudgeluiden opborrelen? In 2019 riep de jury van de Vlaamse Scriptieprijs journalist Jarne Pollie (HoWest) uit tot winnaar. Hij onderzocht in zijn bachelorproef of en hoe we racisme uit de voetbalstadions kunnen bannen en goot zijn bevindingen in een boeiende podcast.

Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?

“Mijn grote passie is voetbal. Ik speel het zelf ook en bijna elke week staan spelers met een andere huidskleur op het veld, zowel bij mijn ploeg als bij de tegenstander. Ook daar, in de lagere voetbalreeksen, merkte ik racistische uitlatingen op. Als ik zie wat die verwijten teweegbrengen bij de spelers, dan choqueert mij dat. Daarom wilde ik onderzoeken hoe racisme aangepakt wordt in de hoogste voetbalcompetitie 1A. Die reeks heeft een voorbeeldfunctie voor het volledige voetbal, en dus ook voor de jeugd en het provinciale voetbal.”

Jarne Pollie Scriptieprijs
Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?

“Toen mijn belangrijkste geïnterviewden eindelijk toezegden: dat was een gelukzalig gevoel. Ik probeerde al een hele tijd om Standardspeler Paul-José Mpoku te overtuigen om me een interview te geven. Na meer dan twee maanden, tientallen telefoons en mails stemde hij daar uiteindelijk mee in. Tijdens het interview was ik zelfs wat 'starstruck'.”

“Ook de supporter die zich schuldig had gemaakt aan racisme in het stadion van KV Kortrijk, bleek na lang aandringen bereid om geïnterviewd te worden. Om hem te bereiken had ik de medewerking van KV Kortrijk nodig en het verliep volledig anoniem. Na die twee interviews voelde het alsof ik de wereld aankon. Ik kon niet wachten om mijn scriptie te schrijven.”

Wat was het moeilijkste bij je scriptieonderzoek?

“Waar ik de meeste moeite mee had, was het afbakenen van mijn thema. Ik wilde alles lezen, dus ik verdronk in de informatie. Mijn begeleiders en familieleden hebben me geweldig geholpen om van start te gaan. En eens op dreef, lukte het aardig om een scriptie te maken.”

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?

“Voetballiefhebbers kunnen 'leren' hoe ze zich moeten gedragen in een stadion. Wat mogen ze doen, maar belangrijker: wat mogen ze niet doen? En welke straffen hangen vast aan hun gedrag? Verder kunnen mensen de evolutie van de aanpak van racisme in het voetbal bekijken. Hoe ging het er vroeger aan toe en wat gebeurt er nu bij racistische incidenten? De thesis biedt ook voorstellen om racisme nog beter aan te pakken.”

Desondanks alle huidige inspanningen, blijven er ook vandaag racistische incidenten opduiken.

“Ik vind het vooral goed om te zien dat er vandaag zeer kordaat wordt opgetreden. In februari werd er nog een supporter veroordeeld voor de rechtbank van Mechelen. Hij bracht een Hitlergroet en kreeg daarvoor een werkstraf van 65 uur en een stadionverbod van drie jaar.”
“En zelfs nu de competitie stil ligt door de coronacrisis, blijft er aandacht voor het onderwerp in de media. Dat stemt hoopvol.”

Je won met je werk de Vlaamse Scriptieprijs. Hoe heb je dat ervaren?

“Toen ik mijn scriptie instuurde in juli had ik nooit durven dromen dat ik een paar maanden later de Scriptieprijs zou winnen. Ik reisde zonder stress af naar het gala in Mechelen, maar eens ik samen met de andere kandidaten op het podium stond, begonnen mijn kaken en knieën te trillen. Ik kon de zenuwen niet tegenhouden en toen mijn naam afgeroepen werd, wist ik ook niet hoe ik me moest gedragen. Het enige wat ik kon doen, was lachen, de hele avond door. Pure blijdschap.”

trofee
“Ik heb de trofee van de Gouden Hersenen ook niet meer losgelaten die avond. Ik twijfelde zelfs om ermee te gaan slapen. De dag nadien kreeg ik vanuit alle hoeken felicitaties. Mijn sociale media ontploften en ook aanvragen voor interviews liepen binnen. Het was enorm plezant om de pers zo talrijk te woord te staan. Daarnaast heeft het mij aanzien en naambekendheid in het werkveld opgeleverd. Ik zou het iedereen aanraden om hun kans te wagen!"

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?

“Vandaag studeer ik Toegepaste Gezondheidswetenschappen aan de HoWest. De bedoeling was om mijn studies te combineren met journalistiek werk voor Sporza, maar net na mijn eerste werkdag brak de coronacrisis uit. Jammer, want ik keek heel erg uit naar de prachtige sportzomer. Gelukkig is uitstel geen afstel en ga ik na de zomer alsnog aan de slag bij Sporza.”

We wensen je veel succes!

Promotoren: mevr. Ilse Mestdagh en mevr. Sofie Verschueren

Lees de scriptie


Jarne Pollie (HoWest) won de Vlaamse Scriptieprijs 2019. Voor zijn bachelorproef maakte hij ook een podcast over het onderwerp. Studeer je dit jaar af en verdient jouw bachelor- of masterproef meer aandacht? Schrijf je nu in voor de Vlaamse Scriptieprijs en maak kans op persaandacht en prijzen tot 2.500 euro!

Dit interview verscheen in de studenteneditie van de Vlaamse ScriptieKrant.

LEES OOK