Lotte Buzon: genomineerd voor de EOS-prijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaars van Vlaamse Scriptieprijs en van de deelprijzen bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Maak kennis met Lotte Buzon - genomineerde van de EOS-prijs.

Lotte BuzonLOTTE BUZON

Master in de Tandheelkunde - KU Leuven

Scriptie "Radiographic analysis of alveolar sockets for human dental identification"

Buzon verrichtte onderzoek in de forensische tandheelkunde, ofwel de wetenschap om op basis van gebitsgegevens lichamen te identificeren na bv. natuurrampen of misdaden. Ze boog zich daarbij specifiek over het probleem van postmortem tandverlies: hoe een lichaam te identificeren waarbij -door ontbinding- de tanden uitvielen? Uit haar onderzoek blijkt dat verloren tanden, dankzij de holtes die ze achterlaten in het bot, in theorie voldoende informatie bieden om bij te dragen tot de identificatie van een lichaam. Lees meer "Identificatie bij tandverlies

Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?  
Mythbusters, om te achterhalen of het effectief zin heeft om tanden te trekken bij slachtoffers, zoals zo vaak te zien in in crime-tv-series.   

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?    
Het beginnen met schrijven. Om na al het onderzoek, metingen en opzoekwerk eindelijk alles samen te kunnen brengen.    

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?    
Iedere keer opnieuw de motivatie te vinden om verder te werken aan de metingen. Ik heb meermaals gedacht dat ik te veel hooi op mijne vork had genomen.  

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen? 
Mijn werk gaat over een heel actueel thema in de huidige samenleving.    

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies? 
Momenteel ben ik bezig met mijn stagejaar tandarts. Ik overweeg om volgend academiejaar jaar met de ManaMa forensische tandheelkunde te starten.