Lauranne Verhasselt met thesis over polio in De Morgen

Scriptie
De thesis van Lauranne Verhasselt kreeg een vermelding in een reportage van De Morgen.
Lauranne Verhasselt kreeg een passage in een reportage van De Morgen.

'Polio, een vergeten virus?’, de scriptie van pedagoge Lauranne Verhasselt, kreeg dit weekend een mooie vermelding in een reportage uit de Zeno-bijlage van De Morgen. Vorig jaar nam ze deel aan de Vlaamse Scriptieprijs en op die manier raakte het eindwerk van de KULeuven-studente in de pers.

Veel mensen weten niet meer wat polio is of denken dat de ziekte in België niet meer bestaat, maar dat klopt niet. Verhasselt: “Hoewel polio sinds de opkomst van het vaccin eind jaren ‘50 lijkt uitgeroeid, zijn er vandaag de dag nog altijd duizenden mensen die de pijnlijke gevolgen van de ziekte dragen.” Verhasselt heeft hen daarom in haar eindwerk een stem gegeven.

Verzorging
Gezondheidswerkers weten niet altijd hoe ze moeten omgaan met patiënten die afzien van de ziekte. De thesis kan hen hiervoor handvaten geven. Niet alleen is haar eindwerk bevorderlijk voor de zorg van poliopatiënten, ook andere mensen met uiteenlopende ziektes kunnen ermee geholpen worden. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan jonge mensen die een aanzienlijke tijd in een ziekenhuis moeten blijven. Ook hun opvang is belangrijk”, aldus Verhasselt.

Sommige patiënten voelden zich op emotioneel gebied in de steek gelaten.

Dankzij de conversaties met patiënten kreeg ze bovendien ook inzicht in hun opvoeding. Patiënten waren en zijn nog altijd vaak door hun ziekte gelimiteerd, maar de ouders en betrokken medici probeerden dit zo goed mogelijk te verhelpen door het zoeken naar hulpmiddelen. Het enige dat bij deze steun over het hoofd werd gezien was de emotionele kant van de zaak. Daar voelden sommige patiënten zich toch wat in de steek gelaten.

Daarnaast gingen ze bijna allemaal naar een reguliere school, waar ze goed werden opgenomen in de klasgroep. In hun vrije tijd , als ze niet met revalidatie-interventies bezig waren, namen ze deel aan in het verenigingsleven, kozen ze een aangepaste sport of voerden ze eerder passieve activiteiten uit. Verhasselt: “Ook hun latere werkleven werd bij de meesten niet te veel beïnvloed door hun ziekte. Zij konden, zoals andere mensen, een normaal werkritme opbouwen.

De thesis, onder begeleiding van Prof. Dr. Pieter Verstraete, van Lauranne Verhasselt kan je terugvinden in de Vlaamse Scriptiebank. Met haar scriptie won ze aan de KU Leuven ook de ‘Masterproefprijs van het Damiaanfonds'. 

Het artikel kan je tegen betaling volledig lezen op de website van De Morgen.


Lees de scriptie hier

Share this on: